Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο συνολικού ύψους € 3,25 δισεκατομμυρίων για την προμήθεια άνω των 500 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Boxer (8 x 8), διαφόρων εκδόσεων (μεταφοράς προσωπικού, διοίκησης, διακομιδής τραυματιών και φορείς οπλικών συστημάτων). Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2018, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η χώρα επανεντάχθηκε στο πρόγραμμα Boxer, στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας ενός νέου τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος.

Η Μεγάλη Βρετανία συμμετείχε στο πρόγραμμα Boxer, αλλά τον Ιούλιο του 2003 αποφάσισε να αποχωρήσει. Η συμφωνία του 2018 προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας ως κύριος συνεργάτης με δικαίωμα παραγωγής του οχήματος σε βρετανικό έδαφος και εξαγωγής του σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας το 60% του Boxer θα κατασκευάζεται ή θα συναρμολογείται στην Μεγάλη Βρετανία.

Το πρόγραμμα Boxer ξεκίνησε το 1999 μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Το πρωτότυπο όχημα παρουσιάστηκε το 2003, ενώ οι πρώτες παραδόσεις είχαν προγραμματιστεί για το 2004. Ωστόσο αλλαγές στη σχεδίαση και ορισμένα προβλήματα τεχνικής φύσης καθυστέρησαν τις παραδόσεις, οι οποίες τελικά ξεκίνησαν το 2009. Μέχρι σήμερα υπάρχουν βεβαιωμένες παραγγελίες για 1.402+ οχήματα, εκ των οποίων 403 για τη Γερμανία, 200 για την Ολλανδία, 88 για τη Λιθουανία, 211 για την Αυστραλία και 500+ για τη Μεγάλη Βρετανία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *