Στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εργασιών προετοιμασίας για την υποδοχή των 70 ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrion, το 2019, χθες, Τρίτη 21 Αυγούστου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΠΡΩΪΟΥ», στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου εδρεύουν το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας Στρατού (ΚΕΑΣ), η Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ), το 3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (3ο ΤΕΑΣ) και ο 2ος Λόχος Επισκευών (2ος ΛΕ/1ου ΣΕΣΑΥ/307 ΠΕΒ).
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Α/ΓΕΣ ενημερώθηκε για την πορεία της αναδιοργάνωσης της Αεροπορίας Στρατού και το έργο που επιτελείται. Περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και επιθεώρησε την πρόοδο εργασιών των υπό κατασκευή υπόστεγων συντήρησης AVUM (Aviation Maintenance Unit) και AVIM (Aviation Intermediate Maintenance), τα οποία αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης των μέσων της Αεροπορίας Στρατού.
Επίσης, ο Α/ΓΕΣ, πραγματοποίησε ομιλία στο προσωπικό, στους εκπαιδευόμενους Αξιωματικούς (Τάξης ΣΣΕ 2017) και Μόνιμους Υπαξιωματικούς (Τάξης ΣΜΥ 2018). Στην ομιλία του ο Αρχηγός τους συνεχάρη, για το εξαίρετο ηθικό και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τόσο στην εκτέλεση των καθημερινών επιχειρησιακών υποχρεώσεών τους, όσο και στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της συνδρομής στην αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικών καταστροφών. Στους εκπαιδευόμενους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του Όπλου, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις σπουδές τους και τους προέτρεψε να πιστέψουν πως ο κάθε ένας από αυτούς δύναται να κάνει στο μέλλον τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το 2019, δηλαδή σε λίγους μήνες, αναμένεται να παραληφθεί το σύνολο των 70 OH-58D Kiowa Warrior. Από τα 70 ελικόπτερα, τα 36 θα είναι πλήρως εξοπλισμένα, τα υπόλοιπα 24 μερικώς ενώ τα τελευταία 10 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και όχι ως πηγή ανταλλακτικών.
Είναι θετικό ότι η Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού (ΔΑΣ) έχει κυριολεκτικά σαρώσει τα αμερικανικά αποθέματα ούτως ώστε να εξασφαλίσει άριστες διαθεσιμότητες και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του υλικού. Σε πρώτο χρόνο θα αξιοποιηθούν τα πρώτα 24 ενώ σε δεύτερο χρόνο τα υπόλοιπα 36.
Με κόστος μόλις $ 49 εκατομμύρια Αεροπορία Στρατού αναβαθμίζει τις ικανότητες της σε πολλαπλά επίπεδα. Η συνολική ονομαστική αξία του πακέτου των ανταλλακτικών καθώς και των ελικοπτέρων ανέρχεται στα $ 580 εκατομμύρια.
Τα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800. Ο αρχικός σχεδιασμός της ΔΑΣ ήταν ο εξής: «Από τα 70 ελικόπτερα τα 36 θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας-ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων. Είκοσι τέσσερα αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα τελευταία 10 δεν θα είναι εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου (Σ/Α), καθόσον αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών». Δεδομένης της απόκτησης κυριολεκτικά τεράστιου πακέτο ανταλλακτικών, τα ελικόπτερα που θα αξιοποιηθούν θα είναι κατά πολύ παραπάνω των 36.
Σε οργανωτικό επίπεδο, σε πρώτη φάση και για λόγους διοικητικής μέριμνας τα OH-58D Kiowa Warrior θα υπαχθούν στο 1ο και 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΤΕΕΠ) ώστε να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες των AH-64D και AH-64A. Διότι, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που συνηγόρησαν υπέρ της προμήθειας των Kiowa Warrior είναι και οι δυνατότητες των ελικοπτέρων να συμπληρώνουν και να δρουν αρμονικά με τα Apache. Σε δεύτερο χρόνο, αναμένεται ότι κάθε μείζον σχηματισμός της ΑΣΔΕΝ θα αποκτήσει, οργανικά, ικανό αριθμό ελικοπτέρων, στη βάση των επιχειρησιακών αναγκών.
Αυτή η έντονη τάση ενίσχυσης της ΑΣΔΕΝ δεν είναι τυχαία. Τόσο ο Α/ΓΕΣ, όσο και το επιτελείο του, έχουν αντιληφθεί την αξία της ευελιξίας και της ταχυκίνησης στο περιβάλλον της ΑΣΔΕΝ. Λόγω της πληθώρας των νησιών, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο η Τουρκία διαθέτει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα της επιλογής του πλήγματος, ιδιαίτερα σε επίπεδο χώρου.
Συνεπώς η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα: Επίγνωση της κατάστασης και ταχυκίνητες δυνάμεις, έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, σ’ ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Στόχος του ΓΕΣ είναι η δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων, ικανών να αντιδρούν αποτελεσματικών, οι οποίες θα συγκροτούνται από επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού και πλωτά μέσα. Με βάση αυτή την επιχειρησιακή αντίληψη τα Kiowa Warrior προσφέρουν μεγάλο πλεονέκτημα, ένα βήμα μπροστά για την Αεροπορία Στρατού.
Με τα Kiowa Warrior αλλάζει η μορφή του αγώνα στο Αιγαίο, διότι πλέον οι Διοικητές των σχηματισμών, στους οποίους τα ελικόπτερα θα ενταχθούν ως οργανικά, αποκτούν άμεσα ένα σύστημα που έλειπε. Για παράδειγμα, από τη Ρόδο ένα Kiowa Warrior θα μπορεί να βρίσκεται στο Καστελόριζο σε 40 λεπτά.
Και δεν είναι μόνο το ζήτημα της κρούσης. Τα Kiowa Warrior είναι μια άμεση λύση για την ενίσχυση της ταχείας αντίδρασης, δεδομένου ότι τα ελικόπτερα, από κοινού με τα Apache, θα μπορούν να υποστηρίζουν αεροαποβατικές επιχειρήσεις σε μικρονήσια και βραχονησίδες στο Αιγαίο. Παράλληλα τα ελικόπτερα δύναται να αναλάβουν αποστολές ένοπλης αναγνώρισης, κατάδειξη στόχων στο πυροβολικό, προσβολής αποβατικών δυνάμεων και τέλος αντιαρματικό αγώνα από κοινού με τα Apache, με αιχμή του δόρατος το σύστημα Mast Mounted Sight (MMS).