Ο Βλαντίμιρ Λέπιν, Πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας Techmash, ανακοίνωσε ότι η θυγατρική εταιρία NPO Bazalt, βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης της νέας βόμβας διασποράς PBK-500U. Το στάδιο της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί εντός του 2018, οπότε η βόμβα θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η PBK-500U διαθέτει πτερύγια μεγάλου ανοίγματος υποβοήθησης πτήσης, ενώ σημειώνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 30 χιλιομέτρων, εάν αφεθεί από μεγάλο υψόμετρο. Ενσωματώνει αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης και σύστημα GPS. Για το μέλλον η NPO Bazalt σχεδιάζει να αναπτύξει και μια έκδοση της PBK-500U με πυραυλοκινητήρα με στόχο την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς, ιδιαίτερα όταν η βόμβα αφήνεται από χαμηλά υψόμετρα.

Η PBK-500U μπορεί να ενσωματώσει διαφορετικές πολεμικές κεφαλές. Στην τυπική διαμόρφωση κάθε PBK-500U ενσωματώνει πολεμική κεφαλή με 15 μικρού μεγέθους κατευθυνόμενα αντιαρματικά πυρομαχικά τύπου SPBE-K, έκαστο βάρους 15 κιλών με πολεμική κεφαλή βάρους ενός κιλού. Κάθε SPBE-K ενσωματώνει υπέρυθρο ερευνητή, ραντάρ χιλιομετρικού κύματος και σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού. Με τον εντοπισμό ενός τεθωρακισμένου στόχου η πολεμική κεφαλή αποχωρίζεται από το κύριο σώμα του SPBE-K σε υψόμετρο 150 μέτρων και κινείται με ταχύτητα 3.000 μέτρων το δευτερόλεπτο προς το στόχο. Η διατρητική ικανότητα της πολεμικής κεφαλής του SPBE-K είναι της τάξεως των 100 χιλιοστών θωράκισης.