Από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή (7-11 Ιουνίου, διεξήχθη στην περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ 2021». Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στο πλαίσιο της διακλαδικότητας την συνδύασε κατά την διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων με την Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2021». Στην ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ 2021» η οποία είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακας, συμμετείχαν:

1/ Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) του ΓΕΕΘΑ.

2/ Αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π), Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, Άρματα Μάχης καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) του Στρατού ξηράς.

3/ Πολεμικά πλοία με τα οργανικά τους Ε/Π, καθώς και επίγεια οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού.

4/ Μαχητικά αεροσκάφη, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα καθώς και ΜΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης ήταν αφενός η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης, αφετέρου η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής, καθώς και η εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των ΕΔ.

Comments

  1. Από τη στιγμή που η χώρα μας σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν έχει εμπλακεί ευτυχώς σε στρατιωτικές συγκρούσεις, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται πολλές ασκήσεις για να είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Σίγουρα οι ασκήσεις δε σε κάνουν να βελτιωθείς όπως οι πραγματικές συνθήκες όπως κάνουν οι Τούρκοι καθώς δεν υπάρχει η απροβλεπτότητα του αντιπάλου, αλλά δεν έχουμε κόστος σε ανθρώπινες ζωές που ειναι το πιο σημαντικό. Στα Ίμια φάνηκε κατά πολύ η κατοτερότητα της στρατηγικής της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας και ρίξαμε την ευθύνη μόνο στους πολιτικούς για να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ένα άρθρο με θέμα τις ασκήσεις κατά πόσο αυτές έχουν αυξηθεί/μειωθεί τα τελευταία χρόνια βάση συνθηκών (κοβιντ, οικονομικές δυνατότητες) , ο βαθμός δυσκολίας και η χρήση σύγχρονων στρατηγικών και μέσων. Επίσης ένα μέρος Β με τις ασκήσεις που έχουν γίνει με άλλες χώρες η στα πλαίσια του ΝΑΤΟ (Νομίζω έχουν αυξηθεί για παράδειγμα ασκήσεις με Γαλλία, ΣΑ, ΗΑΕ). Οι Τούρκοι έδειξαν στην πράξη τη βελτίωσή τους. Στην επιχείρηση κατά των Κούρδων «κλάδος Ελαίας» είχαν πολλά προβλήματα και άργησε να επιτύχει. Αντιθέτως στη Λιβύη έδειξαν μεγάλη μαεστρία με αντιπερασπισμό και απροβλεπτότητα (αντί να λύσουν την πολιορκία της Τρίπολης, επιτέθηκαν ανατολικά!) και σε απίστευτα γρήγορο χρονικό διάστημα γύρισαν τον πόλεμο. Επίσης στον Καύκασο έδειξαν το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα (ο τρόπος αξιοποίησης των drones). Εμείς άραγε μελετάμε, βελτιωνόμαστε και σχεδιάζουμε νέες τακτικές βάση των συμπερασμάτων από τις ασκήσεις?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *