Παρά τα όσα ανακριβή και ψεύδη γράφονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα απόκτησης των νέων Γαλλικών ψηφιακών φρεγατών εξελίσσεται ομαλά. Δεδομένου ότι το DefenceReview.gr παρακολουθεί εξ αρχής τη πορεία των συζητήσεων σε πολιτικό, βιομηχανικό και στρατιωτικό επίπεδο θεωρούμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε πως σήμερα έλαβαν χώρα δυο κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής πλευράς.

Σήμερα το πρωί στις 10.00 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της Γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών DGA.

Πριν από λίγη ώρα στις 18.00 έλαβε χώρα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα ΥΕΘΑ και της Γαλλίδας υπουργού άμυνας όπου η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη πρόθεση της να προχωρήσει το προγραμμα για δυο φρεγάτες.

Τέλος, επειδή γράφονται διάφορες χονδροειδείς ανακρίβειες (ενδεικτικά αναφέρουμε το κόστος των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ) για τη τιμή των πλοίων, η πραγματικότητα είναι η εξής: το κόστος ναυπήγησης των δυο πλοίων άνευ φόρτου βλημάτων, εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και δημιουργίας υποδομών είναι 1,612 δισεκατομμύρια ευρώ (τρεις εκτοξευτές Α50 και ένας Α70, σύνολο 32 βλήματα, 24 Aster 30 και 8 MdCN). Σε αυτό το νούμερο προστίθεται όλα τα παραπάνω ανάλογα τα έτη (όπως η υποστήριξη) και ανεβάζουν το κόστος στο κονδύλι των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναλυτικά είναι: το κόστος των βλημάτων σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γραφοντος είναι στα 500 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος των CIWS είναι 100 εκατομμύρια για δυο RAM, 300 εκατομμύρια είναι κόστος τεχνικής υποστήριξης.

Όλα τα παραπάνω συγκροτούν τη πραγματικότητα του προγράμματος όπως ακριβώς είναι μακριά από ανακριβή και ψεύδη δημοσιεύματα.