Η αμερικανική Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές του τακτικού βλήματος μεγάλου βεληνεκούς, που αναπτύσσει στο πλαίσιο του προγράμματος PrSM (Precision Strike Missile) του Αμερικανικού Στρατού. Οι βολές έγιναν από ρουκετοβόλο Μ-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) και σε απόσταση 85 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα PrSΜ αφορά στην ανάπτυξη ενός βλήματος-αντικαταστάτη των ATACMS, μέγιστου βεληνεκούς 300-500 χιλιομέτρων και ικανότητα εκτόξευσης από τα ρουκετοβόλα M-270A1 MLRS  (Multiple Launch Rocket System) και M-142 HIMARS. Κάθε κάλαθος ρουκετών θα ενσωματώνει δύο (2) βλήματα, αντί ενός (1) ATACMS, άρα κάθε MLRS θα ενσωματώνει τέσσερα (4) βλήματα και κάθε HIMARS δύο (2) βλήματα.

Να υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Μαρτίου του 2020 ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει άλλο την Raytheon, στο πλαίσιο του προγράμματος πυροβολικού PrSM, μια απόφαση που αφήνει τη Lockheed Martin ως τη μόνη συμμετέχουσα εταιρία στο πρόγραμμα. Η σχετική απόφαση πάρθηκε μετά την αδυναμία της Raytheon να πραγματοποιήσει πτητική δοκιμή της πρότασης της (DeepStrike), λόγω τεχνικών θεμάτων, όπως ανακοίνωσε η Raytheon.

Comments

  1. Α) Σιγά μην τον αποδεσμεύσουν
   Β) Αν τον αποδεσμεύσουν, το ίδιο θα γίνει και για τους δίπλα.
   Γ) Για να να βάλλουν τα δικά μας τον συγκεκριμένο, πρέπει να αναβαθμιστούν σε επίπεδο Μ-270Β1 . Η αναβάθμιση κοστίζει λίγο κάτω από 200 εκ και για τα 36 συστήματα που διαθέτουμε (περί τα 5 εκ./μονάδα).

  2. Δύσκολο να μας δώσουν κάτι τέτοιο. Ίσως εάν το βάζαμε ως προϋπόθεση με αγορά άλλων συστημάτων. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν εγγυήσεις για να μην το πάρουν οι Τούρκοι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο. Με τις τελευταίες εξελίξεις ίσως θα μπορούσαμε να το βάλουμε πακέτο με τις FFG(X) FREMM σε περίπτωση που μπαίναμε στο πρόγραμμα των Αμερικάνων. Προς το παρόν δεν έχει ακουστεί κάτι επ’ αυτού.

    1. Ας κανουμε εγχωρια συμπαραγωγη Κινεζικων πυραυλων οπως εκαναν οι Τουρκοι με τους Bora / Khan / Yildirim ειναι οι Κινεζικοι πυραυλοι BP-12A και B-611 οι οποιοι κατασκευαζονται κατοπιν αδειας στην Τουρκια.

 1. Το ζηταμε απο τους Αμερικανους και εαν δεν το αποδεσμευσουν τοτε τους λεμε πως θα κοιταξουμε για εγχωρια παραγωγη εφαμιλων βαλλιστικων πυραυλων απο Κινα και Ρωσια, οπως εκαναν οι Τουρκοι.

  Ας θυμηθουμε πως οι Τουρκικοι πυραυλοι Bora / Khan / Yildirim ειναι οι Κινεζικοι πυραυλοι BP-12A και B-611 οι οποιοι κατασκευαζονται κατοπιν αδειας στην Τουρκια.

  http://www.military-today.com/missiles/khan.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *