Όπως ανακοίνωσε ο Mustafa Varank, Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, της Τουρκίας, το βλήμα SOM-B2, τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές δοκιμές, οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2018.

Υπενθυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2018 η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία  (THK) υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 415 βλημάτων SOM, της έκδοσης SOM-B1. Η ανάπτυξη του SOM ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011. Η έκδοση SOM-A, μέγιστου βεληνεκούς 230 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2012.

Στην έκδοση SOM-B1 το βλήμα μπορεί να προσβάλει στατικούς και κινούμενους στόχους με τη χρήση υπέρυθρου συστήματος στην τερματική φάση, ενώ στην έκδοση SOM-B2 το βλήμα ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή για την προσβολή στρατηγικών και καλά προστατευμένων στόχων.

Υπό ανάπτυξη βρίσκεται και η έκδοση SOM-J, η οποία προορίζεται για πιστοποίηση και χρήση από τα F-35 Lightning II, αλλά μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι το SOM-J θα πιστοποιηθεί για χρήση από UAV. Τέλος, τον Ιανουάριο του 2019 έγινε γνωστό ότι η TUBITAK SAGE, κατ’ απαίτηση της THK αναπτύσσει τις εκδόσεις SOM-C1/C2, για προβολή στόχων επιφανείας και κατά κινούμενων στόχων αντίστοιχα, και SOM-ETM, για την οποία δεν υπάρχουν λεπτομέρειες.