Η μονάδα έρευνας και βιομηχανίας «Picatinny Arsenal» του Αμερικανικού Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της ολοκληρωμένης εικόνας που θα έχει το πρόγραμμα ERCA (Extended Range Cannon Artillery) αύξησης του βεληνεκούς των πυροβόλων διαμετρήματος 155 χιλιοστών, ιδιαίτερα των αυτοκινούμενων M-109, αλλά και των ρυμουλκούμενων M-777.

Η αύξηση του βεληνεκούς, στο πλαίσιο του προγράμματος ERCA, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα πυροβολικού LRPF (Long Range Precision Fires), θα επιτευχθεί με συνδυασμό πέντε (5) συστημάτων: (α) Τον πύργο XM-208 (β) Την κάνη XM-907 (γ) Το αυτόματο σύστημα γέμισης (δ) Το νέο πυρομαχικό XM-1113 αυξημένου βεληνεκούς, στα 72 χιλιόμετρα και (ε) Το προωθητικό γέμισμα αυξημένου βεληνεκούς XM-654.

Η κάνη XM-907 είναι μήκους 58 διαμετρημάτων (8,99 μέτρων). Η μακρύτερη κάνη επιτρέπει στα αέρια, που προκαλούνται από την πυροδότηση του βλήματος, να επιδρούν για μεγαλύτερο χρόνο επί του βλήματος, με συνέπεια τη μεγαλύτερη εμβέλεια. Το αυτόματο σύστημα γέμισης είναι υπό ανάπτυξη και αναμένεται να είναι διαθέσιμο από το 2024 και μετά (σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, οκτώ πρωτότυπα θα πρέπει να παραδοθούν στον Αμερικανικό Στρατό έως το 2023).

Το πυρομαχικό XM-1113 έχει επιτύχει μέγιστο βεληνεκές 72 χιλιόμετρα, αλλά ο Αμερικανικός Στρατός θέλει το μέγιστο βεληνεκές του ΧΜ-1113 να είναι της τάξεως των 100 χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο αυτό η νορβηγική εταιρία Nammo, που έχει αναλάβει το πρόγραμμα ανάπτυξης του XM-1113, έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα πρόωσης (ramjet), με στόχο τα 100 χιλιόμετρα μέγιστο βεληνεκές. Το νέο σύστημα πρόωσης χρησιμοποιεί τον αέρα ως συμπιεστή, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ταχύτητας της τάξεως των 3 Mach για 50 περίπου δευτερολέπτων από τη στιγμή της εξόδου του βλήματος από την κάνη.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το «Picatinny Arsenal» τα νέα M-109, όπως θα προκύψουν από το πρόγραμμα ERCA, θα έχουν σχεδόν δεκαπλάσιες ικανότητες, μέσω της αύξησης του μέγιστου βεληνεκούς, του ρυθμού βολής, της φονικότητας και της μείωσης του βαθμού έκθεσης των φίλιων πυροβόλων στο εχθρικό πυρ. Επίσης τα νέα M-109 θα παρέχουν 300% αύξηση της κάλυψης του πεδίου μάχης, σε σχέση με σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, με συμβατικά πυρομαχικά, τα M-109, επιτυγχάνουν βολές μέγιστου βεληνεκούς 22 περίπου χιλιομέτρων, ενώ με πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς, επιτυγχάνουν βολές μέγιστου βεληνεκούς 30 χιλιομέτρων, αλλά με κόστος σε ισχύ και σε ακρίβεια, καθώς τα βλήματα αυξημένου βεληνεκούς ενσωματώνουν πολεμική κεφαλή με λιγότερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.