Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στις 8 Οκτωβρίου,  έγινε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), από την ισραηλινή IMI (έχει εξαγοραστεί από την Elbit), σχετικά με τα πυρομαχικά αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών που παράγει. Η συνάντηση και η παρουσίαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές το ζήτημα της προμήθειας νέων, σύγχρονων πυρομαχικών για τα 183 Leopard-2A4 και τα 170 Leopard-2HEL, που είναι τα ικανότερα άρματα μάχης που διατηρεί στο οπλοστάσιο του ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ), είναι μείζον και θα πρέπει να τύχει σχετικού ενδιαφέροντος. Στον τομέα των πυρομαχικών HEAT (High Explosive Anti-Tank) η IMI διαθέτει το M-339 HEAT-MP-T, εξέλιξη του Μ-325.

Το M-339 είναι πυρομαχικό πολλαπλού ρόλου, για την προσβολή στόχων ελαφριάς ή βαριάς θωράκισης. Επίσης χρησιμοποιείται και για την προσβολή προσωπικού, η εξουδετέρωση των οποίων επιτυγχάνεται μέσω θραυσμάτων που παράγονται από την έκρηξη του βλήματος. Kατά την έξοδο του από την κάννη επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 900 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο βεληνεκές είναι πέντε (5) χιλιόμετρα. Το βάρος του είναι 27 κιλά, εκ των οποίων τα 2,3 κιλά είναι το βάρος της εκρηκτικής ύλης CLX-663. Έκδοση του M-339 είναι και το μη-θανατηφόρο M-337 STUN για χρήση σε χαμηλής έντασης εμπλοκές. Το πυρομαχικό είναι κρότου-λάμψης, ενώ δημιουργεί και ισχυρό ωστικό κύμα. Στον τομέα των πυρομαχικών κινητικής ενέργειας η ΙΜΙ έχει αναπτύξει το M-338 APFSDS-T, εξέλιξη του M-322 (ισραηλινή έκδοση του DM-43A1 της Rheinmetall). Το M-338 είναι πυρομαχικό υψηλής ταχύτητας (1.680 μέτρα το δευτερόλεπτο μέγιστη ταχύτητα εξόδου από την κάννη), ευθείας τροχιάς, βάρους 21 κιλών.

Σχετικά με τα σύγχρονα πυρομαχικά αρμάτων μάχης, τις ανάγκες του ΕΣ και τις διαθέσιμες επιλογές μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: