Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), από την Τρίτη 10 Μαΐου έως την Πέμπτη 12 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Chief of Staff of the UAE Armed Forces αντιστράτηγου Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi. Όπως ανακοινώθηκε μετά την επίσημη υποδοχή του Α/ΓΕΕΘΑ που έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιστράτηγο Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi.

Στις συνομιλίες που ακολούθησαν, έγινε αναφορά στην εξαιρετική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία επιβεβαιώθηκε εκ νέου με την πρόσφατη υπογραφή του «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΑΕ για το Έτος 2022» αλλά και στη συμφωνία ευρείας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο διεθνές περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε επιπρόσθετα στον αναθεωρητισμό και στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, γεγονός που, όπως υπογράμμισε, υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επιβαρύνει τη γενικότερη κατάσταση ασφαλείας.

Σε διμερές επίπεδο, οι δύο αρχηγοί επικεντρώθηκαν στις δυνατότητες επιπλέον ανάπτυξης της ειδικής σχέσης των δύο χωρών, είτε με την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων είτε με την συμμετοχή τους σε κοινές διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις, τόσο για την επαύξηση των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων και της διαλειτουργικότητάς τους, όσο και στο πλαίσιο της υποστήριξης του ρόλου της Ελλάδας και των ΗΑΕ ως πυλώνων εδραίωσης της ασφάλειας και διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας, έγινε αναφορά στην εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας παροχή έκτασης και διευκολύνσεων στις αντίστοιχες των ΗΑΕ για την κατασκευή υποδομών φιλοξενίας προσωπικού στο στρατόπεδο «Επιλάρχου Μελλίδη» στον Αυλώνα καθώς και στην σχεδίαση που θα επακολουθήσει για την εντός του 2022 εξέταση της δυνατότητας επιπλέον αμοιβαίας ανάπτυξης κλιμακίων τους στο έδαφος των δύο χωρών για εκτέλεση διακλαδικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων, ο Α/ΓΕΕΘΑ μετέβη στο Βιομηχανικό Πάρκο Tawazun στην Zaed Military City, όπου συναντήθηκε με τον Τareq Abdul Raheem Al Hosani, διευθύνοντα σύμβουλο του Tawazun Economic Council, και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΑΕ στους τομείς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των περιπλανώμενων πυρομαχικών, των οχημάτων μάχης, των αμφίβιων οχημάτων, των πυραύλων Cruise, της ναυπήγησης κορβετών και παράκτιων περιπολικών, των πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων και του φορητού οπλισμού.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΑΕ υποστράτηγο Saeed Al Shehi στο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, οργάνωσης και Δόγματος Δομής και Διοίκησης, καθώς και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των Χερσαίων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενόψει και της επικείμενης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Στρατηγείου. Ακόμη, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Wahat Al Karama, το οποίο είναι αφιερωμένο στους πεσόντες ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ. Στο μνημείο, προστίθεται στην ανακοίνωση, τον υποδέχθηκε και τον ξενάγησε ο Sheikh Khalifa bin Tahnoon bin Mohammed Al Nahyan, εκτελεστικός διευθυντής της αυλής του πρίγκιπα διαδόχου για θέματα Οικογενειών Πεσόντων Ηρώων, ενώ είχε την ευκαιρία να υπογράψει και στο Βιβλίο Επισκεπτών του.