Η σημερινή είναι η τρίτη ημέρα των επιχειρήσεων. Επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων είναι ο αγώνας του εκ συστάδην που διεξάγεται στο Κίεβο. Οι Ρώσοι έχουν προσεγγίσει την ουκρανική πρωτεύουσα από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Διεξάγονται οδομαχίες και σφοδρές συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.
Παράλληλα στο Κίεβο έχουν διεισδύσει ομάδες ρωσόφωνων και μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Αμφότεροι φέρουν πολιτική αμφίεση ή στολές του ουκρανικού στρατού. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις συμπλοκών καθώς και συλλήψεων στο κέντρο και σε άλλα μέρη του Κίεβου.
Tαυτοχρόνως έλαβε χώρα αεροποβατική ενέργεια για τη κατάληψη του αεροδρομίου Vasylkiv νότια του Κιέβου. Οι Ουκρανοί με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου άμυνας ισχυρίζονται πως πέτυχαν τη κατάρριψη ενός ρωσικού μεταγωγικού IL-76. Η πληροφορία μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη.
Σε τακτικό επίπεδο, οι Ουκρανοί όπως έχει καταδειχθεί αξιοποιούν τα αστικά κέντρα δημιουργώντας αμυντικές τοποθεσίες εκμεταλλευόμενοι τη πυκνή αστική χωροταξική διάταξη των πόλεων. Επιπροσθέτως, η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία αντιλαμβάνεται πως σε ανοικτό έδαφος λόγω της μορφολογίας, οι ρωσικές δυνάμεις λόγω αριθμητικής και τεχνολογικής υπεροχής σε συνδυασμό με τα πυρά του πανίσχυρου ρωσικού πυροβολικού και της ρωσικής έχουν το πλεονέκτημα.
Συνεπώς, η μάχη σε αστικό περιβάλλον αποτελεί μονόδρομο από στρατιωτικής άποψης δεδομένου πως λόγω ύπαρξης αμάχων γενικευμένα πυρά από πυροβολικό και αεροπορία δεν δύναται να υπάρξουν.
Ειδικότερα στο Κίεβο έχουν συγκεντρώσει ιδιαίτερα μεγάλες δυνάμεις που περιλαμβάνουν τον ενεργό τακτικό στρατό, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνοφυλακής (αναφέρεται ως Territorial Defense Forces) καθώς και ομάδες πολιτοφυλακής. Λόγω της φύσης των επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους και ειδικά σε μια μεγάλη πόλη όπως το Κίεβο απαιτούνται να εμπλακούν πολλές δυνάμεις προς εξουδετέρωση των αμυνόμενων.
Οι Ουκρανοί φαίνεται πως επιδιώκουν να εμπλέξουν τους Ρώσους σε έναν αγώνα σε αστικό περιβάλλον ώστε να αντιμετωπίσουν τη ρωσική υπεροχή, να τους προξενήσουν μεγάλες απώλειες και να τους καθυστερήσουν προκειμένου να πετύχουν μια συμφωνία με τη ρωσική πλευρά λόγω και των διεθνών πιέσεων προς τη Ρωσία.
Στο μέτωπο του Νότου οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς δύο πόλεις: την ουκρανική Ζαπορίζια (υπάρχουν αναφορές πως κατευθύνονται προς τον πυρηνικό σταθμό της περιοχής) και την πόλη Κχέρσον αφού πρώτα εισήλθαν τη πόλη Μελίτοπολ. Ειδικά στη δεύτερη η ουκρανική αντίσταση είναι σθεναρή. Η πόλη Κχέρσον έχει στρατηγική σημασία καθώς πρόκειται για πόλη επί του ποταμού Δνείπερου η οποία θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να βρεθούν στη νοτιοδυτική πλευρά της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί έχουν φροντίσει να ανατινάξουν πολλές γέφυρες ώστε να καθυστερήσουν τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις.
Στο μέτωπο του κέντρο στα ανατολικά της Ουκρανίας, σημειώνονται σφοδρές μάχες στη πόλη του Σούμι και το Χάρκοβο. Στη περιοχή του Ντονμπάς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.
Όπως προκύπτει το κύριο βάρος από πλευράς ρωσικών δυνάμεων έχει δοθεί στη κατάληψη του Κιέβου, ενδεχομένως στη σύλληψη ή την εξουδετέρωση του Ουκρανού προέδρου ώστε η Ουκρανία να συνθηκολογήσει και να δεχθεί τους όρους του Κρεμλίνου. Φαίνεται πως η μάχη με τη πλέον καταλυτική σημασία θα δοθεί στους δρόμους του Κιέβου.