Την «απόσβεση» μιας στρατηγικού χαρακτήρα επένδυσης που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία για την παραγωγή αμιγώς τουρκικής κατασκευής UAV’s , επιδιώκει η Τουρκία καθώς μετά το επιτυχημένο τεστ της μίνι πολεμικής αντιπαράθεσης με τις συριακές δυνάμεις γύρω από την Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες, στέλνει τα Bayraktar TB2 και τα Anka στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο.

Η αποστολή των τουρκικών οπλισμένων, αλλά και εξοπλισμένων για επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου UAV’s στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θέτει νέες προκλήσεις για την Ελλάδα, καθώς πλέον είναι ορατά τα σημαντικά βήματα που κάνει η Τουρκία για την ανατροπή ενός κλονισμένου ισοζυγίου δυνάμεων στο Αιγαίο και μάλιστα με τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα που την απαλλάσσουν από κάθε εξωτερική εξάρτηση και πολιτική πίεση.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα είναι καθημερινή η πτήση τουρκικών UAV’s κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο, ενώ έκαναν την εμφάνιση τους και στον Έβρο σε ευαίσθητες περιοχές όπου έχει συγκεντρωθεί η πίεση της Τουρκίας με πολύωρες πτήσεις.

Η Τουρκία στην Ιντλιμπ έκανε για πρώτη φορά εφαρμογή ενός νέου «αμυντικού δόγματος» το οποίο Τούρκοι αναλυτές κομπάζουν ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, την χρήση δηλαδή UAV’s ως πρωταρχικού στοιχείου αεροπορικής επίθεσης, στην διάρκεια της επιχείρησης «Spring Shield» και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρά πλήγματα στον συριακό Στρατό.

Στην επιχείρηση αυτή με εκτεταμένη ανάπτυξη των οπλισμένων Drones η Τουρκία επέφερε πλήγματα στις δυνάμεις του Ασαντ και δοκίμασε τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει αναπτύξει απέναντι σε μια όχι και τόσο αποτελεσματική αεράμυνα, αλλά πάντως σε μια περιοχή όπου ο έλεγχος του εναέριου χώρου ασκείται από τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, στο Αναντολού ο αμυντικός αναλυτής Μπαχρί Μερτ Ντεμιρέλ η Τουρκία είχε και προηγουμένως χρησιμοποιήσει οπλισμένα Drones στη Συρία στις επιχειρήσεις Euphrates Shield(2016), Olive Branch(2018) και Peace Spring(2019) αλλά μόνο για αεροπορική υποστήριξη, πριν από την ανάπτυξη των χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων .

Τώρα για πρώτη φορά η Τουρκία χρησιμοποίησε τα οπλισμένα Drones ως κύριο στοιχείο της επιχείρησης Spring Shield , ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν είχαν εξαπολύσει χερσαία επίθεση στο Ιντλιμπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το τουρκικό Επιτελείο με τις επιθέσεις εξουδετερωθήκαν 3.138 άνδρες του συριακού καθεστώτος και καταστράφηκαν 151 τανκς, 47 οβιδοβόλα, τρία μαχητικά, οκτώ ελικόπτερα, τρία drones και οκτώ αντιαεροπορικά συστήματα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι το μεγάλο «κέρδος» από την επιχείρηση αυτή είναι ότι τα τουρκικά UAV’s κατέστρεψαν το αντιαεροπορικό σύστημα της Συρίας παρά το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος της Ιντλiμπ ήταν κλειστός.

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πλήγμα από τουρκικό οπλισμένο ΑΝΚΑ εναντίον του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir που ήταν ενεργοποιημένο σε συριακό έδαφος .

Παρά το γεγονός ότι Ρώσοι αναλυτές διέψευδαν αυτό το επεισόδιο, το Αναντολού υποστηρίζει ότι το πλήγμα εναντίον του συστήματος Pantsir επετεύχθη γιατί η Τουρκία διεξήγαγε πολύ σοβαρό ηλεκτρονικό πόλεμο και ανέπτυξε ηλεκτρονικά συστήματα επίθεσης σε ραντάρ, περιλαμβανομένου του KORAL για την αναχαίτιση και παραπλάνηση των συστημάτων ραντάρ στην Συρία.

