Στον απόηχο των συνομιλιών του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία καίγοντας τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Δύσης. Οι τηλεφωνικές επαφές Τραμπ ήρθαν την Τετάρτη, λίγο αφότου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει τα εδάφη που έχει χάσει από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Σε μια εξίσου αναπάντεχη δήλωση, ο Χέγκσεθ είπε σε συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO ως μέρος της λύσης για τον πόλεμο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό του Κιέβου.
Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον προκάλεσαν ενόχληση στις Βρυξέλλες. Απαντώντας στον Χέγκσεθ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε πως δεν είναι καλή τακτική η υποχώρηση απέναντι στις αξιώσεις της Ρωσίας. Όπως είπε, η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο αν υπάρξει συμφωνία που δεν λαμβάνει υπόψη τη στάση της Ευρώπης και δεν γίνεται δεκτή από την Ουκρανία. Η ομάδα της Βαϊμάρης, στην οποία ανήκουν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες-Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία-είχε ανακοινώσει το βράδυ της Τετάρτης πως είναι έτοιμη να «ενισχύσει» τη στήριξή της στην Ουκρανία. «Κοινός μας στόχος είναι να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Στην Ουκρανία πρέπει να παρασχεθούν ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας» ανακοίνωσε η ομάδα της Βαϊμάρης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήρθαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO, επέκρινε έμμεσα τις ΗΠΑ για οπισθοχώρηση στη διαπραγμάτευση. «Κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλύτερα να μιλήσει για μια πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ ή για πιθανές απώλειες εδαφών στο διαπραγματευτικό τραπέζι» είπε.
Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Σε συνέντευξή του είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, τόνισε όμως ότι «επόμενος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη δεν υπαγορεύεται». Οι δηλώσεις Τραμπ και Σέγκεθ προκάλεσαν προβληματισμό και σε ορισμένους κύκλους στις ΗΠΑ. Ο Μάικλ ΜακΦολ, Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία επί κυβέρνησης Ομπάμα, επέκρινε τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης. «Γιατί δίνει η κυβέρνηση Τραμπ δώρα στον Πούτιν –ουκρανικά εδάφη χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ- πριν καν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις;» διερωτήθηκε μιλώντας στο Reuters. «Έχω διαπραγματευτεί με τους Ρώσους. Ποτέ δεν τους δίνεις κάτι δωρεάν» είπε. Διαφορετική άποψη εξέφρασε πάντως ο Στίβεν Βέρτχαϊμ, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace. «Τα σχόλια του Χέγκσεθ δεν υπονοούν ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναγνωρίσουν τα κατειλημμένα εδάφη της Ουκρανίας ως νόμιμη κτήση της Ρωσίας» είπε. Η δήλωση περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ «στέλνει στη Ρωσία το μήνυμα ότι μια ρεαλιστική συμφωνία είναι εφικτή» υποστήριξε.
Οι δηλώσεις Χέγκσεθ έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Νμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι υπάρχει και στις δύο πλευρές η «πολιτική θέληση» για τερματισμό του πολέμου. «Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε την άποψη πως έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Η σημερινή κυβέρνηση, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, έχει την άποψη πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη» δήλωσε. «Είμαστε περισσότερο εντυπωσιασμένη με τη θέση της σημερινής κυβέρνησης και παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο» κατέληξε.
Οι τηλεφωνικές επαφές Τραμπ και οι δηλώσεις Χέγκσεθ συνέπεσαν με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Ππέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι μια συμφωνία Ουάσιγκτον-Κιέβου για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας θα προσέφερε στη χώρα μια «ασπίδα ασφάλειας». Την Τετάρτη ο Τραμπ δήλωσε πως μια συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας θα εξασφάλιζε αμυντική χρηματοδότηση για τη χώρα. «Είπα στον Μπάιντεν: ‘Πρέπει να τους ζητήσεις είτε κάποιο δάνειο είτε κάποια άλλη μορφή εξασφάλισης, όπως το πετρέλαιο ή το αέριό τους» είπε. Μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε βέβαια κακό προηγούμενο για τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Ο βρετανός βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε πως το να ξεκινά κανείς τη διαπραγμάτευση ζητώντας από την Ουκρανία υποχωρήσεις «δεν είναι καλή κίνηση». «Το να δίνει κανείς την εντύπωση ότι μια εισβολή αποδίδει δεν είναι καλή κίνηση. Τα καθεστώτα παρακολουθούν προσεκτικά, Ας στείλουμε το μήνυμα ότι η βία και η επιθετικότητα δεν κερδίζουν» είπε. «Στηρίζω την Ουκρανία» έγραψε στο Χ.