Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν και ενέταξαν σε υπηρεσία 30 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi («σκαντζόχοιρος») κατηγορίας MRAP (Mine-Resistance Armor-Protected).

Μ’ αυτά τα 30 οχήματα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει συνολικά 70 από τα 529 οχήματα της 2ης παρτίδας, η σύμβαση προμήθειας των οποίων υπογράφηκε στις αρχές Αυγούστου του 2017 (τα πρώτα 40 οχήματα της 2ης παρτίδας είχαν παραδοθεί και ενταχθεί σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2017).

Υπενθυμίζουμε ότι το συμβόλαιο για την προμήθεια 668 οχημάτων (1η παρτίδα) υπογράφηκε το 2009 με τις παραδόσεις να ξεκινούν το 2014 και να ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2016, με απόκλιση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, λόγω της εμφάνισης ορισμένων τεχνικών προβλημάτων. Με την ολοκλήρωση των παραλαβών αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία τα 323 παλαιά, ρωσικής προέλευσης, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα BTR-60PB.

Από τα 668 οχήματα, τα 468 χρησιμοποιούνται από τον Τουρκικό Στρατό, ενώ τα 200 από τη Στρατιωτική Χωροφυλακή. Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές κάποια οχήματα έχουν ήδη απολεσθεί μετά από κουρδικά πλήγματα.

Το κόστος προμήθειας των 529 Kirpi της 2ης παρτίδας ανήλθε στα $ 350 εκατομμύρια, ενώ δεν είναι γνωστό πόσα απ’ αυτά θα ενταχθούν στον Τουρκικό Στρατό και πόσα στη Χωροφυλακή. Τα Kirpi της 2ης παρτίδας είναι εφοδιασμένα με τηλεχειριζόμενο πύργο SHARP της Aselsan με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. Η επιλογή και η ενσωμάτωση του τηλεχειριζόμενου πύργου κρίθηκε απολύτως αναγκαία προσθήκη, σύμφωνα με τα διδάγματα χρήσης των Kirpi στη Νοτιοανατολική Τουρκία (Κουρδιστάν).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *