Σύμφωνα με ανακοίνωση της TAI (Turkish Aerospace Industries) η φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης του τουρκικού αεριωθούμενου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürjet ολοκληρώθηκε και πλέον το πρόγραμμα περνά στη φάση της αναλυτικής σχεδίασης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020, με στόχο την πρώτη πτήση του, το καλοκαίρι του 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι το Hürjet θα παραχθεί σε πέντε πρωτότυπα και δύο διαφορετικές διαμορφώσεις, πιθανότατα μιας μονοθέσιας και μιας διθέσιας. Η οριστική απόφαση ανάπτυξης του Hürjet εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2017. Οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα είναι ένα αεροσκάφος ικανό να επιτυγχάνει ταχύτητες Mach 1,2+, να επιχειρεί σε ύψος 45.000 ποδών και να μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 3.000 κιλών.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των εκπαιδευτικών T-38M Talon, από το 2025 και μετά, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη μιας έκδοσης ελαφρού μαχητικού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Hürkuş για λογαριασμό του Τουρκικού Στρατού, ο οποίος έχει εκφράσει σχετική επιχειρησιακή απαίτηση, για ένα αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης.