Οι εσωτερικές διεργασίες μπορεί να αποτελέσουν πρόκριμα αλλαγών και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής-Την Παρασκευή η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων.
Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Οι διαδικασίες ψήφισης των προτάσεων του Ζόραν Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως όλα δείχνουν, επισπεύδονται μετά την αποχώρηση του VMRO από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Η παραίτηση Κοτζιά, πάντως, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Μίντια στα Σκόπια, τα περισσότερα εκ των οποίων έκαναν λόγο για «τορπιλισμό της συμφωνίας».
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO εγκατέλειψαν το κτίριο της Βουλής, αποχωρώντας έτσι από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πριν ολοκληρωθεί η τρίτη ημέρα της σχετικής συζήτησης. Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι οι βουλευτές της εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές ενώ καλούν τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές.
Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του Σκοπιανού πρωθυπουργού να βρει 80 ψήφους για να περάσει τον σκόπελο της πρώτης και κρίσιμης ψηφοφορίας μοιάζει να πέφτει στο κενό, φέρνοντας τη γείτονα χώρα μία «ανάσα» πριν από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του VMRO Χριστιάν Μιτσκόφσκι απάντησε στην επιστολή του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ:
«Η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μου, γεγονός που κατέστη σαφές από το πρόσφατο δημοψήφισμα», γράφει ο Μικόσκι σε μια εκτενή επιστολή-απάντηση προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA. «Ελπίζω πολύ σύντομα ότι τα Σκόπια θα αποτελούν μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως περήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένος και εξευτελισμένος λαός», έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και οι εξελίξεις στους κόλπους του κυβερνητικού σχήματος φαίνεται να πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικών διεργασιών, που μπορεί να αποτελέσουν πρόκριμα αλλαγών και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής. Όπως ήταν αναμενόμενο, ειδικά στα Σκόπια δεν θα μπορούσε παρά να μονοπωλεί την επικαιρότητα η απομάκρυνση Κοτζιά, ο οποίος ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Πόσο μάλλον όταν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή».