Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Foreign Policy» η Ουάσιγκτον θέλει να πουλήσει στην Κολομβία 15 μεταχειρισμένα F-16, έναντι του ποσού των $ 300 εκατομμυρίων, για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της από πιθανή επιθετικότητα της Βενεζουέλας, η οποία πρόσφατα παρέλαβε μαχητικά Su-30. Αυτή τη στιγμή η Κολομβία διαθέτει 21 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη Kfir, τα οποία είτε θα πρέπει να αναβαθμιστούν είτε θα πρέπει να αντικατασταθούν και 24 EMB-314 Super Tucano σε ρόλο εγγύς υποστήριξης.

Οι απειλές που αντιμετωπίζει η Κολομβία είναι πιθανή επιθετικότητα της Βενεζουέλας και η αντιμετώπιση των καρτέλ ναρκωτικών. Το ενδιαφέρον την υπόθεσης είναι ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει τα μεταχειρισμένα F-16 στην έκδοση Viper, δηλαδή θα προηγηθεί αναβάθμιση τους. Ωστόσο το θέμα είναι ότι η Κολομβία δεν διαθέτει τη δαπάνη για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος. Για παράδειγμα, πέρσι ακυρώθηκε το πρόγραμμα προμήθειας ενός νέου αντιαεροπορικού συστήματος, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων (περίπου $ 365 εκατομμύρια).

Στην περίπτωση προμήθειας, τα 15 F-16 Viper θα αντικαταστήσουν τα 21 Kfir. Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της έκθεσης «Paris Air Show 2019» η ισραηλινή IAI (Israeli Aerospace Industries) ανακοίνωσε ότι προσφέρει στην Κολομβία μια αναβαθμισμένη έκδοση του Kfir, την έκδοση Kfir-NG (Next-Generation).

Στην έκδοση Kfir-NG το αεροσκάφος ενσωματώνει ισχυρότερους κινητήρες F414 της General Electric, ραντάρ AESA, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16 και βελτιωμένα ηλεκτρονικά. Επίσης, υπό ανάπτυξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα δοκιμών αλλαγών στο αεροσκάφος για αύξηση του εσωτερικά μεταφερόμενου καυσίμου. Ωστόσο η Κολομβία απέρριψε την ισραηλινή πρόταση, για λόγους κόστους.

Comments

  1. Μόνο 20 εκατομύρια η μονάδα; πρόκειται για πραγματιλή ευκαιρία!

    Αν μπορούσαμε να βρούμε ανάλογη προσφορά για εμάς θα ήταν ιδανική για την ΠΑ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *