Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τσεχίας το πρόγραμμα αναβάθμισης λογισμικού των 14 μαχητικών αεροσκαφών JAS-39C/D Gripen της χώρας ολοκληρώθηκε με επιτυχία (12 μονοθέσια και δύο διθέσια).

Η αναβάθμιση του λογισμικού στο επίπεδο MS20 προσδίδει στα JAS-39C/D δυνατότητες αέρος-εδάφους, ενώ βελτιώνει και τη λειτουργία των αισθητήρων και των συστημάτων επικοινωνιών των αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, πλέον τα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16 καθώς και τα ατρακτίδια κατάδειξης στόχων Litening-4i, τα οποία η Τσεχία αναμένεται να παραλάβει τον προσεχή Νοέμβριο από την ισραηλινή Rafael (η σχετική προμήθεια έγινε τον Μάιο του 2017).

Η διαδικασία αναβάθμισης ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου από τεχνικούς της Saab στην αεροπορική βάση Caslav, και ολοκληρώθηκε εντός 1,5 μήνα. Πριν την αναβάθμιση του λογισμικού τα τσέχικα Gripen διέθεταν μόνο δυνατότητες αέρος-αέρος.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2004 η Τσεχία ανακοίνωσε ότι θα ενοικιάσει 14 JAS-39C/D Gripen για 10 χρόνια, έναντι του ποσού των € 780 εκατομμυρίων συν το κόστος των υλικών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. Τα πρώτα έξι αεροσκάφη παραδόθηκαν τον Απρίλιο του 2005. Τον Σεπτέμβριο του 2013 να επεκταθεί η σχετική συμφωνία ως το 2029, αλλά τελικά, το 2014, αποφασίστηκε η συμφωνία να επεκταθεί έως το 2027 (η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης παύει το