Την Τετάρτη 23 Μαΐου, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετείχε στις εργασίες της 12ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι.

Στη σύνοδο συμμετείχαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, πΓΔΜ, Σερβίας, Τουρκίας και o Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρουμανίας. Επιπρόσθετα, παρέστησαν ως προσκεκλημένοι ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ο Αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Διοικητής Allied Joint Force Command Naples και η Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας.

Την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας, κ. Aleksandar Vulin, ο οποίος και απευθύνθηκε στους συνέδρους.

Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους.

Η ημερήσια διάταξη των εργασιών της συνόδου περιέλαβε τα ακόλουθα:

-Έκθεση πεπραγμένων της κοινής συντονιστικής επιτροπής.

-Παρουσίαση της προόδου των εργασιών των υποομάδων εργασίας για τις ασύμμετρες απειλές και την ατομική/επιχειρησιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση.

-Τοποθετήσεις Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και επίσημων προσκεκλημένων.

-Παρουσιάσεις για το περιοχικό περιβάλλον ασφαλείας και για τα κέντρα εκπαίδευσης ραδιοβιοχημικού (ΡΒΧ) πολέμου και επιχειρήσεων διατήρησης ειρήνης της Σερβίας.

-Ομιλία από τον επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΞ Γερμανίας για την κυβερνοάμυνα και πρώην εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, κ. Karsten Geier, με αντικείμενο: ‘’Security and Defence in Cyberspace-Risks and Opportunities for a Successful Regional Cooperation’’. Σημειώνεται ότι η εν λόγω θεματική αποτελεί καινοτομία της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και η οποία συνίσταται στην εισαγωγή ενότητας ανάπτυξης θέματος αμοιβαίου ενδιαφέροντος από διακεκριμένους ομιλητές.

-Υπογραφή Κοινής Δήλωσης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του:

-Επισήμανε ότι η επίτευξη των στόχων των υποομάδων εργασίας της διαβαλκανικής συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ συμβάλλει στη δημιουργία συναντίληψης στους τομείς των ασύμμετρων απειλών καθώς και της ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευση και επιμόρφωσης. Ο τελικός στόχος είναι η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων ασφαλείας.

-Ανέφερε ότι απαιτείται να γίνονται σεβαστά το διεθνές δίκαιο και οι υφιστάμενες συνθήκες. Επίσης, έκανε μνεία στις συνεργασίες που προωθούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των Βαλκανίων, ως παράδειγμα ενεργειών συνεργασίας που προωθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

-Τόνισε ότι η δυνητική επίδραση των απειλών του κυβερνοχώρου σε όλες τις μορφές στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και σε κρίσιμες πτυχές κρατικής και οικονομικής λειτουργίας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αρχιτεκτονική και διάσταση της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθιστά επιβεβλημένη την υιοθέτηση μέτρων διεθνούς συλλογικής αντιμετώπισης τους. Τα μέτρα πρέπει να αφορούν στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας στην αποτροπή και στον χειρισμό κυβερνοεπιθέσεων. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation), ηγείται του προγράμματος ‘’Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform’’, με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του και τους λοιπούς προσκεκλημένους Αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, κατά την παραμονή στο Βελιγράδι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβυ της Ελλάδας στη Σερβία κ. Ηλία Ηλιάδη.