Τα τελευταία τρία (3) Su-35S παραδόθηκαν στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Με την παράδοση των τριών (3) αεροσκαφών ολοκληρώθηκε το πενταετές πρόγραμμα για την προμήθεια 50 Su-35S, τα οποία οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν ως αεροσκάφη 4++ γενιάς. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι εντός του 2020 ή τις αρχές του 2021 θα υπογραφεί νέα σύμβαση για την προμήθεια επιπλέον Su-35S βελτιωμένης έκδοσης με ισχυρότερο κινητήρα, ικανότερο ραντάρ και ηλεκτρονικά. Σχεδιαστικά, το Su-35 προέρχεται από το Su-27. Το πειραματικό πρωτότυπο αναπτύχθηκε το 1985 και οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν το 1988.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του αεροσκάφους έγινε το 1992, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Farnborough International Air Show. Μέχρι το 1994 είχαν κατασκευαστεί 11 πρωτότυπα. Ωστόσο, το 1996 το πρόγραμμα Su-35 ενσωματώθηκε σε ένα νέο, το οποίο ονομάστηκε Su-37 Flanker-F. Αργότερα, το πρόγραμμα Su-37 Flanker-F μετονομάστηκε εκ νέου σε Su-35. Σε σχέση με το Su-27, το Su-35 ενσωματώνει μεγαλύτερες πτέρυγες (κύριες και ουραίες), φέρει δύο επιπλέον πτερύγια τύπου canard, ενώ φέρει και ισχυρότερους κινητήρες. Επίσης, το εξωτερικό του αεροσκάφους είναι πλέον κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και από κράμα αλουμινίου-λιθίου.

Άλλες διαφορές είναι η ενσωμάτωση νέου ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής διάταξης φάσης, νέο ψηφιακό σύστημα ελέγχου fly-by-wire και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα νέας γενιάς. Οι διαστάσεις του είναι (μήκος πτερυγίων x μήκος x ύψος) 15,15 μέτρα x 22,2 μέτρα x 6,43 μέτρα, ενώ το εμβαδόν των κύριων πτερυγίων είναι 62 τετραγωνικά μέτρα. Το βάρος του είναι 17.500 κιλά (κενό) ή 34.000 κιλά (μέγιστο βάρος απογείωσης) ή 25.700 κιλά βάρος χωρίς να υπολογιστούν τα καύσιμα. Η μέγιστη ταχύτητα του αεροσκάφους είναι τα 2.450 km/h, ενώ η μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια είναι 4.000 km. Η ανώτατη επιχειρησιακή οροφή είναι τα 18.000 πόδια (5.486 μέτρα) και ο μέγιστος ρυθμός ανόδου είναι 230 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ο κύριος εξοπλισμός του Su-35 είναι ένα μονόκαννο πυροβόλο τύπου GSh-30 των 30 x 164mm. To πυροβόλο λειτουργεί με τη μέθοδο της εκτόνωσης αερίων και ζυγίζει 46 κιλά. Επιτυγχάνει μέγιστο ρυθμό βολής 1.800 φυσίγγια το λεπτό, αν και η αναχορηγία του αεροσκάφους είναι 150 φυσίγγια, έκαστο βάρους 400 γραμμαρίων. Η ταχύτητα εξόδου του φυσιγγίου από το πυροβόλο είναι της τάξεως των 860 μέτρων το δευτερόλεπτο. Συνολικά έχει 14 σταθμούς ανάρτησης οπλισμού για φορτίου έως 8.000 κιλά (βλήματα αέρος-αέρος, βλήματα αέρος-εδάφους, βόμβες και ατρακτίδια).

Comments

 1. Αξιόλογο αεροσκάφος, με άριστες κινηματικές ικανότητες κι άκρως εξελίξιμα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Το θεωρώ αντίστοιχο του rafale.

  1. Η ευελιξία και ικανότητα του να στρέψει την μύτη -nose pointing capabilty- ανα πάσα στιγμή σε οποία κατεύθυνση θέλει ο πιλότος είναι σε αυτή την «weight class» μέχρι στιγμής άπιαστες επιδόσεις για όλα τα υπόλοιπα μαχητικά σειριακής παραγωγής στην αγορά.
   Αν θυμάμαι σωστά, είναι το μοναδικό που δεν κάνει συμβιβασμούς σε αυτό το σημείο, παρά που έχει ανάλογες δυνατότητες HOBS για εκτόξευση πυραύλων και με σκοπευτικό επι κάσκας όπως τα άλλα σύγχρονα και εκσυγχρονισμένα μαχητικά.

 2. Είναι πιθανώς ισάξιο αν όχι ελαφρώς καλύτερο.
  Το Ινστιτούτο Tikhomirov έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με το ραντάρ NIIP L-band AESA το οποίο έχει τρομακτικές ιδιότητες δουλεύοντας στην L-band και σε συνδυασμό με τις κινηματικές δυνατότητες και το υψηλό φορτίο οπλισμού το κάνουν πολύ ισχυρό όπλο.

 3. Κινηματικές επιδόσεις κορυφαίες, άλλα ηλεκτρονικά for the festivals (πανηγύρια).Είναι 20 χρόνια πίσω και μια τρίχα από τα @@ του Rafale , να τα λέμε αυτά.Οι Ρώσοι είναι 20-30 χρόνια πίσω από τους Αμερικανούς κυρίως αλλά και τους Γαλλους.Οι ρωσολαγνοι να το αποδεχθούν δεν είναι καλό…Δείτε μόνο αξιοπιστία κινητήρων, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

  1. Οι Ρώσοι δεν διαφημίζουν ότι δεν διαθέτουν προς πώληση στην διεθνή αγορά. Δεν νιώθουν την ανάγκη να προκαλέσουν δέος με φανφάρες κι εντυπωσιασμούς, αλλά λειτουργούν υπογείως και στο πεδίο της μάχης εκπλήσσουν δυσάρεστα τον εχθρό. Μπορεί να έχουν μείνει με τα lada (τα έχει πάρει η Ρενώ κι αυτά) αλλά σε στρατιωτική τεχνολογία είναι μακράν. Δεν πας στο διάστημα με ηλεκτρονικά για τα πανηγύρια, ούτε τυφλώνεις το ΑΒ Donald Cook…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *