Το πρώτο, από τα 36 συνολικά, μαχητικά αεροσκάφη Rafale παρέλαβε η Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ. Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 το Κατάρ υπέγραψε συμβόλαιο αξίας $ 7,6 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια 24 Rafale, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ενεργοποίησε το δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια 12 επιπλέον αεροσκαφών.

Η επόμενη μεγάλη στιγμή της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ είναι το 2021, όταν αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα έξι από τα 36 μαχητικά αεροσκάφη F-15QA, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2022 (το κόστος για τα 36 F-15QA ανέρχεται στα $ 6,2 δισεκατομμύρια). Την ίδια περίπου περίοδο το Κατάρ αναμένεται να αρχίσει να παραλαμβάνει και τα 24 Eurofighter, τα οποία προμηθεύτηκε έναντι $ 7,6 δισεκατομμυρίων.

Συνολικά το Κατάρ αναμένεται, την επόμενη πενταετία, να εντάξει σε υπηρεσία 96 νέα μαχητικά αεροσκάφη, τριών διαφορετικών τύπων, για τα οποία θα δαπανήσει το ποσό των $ 25,2 δισεκατομμυρίων. Αυτή η μαζική αύξηση των αεροπορικών δυνατοτήτων του Κατάρ, αποφασίστηκε στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου οικονομικού και διπλωματικού μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών, τα οποία κατηγορούν το Κατάρ ότι στηρίξει και υποστηρίζει τη τρομοκρατία και ότι συμμαχεί με το Ιράν.