Την «απόσβεση» μιας στρατηγικού χαρακτήρα επένδυσης που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία για την παραγωγή αμιγώς τουρκικής κατασκευής UAV’s , επιδιώκει η Τουρκία καθώς μετά το επιτυχημένο τεστ της μίνι πολεμικής αντιπαράθεσης με τις συριακές δυνάμεις γύρω από την Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες, στέλνει τα Bayraktar TB2 και τα Anka στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο.
Η αποστολή των τουρκικών οπλισμένων, αλλά και εξοπλισμένων για επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου UAV’s στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θέτει νέες προκλήσεις για την Ελλάδα, καθώς πλέον είναι ορατά τα σημαντικά βήματα που κάνει η Τουρκία για την ανατροπή ενός κλονισμένου ισοζυγίου δυνάμεων στο Αιγαίο και μάλιστα με τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα που την απαλλάσσουν από κάθε εξωτερική εξάρτηση και πολιτική πίεση.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα είναι καθημερινή η πτήση τουρκικών UAV’s κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο, ενώ έκαναν την εμφάνιση τους και στον Έβρο σε ευαίσθητες περιοχές όπου έχει συγκεντρωθεί η πίεση της Τουρκίας με πολύωρες πτήσεις.
Η Τουρκία στην Ιντλιμπ έκανε για πρώτη φορά εφαρμογή ενός νέου «αμυντικού δόγματος» το οποίο Τούρκοι αναλυτές κομπάζουν ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, την χρήση δηλαδή UAV’s ως πρωταρχικού στοιχείου αεροπορικής επίθεσης, στην διάρκεια της επιχείρησης «Spring Shield» και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρά πλήγματα στον συριακό Στρατό.
Στην επιχείρηση αυτή με εκτεταμένη ανάπτυξη των οπλισμένων Drones η Τουρκία επέφερε πλήγματα στις δυνάμεις του Ασαντ και δοκίμασε τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει αναπτύξει απέναντι σε μια όχι και τόσο αποτελεσματική αεράμυνα, αλλά πάντως σε μια περιοχή όπου ο έλεγχος του εναέριου χώρου ασκείται από τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε, μάλιστα, στο Αναντολού ο αμυντικός αναλυτής Μπαχρί Μερτ Ντεμιρέλ η Τουρκία είχε και προηγουμένως χρησιμοποιήσει οπλισμένα Drones στη Συρία στις επιχειρήσεις Euphrates Shield(2016), Olive Branch(2018) και Peace Spring(2019) αλλά μόνο για αεροπορική υποστήριξη, πριν από την ανάπτυξη των χερσαίων και αεροπορικών επιχειρήσεων .
Τώρα για πρώτη φορά η Τουρκία χρησιμοποίησε τα οπλισμένα Drones ως κύριο στοιχείο της επιχείρησης Spring Shield , ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν είχαν εξαπολύσει χερσαία επίθεση στο Ιντλιμπ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το τουρκικό Επιτελείο με τις επιθέσεις εξουδετερωθήκαν 3.138 άνδρες του συριακού καθεστώτος και καταστράφηκαν 151 τανκς, 47 οβιδοβόλα, τρία μαχητικά, οκτώ ελικόπτερα, τρία drones και οκτώ αντιαεροπορικά συστήματα.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι το μεγάλο «κέρδος» από την επιχείρηση αυτή είναι ότι τα τουρκικά UAV’s κατέστρεψαν το αντιαεροπορικό σύστημα της Συρίας παρά το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος της Ιντλiμπ ήταν κλειστός.
Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πλήγμα από τουρκικό οπλισμένο ΑΝΚΑ εναντίον του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir που ήταν ενεργοποιημένο σε συριακό έδαφος .
Παρά το γεγονός ότι Ρώσοι αναλυτές διέψευδαν αυτό το επεισόδιο, το Αναντολού υποστηρίζει ότι το πλήγμα εναντίον του συστήματος Pantsir επετεύχθη γιατί η Τουρκία διεξήγαγε πολύ σοβαρό ηλεκτρονικό πόλεμο και ανέπτυξε ηλεκτρονικά συστήματα επίθεσης σε ραντάρ, περιλαμβανομένου του KORAL για την αναχαίτιση και παραπλάνηση των συστημάτων ραντάρ στην Συρία.
Βεβαίως το γεγονός ότι δεν αντέδρασε η Ρωσία η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας και έχει αναπτύξει και S400 στην περιοχή εξηγείται ίσως από το ότι η Μόσχα, ή(μια και το διήμερο της εντατικής δράσης των τουρκικών UAV’s δεν ανέτρεπε τα δεδομένα) να προσφέρει το άλλοθι στον Τ.Ερντογάν να διασώσει τα προσχήματα και να προσέλθει στην συνάντηση με τον Πούτιν, στην οποία τελικώς το Συριακό καθεστώς κατοχύρωσε τα κέρδη του επί του εδάφους, μετά την αντεπίθεση των τελευταίων μηνών .
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Τουρκία δοκίμασε επιχειρησιακά τις δυνατότητες που της προσφέρει η χρήση ως πρωταρχικού όπλου επίθεσης , των τουρκικής κατασκευής UAV’s και αυτό φυσικά θέτει και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά σε νέες προκλήσεις.
Πηγή: https://www.liberal.gr/