Βεβαίως το γεγονός ότι δεν αντέδρασε η Ρωσία η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας και έχει αναπτύξει και S400 στην περιοχή εξηγείται ίσως από το ότι η Μόσχα, ή(μια και το διήμερο της εντατικής δράσης των τουρκικών UAV’s δεν ανέτρεπε τα δεδομένα) να προσφέρει το άλλοθι στον Τ.Ερντογάν να διασώσει τα προσχήματα και να προσέλθει στην συνάντηση με τον Πούτιν, στην οποία τελικώς το Συριακό καθεστώς κατοχύρωσε τα κέρδη του επί του εδάφους, μετά την αντεπίθεση των τελευταίων μηνών .

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Τουρκία δοκίμασε επιχειρησιακά τις δυνατότητες που της προσφέρει η χρήση ως πρωταρχικού όπλου επίθεσης , των τουρκικής κατασκευής UAV’s και αυτό φυσικά θέτει και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε νέες προκλήσεις.

Πηγή: https://www.liberal.gr/

Comments

 1. Το ανησυχητικό είναι ότι σταδιακά εκπαιδεύονται και οι χρήστες των drones πολύ καλά αλλά εκπαιδεύεται και ο στρατός τους στην συνδυασμένη χρήση, ενώ τα ίδια τα drones δεν θα με ανησυχούσαν καθώς σε πολλές χώρες τα έριξαν εύκολα.

  Από την πλευρά μας, το θέμα δεν είναι να τους ανταγωνιστούμε και να αρχίσουμε την κατασκευή drones αλλά να τους ανταγωνιστούμε στην έξυπνη χρήση τους, που απαιτεί να πάρουμε αρκετά (έστω για εκπαίδευση) σε όσο γίνεται μικρότερο κόστος, ενώ θεωρώ ότι οι κλασικές κατασκευάστριες (ΗΠΑ και Ισραήλ) θα έχουν πολύ ποιοτικότερο hardware, και από άποψη δυσκολίας να τα ρίξουν (μεγαλύτερο ύψος, καλύτεροι αισθητήρες που βοηθάν και στο να επιχειρούν από μεγαλύτερο ύψος, δυσκολία στο jamming κτλ).

  Οπότε η ταπεινή μου άποψη είναι ότι θα πρέπει αντί να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια για ανάπτυξη και παραγωγή δικών μας (κάτι που έκανε η Τουρκία), να κάνουμε τα κάτωθι:

  1) Να πάρουμε αρκετά και φτηνά drones τα οποία να αντέξουν μερικά (έστω λίγα χρόνια) για να εκπαιδευτεί το προσωπικό στην χρήση και χρησιμοποίησή τους (αυτοί που τα πιλοτάρουν, αυτοί που αξιοποιούν τις πληροφορίες και αυτοί που τα εντάσουν σε επιχειρήσεις, στοχοποίηση κτλ). Θα πρότεινα τα Predator της Αμερικής, η οποία τα έχει αποσύρει και η οποία τα δίνει τζαμπαντάν καθώς έχουν προβλήματα από την πολύ χρήση και μειωμένη υποστήριξη. Τζάμπα θα είναι, μπορούμε να τα ζητήσουμε αντισταθμιστικά με το 2 κάτω, για εκπαίδευση θα τα θέλουμε οπότε δεν καιγόμαστε για πρώτο πράγμα,, ενώ παράλληλα οι επιδόσεις τους είναι ίδιες και ίσως οι σένσορες καλύτεροι, από τα Bayraktar (χώρια που θα σκάσουν οι γείτονες ότι για αυτά που οι ίδιοι έδωσαν δις στο σόι, εμείς τα πήραμε τζάμπα).

  2) Μερικά Reaper, αλλά όχι στην τιμή που συζητιέται. Τα reaper είναι καλά, από τα καλύτερα αυτή την στιγμή, αλλά και αυτά θα αρχίσουν να αποσύρονται, και έχουν σταματήσει οι ΗΠΑ τις παραγγελίες (ή θα τις σταματήσουν σύντομα) με συνέπεια να προβληματίζεται η κατασκευάστρια για ζημιές που μπορεί να γράφει από την περικοπή των παραγγελιών των ΗΠΑ. Χρυσή ευκαιρία να ζητήσουμε να πάρουμε αλλά αν μας κάνουν καλή τιμή. Αν μερικά είναι και με πολιτική διαμόρφωση (που θα μπορεί με κιτ να γίνει στρατιωτική) θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από ΕΕ για την φύλαξη της λαθρομετανάστευσης.

  3) Καιρός να αρχίσουν σοβαρά να ψάχνουν για αντίμετρα, είτε αυτά είναι jammers, είτε αυτά είναι φτηνοί πύραυλοι (για να μην κοστίζει ο πύραυλος πιο πολύ από το drone και γενικά να μην είναι μεγάλο το κόστος του).

  4) Στην παραγγελία που θα δοθεί για φρεγάτες, μα προνοηθεί να υπάρχει υποδομή να μπορεί να σηκώσει λέηζερ (χώρος, επάρκεια ενεργειακής τροφοδοσίας). Η Fremm FFGX mode είναι έτοιμη για αυτό, οπότε υποθέτω αν πάρουμε Μπελάρα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε να έχει υποδομή για κάτι αντίστοιχο. Το έγραψα πριν καιρό αλλού και με χλευάζανε, η μικρή Ελλάδα στον κόσμο του λέηζερ, αλλά εξηγούσα ότι είναι μια τεχνολογία η οποία τρέχει ραγδιαία, ήδη σχεδιόζονται λέηζερ 2-3 γενιές μετά από ένα που θα χρειαζόταν πλοίο για drones, σχεδιάζονται για αεροπλάνα, αυτά των πλοίων είναι ήδη εδώ. Αν πει κάποιος ότι τα πλοία θα τα πάρουμε σε 5 χρόνια, θα είναι ήδη must τότε, ενώ αν πει κάποιος ότι θα είναι σε υπηρεσία 40 χρόνια, το να μην έχει από τώρα την υποδομή θα είναι έγκημα.

  1. Δε συμφωνώ ότι δε θα έπρεπε να ξοδέψουμε χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγή δικών μας.
   Πρέπει να αρχίσουμε να φτιάχνουμε δικά μας, αν θέλουμε στο μέλλον να έχουμε φθηνές λύσεις και να μην ήμαστε στα παρακάλια με και ν’ακριβοπληρώνουμε τους ξένους. Αλλιώς θα γίνετε αυτό που γίνετε τις τελευταίες δεκαετίες: αναλύουμε, περιμένουμε, παρακαλάμε, τα χρόνια περνάνε, μέχρι που ν’αποφασίσουμε, να μας κάνουν προσφορές, να πέσουν υπογραφές και τελικά να προμηθευτούμε κάτι. Σ’όλλο αυτό το παιχνίδι όλλα τα χρόνια, οι απέναντι μαθαίνουν έστω και με copy paste να φτιάχνουν δικά τους, ν’ αποκτούν τεχνογνωσία, να φτιάχνουν όλλο και πιο καλύτερα και σε αριθμούς που δύσκολα αντιμετωπίζοντε αν σηκωθούν όλλα.
   Επενδύουν, έχουν φθηνές λύσεις, δεν κινδυνεύουν ζωές και δεν έχουν και ανάγκη κανέναν.
   Εδώ άλλες χώρες όπως Βουλγαρία και Σερβία άρχισαν να φτιάχνουν τα δικά τους drones, εμείς γιατί κολάμε; Είναι η τεχνολογία γου μέλλοντος και πιστεύω σαν Λαός έχουμε τα προσόντα και την εξυπβάδα να κάνουμε κάτι προηγμένο made in greece.
   Αν δεν κουνηθούμε εδώ, θα τρέχουμε τις εξελήξεις και θα πρέπει να βάζουμε στο μέλλον το χέρι συνέχεια και όλλο πιο βαθιά στην τσέπη, για να αντιμετωπίσουμε τα όλλο πιο προηγμένα των απέναντοι.
   Και μια συνεργασία και συμπαραγωγή στον τομέα με Ευρώπη, Κύπρο, Γαλλία είναι εφικτή

 2. Η Ελλαδα πρεπει να αναβαθμισει οπωσδηποτε την Αεραμυνα της,ολοι οι κρισιμοι Σχηματισμοι θα πρεπει να ειναι πολυ καλα προφυλαγμενοι απο εναεριες επιθεσεις ειτε αυτες προερχονται απο drones,ειτε απο οπλισμενα uavs ειτε απο πυραλους η απο οτιδηποτε αλλο..επισης θα πρεπει να παρουμε σοβαρα υποψην την απειλη που προερχεται απο τα συστηματα ηλεκτρονικου πολεμου του αντιπαλου..ολα αυτα βεβαια κοστιζουν,η κυβερνηση θα πρεπει να δειξει τη δεουσα σοβαροτητα και να διαθεσει τα απαιτουμενα κονδυλια..

 3. Το θετικό είναι ότι ξέρουμε πως τα χρησιμοποιούν οι Τούρκοι. Τυφλώνουν το ραντάρ της αεράμυνας του εχθρού με ηλεκτρονικό πόλεμο. Άρα σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να τυφλωσουν τα ρανταρ μας των πανάρχαιων συστημάτων που έχουμε.
  Ο νέος υπουργός Άμυνας σε πλήρη αντίθεση με Καμμένο και Αποστολάκη που δεν έκαναν απολύτως τίποτα προχώρησε διαδικασίες για την ανάπτυξη δικού μας UAV. Το θέμα είναι κατά πόσο δε δυσκολέψουν τους Τούρκους στην αντιμετωπιση τους;
  Ίδη στον Έβρο ρίξαμε drone των Τούρκων με σύγχρονο τρόπο. Με ηλεκτρονικό μέσο και όχι με σύστημα αεράμυνας. Άρα έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ηλεκτρονικός πόλεμος; Αγοράσαμε άραγε κρυφά τέτοια μηχανήματα; Αν ναι πότε; Να ξέρουμε σε ποιον υπουργό να δώσουμε συγχαρητήρια και επιπλέον να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Είναι αυτά που μας παρουσίασαν οι Ρώσοι; Πως δουλεύει; Απλά ο χειριστής πρέπει να έχει οπτική επαφή με το drone?

 4. Αν δεν υπάρξει μέριμνα για προμήθεια όπλων συντριπτικού πλήγματος ενάντια σε κύριες υποδομές και φυσικά @@ να χρησιμοποιηθούν ( υπάρχουν ήδη κάποια ) τότε ο Τούρκος πάντα θα έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του να κάνει βλακεία. Εάν ξέρει ότι σε λίγες ώρες δεν θα έχει ρεύμα νερό και καύσιμα αλλά ούτε υποδομές (Γέφυρες, ΤΑΙ κλπ ) θα καθίσει στα αυγά του.
  Πρέπει να γνωρίζει ότι θα πέσει ισοπέδωση κυριολεκτική και χωρίς έλεος πριν μας σταματήσουν.

 5. Οπως εχουν σχολιασει και αλλου συμφορουμιτες, το σασι του παντσιρ δειχνει πως ανηκε στην αρχικη παρτιδα τω ΗΑΕ που σταλθηκε στη Λιβυη, χωρις να υποβαθμιζιε τον πιθανο κινδυνο για τα δικα μας παλιοτερης τεχνολογιας αα. Οσο για τα μπαιρακταρ εχει την σημασια του πως τηρουν την οριογραμμηενω και στην Συρια μαλλον λειτουργουν ως υποκαταστατο των φ-16 (λογω ελλειψης πιλοτων,αταλλακτικων, ρωσικου no fligh zone?). Εντυπωση μου κανει που δεν χρησιμοποιησαν τους som η αλλα εγχωρια stand-off οπλα η ακομα και τους popeye

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *