Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας το Πυροβολικό Μάχης διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο. Οι παροχές οπλικών συστημάτων των Δυτικών κρατών προς τον Ουκρανικό Στρατό έχουν ως επίκεντρο τα σύγχρονα οπλικά συστήματα του Πυροβολικού Μάχης είτε αυτά αφορούν αυτοκινούμενα πυροβόλα είτε πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων. Τα παραπάνω συνδυάζονται από επαυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες στοχοποίησης και συλλογής πληροφοριών σε βάθος και με ακρίβεια ώστε να εξάγονται στοιχεία βολής για τα παραπάνω οπλικά συστήματα.
Οι δυνατότητες στοχοποίησης του ουκρανικού πυροβολικού καθώς και του ρωσικού εδράζονται σε συνδυασμό σύγχρονων συστημάτων στοχοποίησης που περιλαμβάνουν:
Δορυφορικά δεδομένα και λήψεις
Στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Σύγχρονα ραντάρ αντιπυροβολικού
Ομάδες Ειδικών Δυνάμεων σε ρόλο προωθημένων παρατηρητών με καταδείκτες
Ηλεκτρονικό Πόλεμο.
Τα παραπάνω έχουν άμεση σχέση και με το ελληνοτουρκικό θέατρο επιχειρήσεων. Επανειλημμένα έχουμε τονίσει την αξία για τη μαζική αναβάθμιση του Ελληνικού Πυροβολικού Μάχης με έμφαση στις δυνατότητες στοχοποίησης.
Κομβικό ρόλο στα πυρά αντιπυροβολικού διαδραματίζουν οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων αφού διαθέτουν υψηλό ρυθμό βολών ενω διασφαλίζουν πυρά από μεγάλες αποστάσεις και με ακρίβεια.
Προσφάτως είχαμε δημοσιεύσει τη σχετική είδηση πως ο Αμερικανικός Στρατός έχει ως στόχο να αποκτήσει συνολικά 500 πυραυλικά συστήματα M-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), εντός της ερχόμενης πενταετίας (μέχρι το 2028), με ρυθμό παραδόσεων 100 συστήματα το χρόνο.
Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω της μείωσης του αμερικανικού οπλοστασίου από τη συνεχιζόμενη παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος. Εντός της παροχής των συστημάτων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης και προμήθειας προηγμένων πυρομαχικών. Σήμερα, ο Αμερικανικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 363 εκτοξευτές HIMARS, ενώ η Πολωνία θέλει και αυτή να αποκτήσει 500 τέτοια συστήματα.
ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν εξοπλίσει το ουκρανικό πυροβολικό με αριθμό HIMARS. Το βεληνεκές των HIMARS και των MLRS είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο ανάλογων ρωσικών συστημάτων, κάτι που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις αντιπυροβολικού (δηλ. εναντίον στοιχείων του πυροβολικού των αντιπάλων τους) μένοντας εκτός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.
Το M-142 HIMARS φέρεται επί τροχοφόρου 6 x 6 οχήματος της οικογένειας FMTV. Το σύστημα φέρει έναν κάλαθο των 6 ρουκετών ή 1 τακτικό βλήμα ATACMS. Το μέγιστο βεληνεκές του HIMARS εξαρτάται από τον τύπο της ρουκέτας που χρησιμοποιεί και κυμαίνεται από τα 32 χιλιόμετρα (ρουκέτα Μ-26) έως τα 84 χιλιόμετρα (κατευθυνόμενη ρουκέτα Μ-30). Το μέγιστο βεληνεκές των ATACMS κυμαίνεται από τα 128 χιλιόμετρα (MGM-140A Block.1), στα 165 χιλιόμετρα (MGM-140B Block.1A) ή στα 300 χιλιόμετρα (MGM-168 Block.4A).
Παράλληλα στη δημοσιότητα δόθηκαν πλάνα από την επιχειρησιακή δράση των τροχοφόρων αυτοκινούμενων πυροβόλων Archer. Το FH-77BW L52 Archer, των 155/52 χιλιοστών, τάσσεται για βολή σε διάστημα 30 δευτερολέπτων. Ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης με αναχορηγία 21 βλημάτων.
Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι οκτώ βλήματα το λεπτό σε αποστάσεις 40-60 χιλιομέτρων, ανάλογα του βλήματος. Το πυροβόλο RCH-155 (Remote Controlled Howitzer) συνδυάζει το όχημα Boxer (8 x 8) και την κάνη L52 μήκους 52 διαμετρημάτων του PzH-2000. Έχει αναχορηγία 30 πυρομαχικών και μέγιστο βεληνεκές 30-40 χιλιόμετρα.
Η νέα έκδοση του FH-77BW L52 Archer παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση «DSEI 2019». Είναι σπονδυλωτή, άρα μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα φορτηγά-οχήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια χώρα μπορεί να επιλέξει τον πύργο του Archer και να τον εγκαταστήσει σε εν υπηρεσία φορτηγά τα οποία πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές. Το Archer στην «DSEI 2019» ήταν τοποθετημένο σε φορτηγό RMMV HX2 (8 x 8) της Rheinmetall (η αρχική έκδοση του Archer είναι επί οχήματος Volvo A30 6 x 6).