Συντάκτης του κειμένου/άποψης είναι ο Brandon Tseng, πρώην στέλεχος των SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού και συνιδρυτής της Shield AI. Δημοσιεύτηκε στην αμυντική ιστοσελίδα «DefenceNews» με τον τίτλο «Tanks and helos: How Ukraine can inform military modernization efforts» (21 Μαρτίου 2022, δείτε ΕΔΩ). Στο εισαγωγικό του κειμένου υπάρχει η άποψη του Ναυάρχου εν αποστρατεία του Αμερικανικού Ναυτικού Bob Harward, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Shield AI: «Γνωρίζουμε τα κύρια οπλικά συστήματα, αλλά είμαστε δύο γενιές πίσω στην υιοθέτηση των μικρότερων και πιο αποτελεσματικών εργαλείων του πολέμου». Ακολουθεί το κείμενο (η μετάφραση έγινε από τη συντακτική ομάδα του «DefenceReview.gr»):

«Το ουκρανικό πεδίο μάχης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις αμερικανικές και συμμαχικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Στρατού. Όλοι ξεκινήσαμε με ένα σχέδιο και ήρθε η ώρα να λάβουμε υπόψη μας πρόσφατες πληροφορίες και να προσαρμοστούμε ανάλογα.

Τα πολυάριθμα Video των πυραύλων Stinger και των φορητών συστημάτων αεράμυνας που εξολοθρεύουν ρωσικά ελικόπτερα, όπως έκαναν οι Αφγανοί στους Ρώσους τη δεκαετία του 1980, ή τα κατεστραμμένα άρματα μάχης-όπως ακριβώς οι ΗΠΑ κατέστρεφαν ιρακινά άρματα τη δεκαετία του 1990, πρέπει να ληφθούν υπόψη στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού.

Το γεγονός ότι στέλνουμε 17.000 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, για την αντιμετώπιση ρωσικών αρμάτων, θέτει το ερώτημα γιατί η Πολωνία πρόκειται να δαπανήσει $ 6 δισεκατομμύρια για 250 άρματα μάχης ή γιατί οποιοδήποτε άλλο έθνος θα αναπτύξει άρματα μάχης στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Τα μαθηματικά εδώ είναι απλά, ξεκάθαρα και εκτυφλωτικά προφανή:

Ένα άρμα $ 10 εκατομμυρίων αντιμετωπίζεται από ένα Javelin των $ 175.000, έναν πύραυλο Carl Gustav των $ 6.000 (το αγαπημένο όπλο αυτού του συγγραφέα ως SEAL) ή έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό των $ 100.

Ένα ρωσικό επιθετικό ελικόπτερο Mi-28 των $ 18 εκατομμυρίων ηττάται από έναν πύραυλο Stinger αξίας $ 120.000 δολαρίων. Όταν προσθέσετε το κόστος εκπαίδευσης των πιλότων και το κόστος επαγγελματικής επάρκειας (πιθανόν $ 5-10 εκατομμύρια το καθένα), σχεδόν $ 30 εκατομμύρια καταστράφηκαν από ένα φθηνότερο, πιο κινητό οπλικό σύστημα.

Σχετικά με τα άρματα μάχης: Έχουν τη θέση τους σε συγκεκριμένα πεδία μάχης, για συγκεκριμένες αποστολές, ενάντια συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Αλλά σε γενικές γραμμές, απαιτείται μεγάλη μείωση τους, καθώς αυτά τα πεδία μάχης είναι λίγα και μειώνονται ραγδαία. Τα αντιαρματικά όπλα και τα οπλισμένα Drone έχουν απλώς καταστήσει το άρμα ξεπερασμένο. Συγχαρητήρια στο Σώμα Πεζοναυτών που αποφάσισε να αποσύρει τα άρματα μάχης το 2020. Το ίδιο θα πρέπει να σκεφτεί και ο Στρατός. Η θωράκιση που δεν είναι αναποτελεσματική δεν είναι θωράκιση, είναι μια βαριά, δυσκίνητη και δαπανηρή σπατάλη.

Σχετικά με τα επιθετικά ελικόπτερα (όχι τα μεταφορικά): Αυτό είναι πιο δύσκολο για μένα, καθώς τα επιθετικά ελικόπτερα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου επειδή προσέφεραν απίστευτη αξία στις αποστολές μου στο Αφγανιστάν. Αλλά τα MANPADS δεν είχαν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ στο Αφγανιστάν και εάν το σύγχρονο πεδίο μάχης γεμίσει με MANPADS, όπως βλέπουμε στην Ουκρανία, πρέπει να αναζητήσουμε ένα επιθετικό ελικόπτερο πολύ φθηνότερο και λιγότερο ακριβό. Η αχίλλειος πτέρνα ενός Apache των $ 35 εκατομμυρίων είναι ένα MANPADS αξίας $ 120.000. Κι αυτό θα ισχύει για όλα τα μελλοντικά επιθετικά ελικόπτερα, επομένως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ολοκληρώσουμε αυτές τις αποστολές με λιγότερο ακριβά συστήματα.

Σμήνη από εξαιρετικά ευφυή Drone θα μπορούν σύντομα να εκτελούν τις περισσότερες αποστολές των επιθετικών ελικοπτέρων (συμπεριλαμβανομένης και της καταστροφής αρμάτων μάχης) με τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, σύντομα, θα μπορούν να εκτελούν τις περισσότερες αποστολές που εκτελούν κανονικά άλλα ευάλωτα, πιο ακριβά αεροσκάφη όπως το Global Hawk και το Predator. Το “σύντομα” ορίζεται ως τα επόμενα δύο χρόνια ή προτού παρουσιαστεί οποιοδήποτε επιθετικό ελικόπτερο επόμενης γενιάς.

Είναι απίθανο το κόστος του Drone να φτάσει στο ίδιο επίπεδο ή να είναι μικρότερο από αυτό των MANPAD. Αλλά η απώλεια ενός Drone αξίας $ 1 εκατομμυρίου, που είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σμήνους, είναι προτιμότερη και πιο οικονομική από την απώλεια ενός Apache των $ 35 εκατομμυρίων και των δύο άρτια εκπαιδευμένων και έμπειρων πιλότων που το πετούν.

Κάθε κράτος που σκέφτεται να αγοράσει ένα νέο ελικόπτερο, ένα μεγάλο Drone (Group 5) ή ένα άρμα μάχης θα πρέπει να σκεφτεί πώς μπορεί να ολοκληρώσει την ίδια αποστολή με πολύ λιγότερα. Ναι, χρειαζόμαστε ακόμα ορισμένα μεγάλα/κύρια οπλικά συστήματα για ορισμένες αποστολές. Αλλά αυτές οι αποστολές γίνονται όλο και πιο αραιές, και ως εκ τούτου θα πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μεγάλων/κύριων οπλικών συστημάτων που αγοράζουμε.

Είχαμε μια-δυο ρήσεις στις ομάδες της SEAL: “Σχεδιάστε την κατάδυσή σας, βουτήξτε το σχέδιό σας” και “ο εχθρός έχει λόγο, οπότε διαβάστε και αντιδράστε”. Αυτά τα δύο ρητά βρίσκονται σε φυσική αντίθεση μεταξύ τους. Το πρώτο αφορά στην τήρηση του σχεδίου, το δεύτερο στην προσαρμογή του σχεδίου.

Το θέμα είναι να ξέρεις πότε να παραμείνεις στο σχέδιο σου ή πότε να προσαρμοστείς. Ας μάθουμε από το πεδίο μάχης της Ουκρανίας και ας προσαρμόσουμε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου μας ανάλογα».