Την Τρίτη 17 έως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συμμετείχε στο 11o Περιφερειακό Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (Regional SeaPower Symposium – RSS 2017), το οποίο διεξήχθη στη Βενετία.

Στο φετινό Συμπόσιο σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης, με τη συμμετοχή Ναυτικών από 47 χώρες του κόσμου, 39 εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο Αρχηγού. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι Αρχηγοί των Ναυτικών των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Καναδά, Βραζιλίας, Ισραήλ, Ιαπωνίας και Ιράν.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε επιλεγεί εκ των διοργανωτών ως βασικός ομιλητής, συμμετέχοντας σε κοινό πάνελ με τους Αρχηγούς των Ναυτικών των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιαπωνίας, Γερμανίας και Αιγύπτου, με θέμα “Maritime Capacity Building”. Στο πλαίσιο αυτό, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των λιγότερο προηγμένων Ναυτικών, προκειμένου να αναπτύξουν τις απαραίτητες δυνατότητες ώστε να καταστούν ικανά να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και τη συνδύασε με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου τόσο σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και σε τρίτες χώρες που επιθυμούν την ανάπτυξη των ναυτικών δυνατοτήτων τους. Επισημαίνεται ότι οι Αρχηγοί των Ναυτικών Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας έκαναν ειδική αναφορά στην προσφορά του ΚΕΝΑΠ, κατά τις παρεμβάσεις τους.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Αρχηγός ΓΕΝ ανέφερε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη πρόταση (comprehensive toolbox) που βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στη στοχευμένη εκπαίδευση και στην υψηλού επιπέδου αξιολόγηση και είναι διαθέσιμη σε όσα Ναυτικά θα ήθελαν να την αξιοποιήσουν.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσημη συνάντηση των Αρχηγών Ναυτικού (CHONs) των κρατών μελών της Αδριατικής και Ιόνιας Πρωτοβουλίας (ADRION) και υπεγράφη κοινή διακήρυξη για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας τους.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμποσίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με το νέο Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική Admiral James G. Foggo III USN, κατά την οποία συζητήθηκε η αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στη Μεσόγειο, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΝ στις ΗΠΑ, τον επόμενο μήνα.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς ομολόγους του, ανταλλάσσοντας απόψεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.