Η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Αττικής και Θεσσαλονίκης) παραμένει μια από τις πλέον μάχιμες και ικανές αστυνομικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Μέσα από το DefenceReview.gr έχουμε παρουσιάσει όλες τις μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ (ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση) θέλοντας να συμβάλουμε στην ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας των ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών. Λίγοι γνωρίζουν πως οι διμοιρίες της Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Αττικής και Θεσσαλονίκης) εμπλέκονται άμεσα στον αμυντικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων υπάγονται η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) και η Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ). Θέλοντας να αναδείξουμε και να προβάλουμε το αστυνομικό έργο της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης πραγματοποιούμε το παρόν αφιέρωμα στην Ομάδα Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης. Συνολικώς, απαρτίζεται από δώδεκα εθελοντές αστυνομικούς επιλεγμένους με αυστηρά κριτήρια όχι μόνον από την ΥΑΤ αλλά και από άλλες μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης τον Σεπτέμβριο του 2014 συγκρότησε με πρωτοβουλία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Θεσσαλονίκης  την Ομάδα Συλλήψεων. Αντικειμενικός σκοπός ήταν η δημιουργίας μιας ολιγομελούς επίλεκτης ομάδας που θα λειτουργούσε με ευκινησία και ευελιξία. Η αποστολή της Ομάδας Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης είναι η σύλληψη ατόμων που προκαλούν επεισόδια ή υποκινητές που οργανώνουν τις ομάδες ταραξιών συνεπικουρώντας τις υπόλοιπες διμοιρίες που είναι δυσκίνητες λόγω των υλικών προστασίας που φέρουν καθώς και της ιδιαίτερης αποστολής στον σχεδιασμό.

 Η Ομάδα Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης διακρίνεται για την αμεσότητα δράσης και ο επιθετικός τρόπος δράσης των αστυνομικών της. Οι αστυνομικοί της φέρουν κράνος και προστατευτικά υλικά δίχως αστυνομική ράβδο ώστε να είναι ευκίνητοι και να μπορούν να πραγματοποιούν συλλήψεις. Επιπλέον, η ομάδα ενεργεί σε τριμελή ή τετραμελή στοιχεία και οι αστυνομικοί φέρουν ικανή ποσότητα χημικών ώστε σε περίπτωση που εγκλωβιστούν να απεμπλακούν.

 Η ομάδα συλλήψεων δρα αστραπιαία αφού πρώτα παρατηρήσει τα άτομα που προκαλούν επεισόδια πετώντας μολότοφ στους αστυνομικούς ή πραγματοποιώντας άλλες βαριές επιθέσεις όπως με σφεντόνες, εκρηκτικά υλικά κτλ.

Η ομάδα συλλήψεων επιχειρεί ανεξάρτητα των υπόλοιπων διμοιριών εντασσόμενη όμως στον ευρύτερο αστυνομικό σχεδιασμό που ενεργούν οι διμοιρίες της ΥΑΤ εγγύς των επεισοδίων. Το επιχειρησιακό πνεύμα της ομάδας είναι οι άμεσες ενέργειες και οι στοχευόμενες συλλήψεις για συγκεκριμένα αδικήματα. Από το 2014 ως σήμερα η ομάδα έχει πετύχει να καταδικαστούν 65 άτομα για βαριές επιθέσεις σε πολίτες και αστυνομικούς. Επίσης, η ομάδα συλλήψεων επιχειρεί και σε εξεγέρσεις φυλακών ή άλλες μαζικότερες αστυνομικές επιχειρήσεις (καταυλισμοί τσιγγάνων, καταλήψεις κτηρίων, γήπεδα.

 Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη συγκεκριμένη ομάδα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση σε θέματα φυσικής κατάστασης, αυτοάμυνας καθώς και τεχνικής και τακτικής στη χρήση των οπλισμού.

Από τη συγκρότηση της, τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ομάδα Συλλήψεων της ΥΑΤ Θεσσαλονίκης έχει βραβευτεί από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της πόλης καθώς και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης για την επιτυχημένη δράσης και τα αποτελέσματα που έχει επιφέρει.

Comments

   1. Μην το λες! Εγώ είμαι δεξιός όσο δεν πάει! Άνθρωπος των ειδικών δυνάμεων. Μετά από αυτά που έκαναν στη Χίο και που χτυπούσαν κόσμο για το μακεδονικό θα σου πω το ίδιο. Ουσσσσσσττττττ!!!!!!

    1. Και εγώ το ίδιο.

     Μετά την Χίο, μεγάλη απογοήτευση.

     Και μετά από λίγα χρόνια που θα γεμίσουν και τζιχάντια στα σώματα αυτά, εκεί είναι που θα δούμε μεγάλα δράματα.

    2. Αφού είσαι των ειδικών δυνάμεων όπως λες ,στον Έβρο που τρέχουν απτον Φεβρουαρίο για τους ταλιμπαν εσύ τι έκανες ?Όταν πήγαν Λέσβο πριν λίγες ημέρες για να μην πάνε οι χιλιάδες λαθρομετανάστες στο λιμάνι μετά το κάψιμο της Μόριας εσύ τι έκανες? Μάλλον είσαι κ εσύ ένας από τους γνωστούς επαναστάτες του πληκτρολογίου.

     1. Στις περιπτωσεις που αναφερεις αυτες τις εντολες ειχαν και αυτες ακολουθησαν. Εαν οι εντολες ηταν συνοδεψτε τους μεσα με ταξη αυτο θα επρατταν κ.ο.κ. ανα περιπτωση.

     2. Έφαγες και εσύ την φόλα ότι στον Έβρο τρέχουν και κάνουν άθλους και δεν περνάει κουνούπι; Άστο φίλε είσαι βαθιά νυχτομενος. Πιστεύεις ότι μπορώ να παίρνω αποφάσεις και να πράττω μόνος μου; Αυτά που πρέπει να κάνω και μπορώ να κάνω τα κάνω χωρίς να το σκεφτώ. Εμένα εάν με διατάξουν να χτυπήσω κόσμο σαν το μακεδονικό θα τους πω ένα τεράστιο ΟΧΙ!!!!!!! και ας με διώξουν να με πάνε στα δικαστήρια να με κάνουν ότι νομίζουν! Όμως εγώ δεν θα γίνω προδότης!!!! Δεν θα πουλήσω τα πιστεύω μου για τίποτα!!!! Εάν ο γιος μου ήταν σε αυτούς που πήγαν στη Χίο ή στο μακεδονικό θα του είχα κόψει τα τέτοια από την ρίζα!!!! Θα ένιωθα ντροπή!!!!

   2. »Σε λάθος σαιτ είσαι, έφυγες»
    οκ έφυγα κανενα πρόβλημα, αλλά όταν θα βαράνε και εσένα μη τολμήσεις να ζητήσεις υποστηριξη έτσι;
    ΝΑ ΔΩ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
    δεν μπορώ άλλη δημοκρατια…….λιώνω

  1. Ασβε σου έχω και εγώ quizάκι.Πόσοι Ρωσοπόντιοι,Γεωργιανοί,Αλβανοί,Ρομά και Ινδοι υπηρετούν στον Ε.Σ. και σε ποιές μονάδες;;;

   1. Ρομα στον ΕΣ;
    γυφτο επι 19 μηνες δεν ειδα κανεναν να υπηρετει τοτε,οσους ειδα στο κεντρο ΟΛΟΙ πηραν «απολυτηριο» επειδη δηλωναν χρηστες (απο εξω ηταν στα τσαντηρια οι γυναικες,τα παιδια τους και τα Ντατσουν) αμα αλλαξαν τα πραγματα τωρα δεν ξερω.

   2. Αρκετοι ως κληρωτοι για να παρουν ιθαγενεια και αν σκεφτουμε πως τα ελληνοπουλα δεν ενδιαφερονται και πολυ για θητεια κτλπ. Ως μονιμοι εχω υποψη 2-3 περιπτωσεις σε ΣΞ και ΠΝ (Αλβανος, Αιγυπτια μικτου γαμου και ελληνοαφρικανος σε ειδικη μοναδα). Στην ΕΛ.ΑΣ τελικα μαθαμε ή ντρεπονται για το μεγαλο ποσοστο;

 1. Δεν ξέρω τι εκπαίδευση έχουν, αλλά ένας Ζακ Κωστόπουλος τους στέλνει όλους διαθεσιμότητα.
  Όταν βλέπω/ακούω εκπαιδευμένες μονάδες της αστυνομίας, συνειρμικά ως αντίπαλοι τους μου έρχονται οι εισαγγελείς μας.
  Θα ήθελα ένα δημοσιογραφικό αφιέρωμα για τις νομικές σχολές της χώρας μας και την σκληρή εκπαίδευση που περνάνε οι σπουδαστές τους στον προοδευτισμό και την αριστερά . Τέτοια ακύρωση στην αστυνόμευση και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, δεν το έχουν καταφέρει ούτε οι χειρότεροι εγκληματίες που έχουν μεταναστεύσει στην χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *