Οι μονάδες του ΠΝ από το προηγούμενο Σάββατο απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ώστε να πάρουν μέρος στην εθνική διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019. Στην άσκηση το ΠΝ ανέπτυξε το σύνολο των πλοίων και μονάδων κρούσης όπως προβλέπουν τα πολεμικά σχέδια επιχειρήσεων σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος 11 φρεγάτες (δύο λείπουν σε αποστολές εξωτερικού), 12 ΤΠΚ καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης των ελληνικών υποβρυχίων πλην εκείνων που εκτελούν εργασίες συντήρησης. Ήδη έχουν αποπλεύσει τα 4 από τα 5 αρματαγωγά που θα πάρουν μέρος στην αυριανή αποβατική ενέργεια στη Σαμοθράκη. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός πως στην άσκηση παίρνουν μέρος τα δύο ΠΤΜ ZUBR σε δύο ειδικά σχέδια ανακατάληψης βραχονησίδων σε συνεργασία με τη Ζ ΜΑΚ.

Προβληματισμός επικρατεί για την οριακή εικόνα που παρουσιάζει η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού και συγκεκριμένα για τις διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων. Τα ελικόπτερα του ΠΝ συμβάλουν καταλυτικά τόσο στη διαμόρφωση της τακτικής εικόνας όσο και στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις. Αξίζει να τονιστεί πως εκκρεμεί η σύμβαση FOS ύψους 80 εκατ. ευρώ για τα 11 ελικόπτερα τύπου S-70 Aegean Hawk. Τα ελικόπτερα αυτά είναι επίσης σε ιδανική ηλικία για Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής. Παράλληλα, νεότερες πληροφορίες θέλουν το ζήτημα της απόκτησης των 4 ελικοπτέρων MH-60R να έχει παγώσει προσωρινά από τη νέα κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα που παρουσιάζει ο Στόλος είναι ικανοποιητική και αυτή οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες των πληρωμάτων να κρατήσουν ένα πολύ γερασμένο Στόλο σε μια καλή κατάσταση. Φυσικά θαύματα δεν γίνονται αφού όσο φιλότιμο και εάν υπάρχει δεν μπορεί να αποκαταστήσει την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη και κάλυψη των αναγκών σε υλικά.