Σε επίσημη εκδήλωση, την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, τελέσθηκε η παρασημοφόρηση της Πολεμικής Σημαίας του θρυλικού «ΑΒΕΡΩΦ» με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος. Την παρασημοφόρηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος επί του πλοίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Σημαία συνόδευε επί του ιστού το «ΑΒΕΡΩΦ» κατά τις νικηφόρες Ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, όπου το πλοίο καταναυμάχησε τον Οθωμανικό Στόλο. Μετά το τέλος των Πολέμων, ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης παρέδωσε τη Σημαία στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα.

Το «ΑΒΕΡΩΦ» ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα, ταχύτερα, ταχυβόλα και αποτελεσματικά πλοία της εποχής του, ταυτισμένο άρρηκτα με την προσωπικότητα και το πατριωτικό σθένος του Ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Είναι το μόνο πολεμικό πλοίο στον κόσμο που συμμετείχε ενεργά και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, ενώ αποτελεί το μοναδικό κομμάτι ελληνικής επικράτειας που παραμένει συνεχώς ελληνικό και ελεύθερο τα τελευταία 106 χρόνια, ως σύμβολο εθνικής αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και ακάθεκτης ορμητικότητας εμπνέοντας αισιοδοξία, δύναμη και αποφασιστικότητα.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας.