Δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν σήμερα στη Σαραγόσα εκπαίδευση τεσσάρων εβδομάδων στα άρματα μάχης Leopard-2A4. Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να παραδώσει την άνοιξη έξι Leopard-2A4 στην Ουκρανία, τα οποία δεν είναι τόσο εξελιγμένα όσο τα Leopard-2A6.

Σύμφωνα με τον Ισπανό εκπαιδευτή, οι ουκρανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας αποκομίσει «πολύ ικανοποιητική» γνώση των αρμάτων μάχης Leopard. Επικαλούμενος το κίνητρο και τη δίψα τους για εκμάθηση, ο λοχαγός Κοντρέρας είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να επιστρέψουν στα πεδία των μαχών.

Ένας από τους ουκρανούς στρατιώτες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης στα Leopard-2A4 είχε προσθέσει κάτω από το εθνόσημο στη στολή του ένα διακριτικό που έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το Κίεβο έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τους δυτικούς συμμάχους του για παραδόσεις προηγμένων αρμάτων μάχης προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, την ώρα που τα στρατεύματα της Μόσχας εντείνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία.

Τον προηγούμενο μήνα η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να παραδώσει έξι γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard-2A4 στην Ουκρανία, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει άλλα τέσσερα αργότερα.

Άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ-μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία-έχουν γνωστοποιήσει ότι θα παραδώσουν συνολικά 48 άρματα μάχης Leopard-2 στην Ουκρανία.