Οκτώ Σημεία για τη βελτίωση της κατάστασης στην Εθνική Άμυνα, που ασφαλώς – όπως αναφέρει – μπορούν να αποτελέσουν άμεσους Στόχους για τη νέα κυβέρνηση παρουσίασε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος.

«Είμαστε δυο εβδομάδες περίπου πριν τις εκλογές, και τα κόμματα έχουν ανακοινώσει τους στόχους και τα προγράμματά τους. Είτε όμως οι εξαγγελίες είναι σαφείς και συγκεκριμένες είτε όχι, η πραγματικότητα συνεχίζει να είναι αμείλικτη και ταχύτατα εξελισσόμενη και δεν θα δώσει καμία περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτή, την κρίσιμη για την χώρα, εκλογική αναμέτρηση. Και είναι φυσικό αυτό, όχι μόνο λόγω της δυσχερούς γεωπολιτικής συγκυρίας αλλά και γιατί η παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την Εθνική Άμυνα στον πάλαι ποτέ κοινοβουλευτικό σύμμαχό της, τους ΑΝΕΛ, που άφησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια να περάσουν χωρίς πρόοδο, χωρίς ουσία, επικίνδυνα ανεκμετάλλευτα, «παίζοντας στρατιωτάκια» όπως όταν ήμασταν παιδιά, και βγάζοντας μάταια ψευτοηρωικές ψηφοθηρικές κραυγές» σημειώνει και προσθέτει.

«Και σαν να μην έφτανε αυτό, η παρούσα, αμιγώς ΣΥΡΙΖΑ, ηγεσία συνεχίζει δυστυχώς την ίδια πολιτική. Η νέα κυβέρνηση όμως δεν θα έχει την «πολυτέλεια» να μπορεί να συνεχίσει αυτήν την «κωμωδία». Πρέπει να έχει ήδη εκπονήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους για τη βελτίωση της Άμυνας αλλά και της αποτρεπτικής μας ικανότητας, στο οποίο να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι επιβαλλόμενες και απορρέουσες υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτούς και να προσπαθήσει άμεσα να τους υλοποιήσει».

Με διάθεση συνεισφοράς, όπως αναφέρει ο κ. Κωσταράκος σε αυτή την εθνική προσπάθεια, παρατίθενται Οκτώ Σημεία για τη βελτίωση της κατάστασης στην Εθνική Άμυνα, που ασφαλώς μπορούν να αποτελέσουν άμεσους Στόχους για τη νέα κυβέρνηση. Αναφέρονται σε διαφορετικούς τομείς της Άμυνας και ως εκ τούτου δεν είναι κατ’ ουδένα τρόπο προτεραιοποιημένοι. Συγκεκριμένα.

«1ο Σημείο. Άμεση αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Χώρας στα μάτια των φίλων και συμμάχων. Οι Τούρκοι αντιδρούν επιθετικά και προκλητικά γιατί η Αποτροπή μας αντικαταστάθηκε από φοβισμένες παλινωδίες και ανακόλουθες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών. Κάθε δήλωσή τους και κάθε εμφάνισή τους μειώνει το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων και αυξάνει την προκλητικότητα των γειτόνων. Όσο κι αν οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων προσπαθούν να αποτρέψουν τους αντιπάλους και να προστατεύσουν τη χώρα, η στάση και η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης τους προδίδει. Η Αποτροπή δεν υλοποιείται μόνο με τις ηρωικές και άοκνες προσπάθειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αρκούν. Η Αποτροπή προϋποθέτει υποχρεωτικά αποφασιστική στάση, σοβαρότητα και συνεπή και συνεχή εφαρμογή μιας ισχυρής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας. Κι αυτά δυστυχώς απουσιάζουν παντελώς από την παρούσα κυβέρνηση.

2ο Σημείο. Αναδιάταξη των ΕΔ ώστε να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της διάταξής τους και να καλύπτουν (ή να απαγορεύουν) όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, με παράλληλη αύξηση της επιχειρησιακής τους ευκινησίας και πολλαπλασιασμό της δυνατότητος άμεσης αντίδρασης σε οποιαδήποτε κρίσιμη κατάσταση. Ο έλεγχος των θαλάσσιων γραμμών συγκοινωνιών του Αιγαίου συνιστά το επιχειρησιακο κέντρο βάρους για την Ελλάδα. Μόνο που τώρα οι περιοχές ενδιαφέροντος εχουν διευρυνθεί και μεγενθυνθεί. Τα σχεδια, οι δυνατότητες και η στρατηγική μας συναντίληψη πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα. Είμαι σίγουρος οτι οι αρμόδιοι πρέπει να αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα απο όσα μπορούν να αναφερθούν εδώ.

3ο Σημείο: Αύξηση της διαθεσιμότητας όλων των οπλικών συστημάτων και μέσων των ΕΔ τουλάχιστον στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι το 80% όλων των οπλικών μέσων πρέπει να δύναται να επιχειρεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Εδώ πρέπει να δοθούν άμεσα τα πρώτα κονδύλια, με απόλυτη προτεραιότητα. Πριν από οποιαδήποτε νέα προμήθεια.

4ο Σημείο : Αύξηση της στελέχωσης όλων των Μονάδων στο 80% της πολεμικής τους σύνθεσης, εκτός από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που αυτονόητα, πρέπει να είναι στο 100%. Απαιτούνται άμεσες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αναστολή λόγω της κρίσεως των σχεδιαζόμενων προσλήψεων, όταν μειώθηκε η θητεία το 2009. Το προσωπικό των ΕΔ πρέπει να φθάσει στην αριθμητική οροφή που προβλέπεται στη Δομή Δυνάμεων. Φυσικά, εξυπακούεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια νύχτα. Θα πρέπει να αρχίσει άμεσα για να ολοκληρωθεί σε διάστημα μερικών ετών, παράλληλα με την κατάλληλη αναδιοργάνωση των δυνάμεών μας. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η πρόσληψη μερικών εκατοντάδων νέων στελεχών για τις Ειδικές Δυνάμεις, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών έχει ξεπεράσει τα επιθυμητά όρια για το έργο που τους έχει ανατεθεί. Είναι μία από τις περιπτώσεις όπου η εμπειρία των ετών δεν υποκαθιστά αλλά μόνο συμπληρώνει το σθένος και την αντοχή της νιότης.

5ο Σημείο: Αναγέννηση και επανεκκίνηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων. Μια πραγματικά ισχυρή και σύγχρονη εθνική αμυντική βιομηχανία αφέθηκε να απαξιωθεί και να καταρρεύσει για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει την αξιοπρεπή αλλά περιορισμένη παρουσία της Ελλάδος στην διεθνή αμυντική αγορά. Η συμμετοχή της εθνικής βιομηχανίας στον εξοπλισμό των ΕΔ κυμαίνεται από το μηδέν μέχρι μονοψήφια νούμερα, την στιγμή που οι εξ ανατολών γείτονές μας έχουν ξεπεράσει το 65%. Δεν υπάρχουν πειστικοί λόγοι (εκτός από προσωπικές εμπάθειες και προκαταλήψεις) για την εγκατάλειψη από το ΠΝ της ανάπτυξης του «Εθνικού Πλοίου» (κορβέτα Als Class 100 και φρεγάτα Als Class 120) ή για την μη ανάθεση στην ΕΛΒΟ της επανασχεδίασης και κατασκευής ενός Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) όπως το υπόπτως απορριφθέν στο παρελθόν ελληνικό ΤΟΜΑ «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ».

6ο Σημείο: Μέριμνα για το προσωπικό. Αναλυτικά:

α. Θέσπιση νέου μισθολογίου που να επιλύει τα υπάρχοντα προβλήματα, να είναι σε αντιστοιχία με τους διοικητικούς βαθμούς και να θέτει τέλος στην στρεβλή και μειωτική για το προσωπικό επιδοματική πολιτική. Αυτό που είχε υποσχεθεί ο κ. Καμμένος και προετοίμασαν οι ειδικοί, δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί η κυβέρνηση δεν το εννοούσε και δεν το προώθησε.

β. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΕΔ και των Καταστατικών Νόμων που διέπουν την υπηρεσία των στελεχών. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Τα νομοθετήματα που θέσπισαν, είναι αποσπασματικά και συχνά φωτογραφικά. Ποτέ δεν ακούμπησαν τα βασικά προβλήματα γιατί δεν τα κατάλαβαν. Έτσι δεν υπάρχει Καταστατικός Νόμος για τους Υπαξκούς και ο Καταστατικός Νόμος των Αξκών χρονολογείται από το 1973. Οι νόμοι για την εξέλιξη και τις προαγωγές των Αξκών είναι όλοι αιμορραγικοί και καταστροφικοί για τις ΕΔ. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και να εκσυγχρονισθούν. Η εργασία έχει ολοκληρωθεί από τις στρατιωτικές ηγεσίες από ετών. Απαιτείται η πολιτική βούληση που έλειπε όλα αυτά τα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου υπηρεσίας των στελεχών αλλά και της λειτουργίας των ΕΔ. Κάποια θα απαιτήσουν χρόνο αρκετά όμως μπορούν να γίνουν άμεσα. Όλες οι Διοικήσεις σε όλους τους βαθμούς και όλες οι τοποθετήσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον διετείς. Πρέπει να σταματήσει η αιμορραγία των ετήσιων κρίσεων και αποστρατειών (χουντικής εμπνεύσεως) και τα στελέχη να αποστρατεύονται βάση ορίου ηλικίας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση. Στην Ελλάδα του σήμερα δεν μπορούν να υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 58 ή 60 ετών ή χωρίς τουλάχιστον 40 έτη υπηρεσίας. Ούτε καν αυτοί που λόγω επικινδυνότητας γράφουν «διπλά» εξάμηνα. Τους χρειαζόμαστε όλους. Εκτός βέβαια και αν οι ίδιοι επιθυμούν να αποστρατευτούν. Στον κόσμο του σήμερα δεν πρέπει να υπάρχουν καταληκτικοί βαθμοί, όρια εξελίξεως και όρια στις δυνατότητες των στελεχών. Όλοι θα πρέπει να μπορούν να φτάσουν έως εκεί που τους επιτρέπουν οι γνώσεις, οι δυνατότητες, οι ικανότητες και οι αντοχές τους.

γ. Εξακολούθηση και εντατικοποίηση των προσπαθειών μέριμνας προς όφελος των στελεχών και των οικογενειών τους, αυτών των αφανών ηρώων, όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση και τις λοιπές παροχές.

δ. Επίδειξη ειλικρινούς ενδιαφέροντος και της προσοχής που τους αξίζει, προς τους περισσότερους απο 30.000 εθνοφύλακες και 250.000 εφέδρους στους οποίους στηριζόμαστε για την Άμυνα της χώρας. Η απαξίωση των θεσμών και των προσώπων που τους επανδρώνουν πρέπει να τελειώσει εδώ.

7ο Σημείο. Απόκτηση νέων δυνατοτήτων-Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα. Η αποτελεσματική διαχείριση του σήμερα δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του αύριο. Η παραδοσιακή μορφή του πολέμου έχει αντικατασταθεί από ολοκληρωμένες προσεγγίσεις της αντιπαράθεσης μεταξύ αντιπάλων, όπως ο υβριδικός πόλεμος. Πρέπει να μελετήσουμε από τώρα το αύριο των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Το να οργανωνόμαστε και να εξοπλιζόμαστε για να πολεμήσουμε τον πόλεμο του χθες είναι καταστροφικό για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, που πάνω από όλα χρειάζεται νέας μορφής πολλαπλασιαστές ισχύος. Πρέπει να προσδιορίσουμε από τώρα, μέσα από μια ξεκάθαρη διαδικασία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, το Στρατιωτικό Επιπέδο Φιλοδοξίας μας (Level of Ambition), και εξ αυτού τις δυνατότητες που θελουμε και θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε στο μέλλον, είτε με αναβάθμιση οπλικών συστημάτων που ήδη έχουμε, είτε με απόκτηση νέων.

8ο Σημείο. Δημιουργία Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών. Είναι καιρός να αντιληφθούμε επιτέλους ότι οι πληροφορίες είναι γνώση και η γνώση είναι δύναμη. Σε μια εποχή που το 70-80% των πληροφοριών προέρχονται από «ανοικτές» πηγές (διαδίκτυο κλπ), απαιτείται μια πραγματική Υπηρεσία Πληροφοριών στηριγμένη σε καλά και ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη που, όπως οι «σοφοί» του καβαφικού ποιήματος, «εκ των μελλόντων, τα προσερχόμενα να αντιλαμβάνονται» και να εισηγούνται ανάλογα στην ηγεσία της χώρας που θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Η προετοιμασία και η μελέτη έχουν γίνει.

Σε όσους τέλος διερωτηθούν ποιος ήταν ο λόγος που εμπόδισε να υλοποιηθούν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, και τι χρειάζεται για να υλοποιηθούν τώρα, η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη: Πολιτική βούληση!!! Πιστεύω ότι τώρα, επιτέλους, θα υπάρξει. Πρέπει όμως να βιαστούμε.
‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή’»

Comments

 1. Aλλος από εδώ
  4 χρονια αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν
  Ποίες από τις παραπάνω προτάσεις υλοποίησε?

  Εάν δεν τον άφηναν να προχωρήσει γιατί δεν παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τη κατάσταση?

  3 χρονια στις Βρυξέλλες πόσους και πόσες σφουγκοκολάριους / ιπποκόμους ένστολους και μη του πλήρωνε το φτ=vχευμενο ελληνικό κράτος???

  Ζήταγε και επιπλέον άτομα για τηv υπηρεσία του ο τύπος !!!

  Επί της ουσίας:

  Ζητάει αύξηση της επάνδρωσης μέσω νέων προσλήψεων ένστολων δημοσιων υπαλληλων.
  Ουδεμία κουβέντα για κλείσιμο αχρηστων στρατοπέδων και σχηματισμών ανά την επικράτεια.
  Ουδεμία κουβέντα για το τεράστιο πλήθος anvtavn αξιωματικών στον στρατό αλλα και στους άλλους κλάδους
  Ορθολογικά ο στρατός έπρεπε να είχε το 1/4 των ανωτατων αξιωματικώνι
  κοιτακτε»= τους βρετανούς η τους ισραηλινούς
  Επιπλέον οι προτάσεις του περί εθνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι εκτος πραγματικότητας
  Αρκετά δισεκατομμύρια έχουν πεταχθεί για να κρατήσουν σε λειτουργία αυτά τα zobbie!!

  Ζητάει και δημιουργία σταρτιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών δηλαδή νέες προσλήψεις νέες θεσούλες νέα αξιώματα νέες μυστικές δαπάνες και πάει λέγοντας!!

  Κατά τα αλλα κοιτάει να φροντίσει τα συμφεροντάκια των ένστολων δημοσιων υπαλληλων

  Έχασε τη θεσούλα στο ψηφοδέλτιο επικρατειας της και προφανώς παζαρεύει άλλη θεσούλα με το να κριτικάρει τους συριζανελ

 2. Επειδή μου διαφεύγει, σε ποιο από τα 8 εμβάθυνε κατά την διάρκεια της αρχηγία του? Σε κανένα? Μα αλήθεια τστστσ…

 3. Σε τέσσερα χρόνια, με πιέσεις από Ευρώπη και με τα σπασμένα που άφησαν τις τελευταίες 5-6 δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δε μπορούσαν να γίνουν πολλά, όποιος και να ήταν στην κυβέρνηση. Δυστυχώς ούτε στις ΕΔ. Φυσικά έπρεπε να κάνει και να συνεχίσει να κάνει τρωμερές θυσίες ο Λαός, γιατί από μόνο του Κράτος δε γίνετε. Από τον βόθρο, δάκρια και πόνο μόνοι μας πρέπει να τραβηχτούμε, δε μας βοηθά κανείς άλλος.
  Τώρα αν πετύχουν τα προγνωστικά βοβάμαι πολύ ότι θα έχουμε νέα κυβέρνηση και αδελφικό κόμμα της κ. Μέρκελ, με πολλά άτομα σε θέσεις που κάποτε τα έσπαγαν. Δηλ. αυτοί οι ίδιοι θέλουν τώρα να έρθουν να σώσουν τη χώρα, αυτοί που μας έφεραν στο Αμήν; Ήμαστε σοβαροί; Θα κοιτάξουν την οικονομία και προβλέπω δια μέσου γερμανίας θα έρθουν πιο δυνατά μέτρα λιτότητας. Ζώ γερμανία, οικονομία και κοινωνία μια χαρά τα λένε, αλλά…. υπάρχει απίθανη εκμετάλλευση των ανθρώπων, να δουλεύεις και να πληρώνεις, όλλα για τα λεφτά, βρίσκεσε μέσα σε μια μηχανή όπου ανθρωπιά και λογικά μυαλά λίγα θα βρεις.
  Εκεί θα μας πάει και ο καινούριο πρωθυπουργός, απ’τον οποίον δε περιμένω και πολλά. Αν μεγάλωσες με χρυσά κουτάλια και σε κολέγια, δε πρόκειτε να νοιώσεις τον μικρό κοσμάκο με τα προβλήματά του. Εύχομε να με διαψεύσει και εύχομε να γίνουν άμεσα κάποιες κινήσεις για την ενίσχυση των ΕΔ. Δεν έχω όμως καν από την ΝΔ ακούσει τι σκοπεύει να κάνει με τις ΕΔ αν έρθει στην εξουσία.

  1. Μπερδεύεται κατι βασικό ….. οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάφεραν να πάρουν ενα ΑΕΠ σε σημερινά χρηματα 2δις ευρω απο την Χούντα και το παρέδωσαν στα χειρότερα του 180 δις ευρω κοινως 90 φορες πάνω στα χειρότερα του ( δεν υπολογίζεται 30% το μαυρο ΑΕΠ που υπαρχει) …. εκαναν ολες τις αγορές όπλων που εχουμε σημερα ( με σωστο ή λαθος τροπο αλλά αυτοι έκαναν), έφτιαξαν δρομους, νοσοκομεια, λιμάνια, πανεπιστήμια κτλ
   Τωρα αν υπήρχαν δυνατότητες …., καλο ερωτημα …σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και τον πρόεδρο του Μηχανισμού Άμεσης Οικονομκής στήριξης έχασαν 100 δις σε 6 μηνες ….Συριζαίοι βουλευτές έλεγαν μονο 45δις κτλ ….ακομα το μοίρασμα του υπέρ πλεονάσματος συνολικά 4,5 δις τα τελευταία χρονια ….τελικα μηπως υπήρχαν χρηματα και καποιοι τα ξόδευαν αλόγιστα εις βάρος όλου του λαού μας…… να μη μιλησουμε για προτεραιότητα να δωθουν 500εκατ. στο γνωστό προγραμμα οταν εχεις θεμα με τις φρεγάτες, NH90 και τα Miraz τα οποία πρακτικα υπολειτουργούν λογω έλλειψης ανταλλακτικών και κατάλληλου εκσυχρονισμου.
   Τελικα, φαινεται χρηματα υπήρχαν οχι οπως τις καλες εποχές ….αλλα αρκετα για να διατηρήσουμε το υψηλο επιπεδο μας στην αμυνα και καρα επιλογής των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έγινε …οι λόγοι εινσι ερωτημα

 4. Εγώ θα πω ότι ειναι μια ακόμα έκθεση ιδεών, σαν αυτή που έχουμε χορτάσει χρόνια τώρα.
  Χωρίς να σπάσουμε αυγά δεν γίνεται ομελέτα και σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με εξαίρεση το «Σημείο 6β» που κάτι προσπάθησε να πει πέρα από τα τετριμμένα!
  Σήμερα μόνο 500εκ δύνονται για εξοπλισμούς, αυτό πρέπει να ανέλθει στο ένα δισ. άμεσα, με πρώτα από όλα συμμάζεμα μέσα από το στρατεύμα, με μείωση ανώτατων αξιωματικών, κλείσιμο στρατοπέδων, μείωση οροφών εκεί που είναι αντιπαραγωγικό και με παλαιό οπλισμό. Η θητεία πρέπει να είναι 1 χρόνο τουλάχιστον. Οι καβάτζες μέσα στα γραφεία ιδίως σε επαγγελματίες τα πρώτα 15 τουλάχιστον χρόνια είναι απαράδεκτες κλπ
  Σε ότι αφορά την πολεμική βιομηχανία, η Ελλάς καίγεται, η επένδυση αυτή την στιγμή σε ελληνικά σχέδια από το μηδέν εμπεριέχει ρίσκο και απαιτεί πόρους. Άμεσα πρέπει να αναζητηθεί αξιόλογο μεταχειρισμένο υλικό σε καλές τιμές που να μπορουν να αξιοποιηθούν άμεσα.
  Το νέο ΤΟΜΑ ειναι το θέμα μας και το ρίσκο της ανάπτυξης μιας ALS από το μηδέν?

  Κάθε ευρώπου δαπανάτε πρέπει να γίνεται μετά από σοβαρή ιεράρχηση αναγκών, όχι σε αποσπασματικές παραγγελίες, ακριβές λύσεις υψηλού ρίσκου.

  1. Πολύ σωστός, τα μεταχειρισμένα μπορούν οικονομικά και γρήγορα να καλύψουν πολλά κενά και να προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια ώστε να γίνουν οι μακροχρόνιοι προγραμματισμοί. Ως επειδή είπατε για ένα δισ θυμήθηκα ότι στην επιτροπή της Βουλής είχε εγκριθεί ένα δισ για αμυντικές δαπάνες πριν από λίγο καιρό. Θυμάμαι λάθος ή το έφαγε και αυτό η μαρμάγκα;

 5. Στα λόγια όλα είναι εύκολα αλλά στις πράξεις ΟΛΑ κάπου κολλάνε…
  Όλοι ξέρουν (πολιτικοί, στρατιωτικοί) ξέρουν τι πρέπει να γίνει αλλά είναι το θέμα ποιος θα τα κάνει.

  Σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα. Το σόι εθνικό πλοίο θα είναι αυτό που θα είναι εθνικές μόνο οι λαμαρίνες του ενώ από τις άγκυρες του μέχρι τις προπέλες του και φυσικά τα ραντάρ κτλ ηλεκτρονικά του, τα όπλα του κ.α θα είναι όλα εισαγόμενα ?
  Ενώ σε ότι αφορά τα αεροπλάνα συζητώντας πρόσφατα με ένα επιτελάρχη του Γ.Ε.Α το έφερε η κουβέντα και για τις διαθεσιμότητες. Του είπα πως έχω διαβάσει πως αν μία δυτική Π.Α έχει διαθεσιμότητες κάτω του 70% αυτό σημαίνει ότι έχει πρόβλημα. Γέλασε λέγοντας ότι οι διαθεσιμότητες του 70% είναι ένας στόχος που ανήκει στο παρελθόν. Και πως τώρα έχουν πέσει τα στάνταρς. Πως μία Π.Α έχει βάλει στόχο να έχει διαθεσιμότητες του 50% που είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Γιατί αυτές του 70% έχουν πλέον κόστος που δεν το αντέχουν κάμποσες αεροπορίες. (όσο να ναι η αεροπορία είναι πολύ ακριβό σπορ…)
  Οπότε. Για ποιο ,,εθνικό,, πλοίο και ποιες διαθεσιμότητες του 80% μας λέει ο κύριος στρατηγός ?

 6. Ο Στρατηγός είπε κάμποσες παπαριές…
  τα περισσότερα έκθεση ιδεών…
  όσο για το σημείο που αφορά στην επανεκκίνηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  χμμμ
  Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος 2011-2015
  την χρονική περίοδο 2014 το ποσοστό των εξοπλιστικών εξόδων επί του συνόλου των αμυντικών δαπανών ήταν στο εκπληκτικό ποσοστό του …..8% περίπου. 8% Κωσταράκο. 8%, όταν το ΝΑΤΟ έχει ως μίνιμουμ για τη διατήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού στο 20%.
  Μιχαλάκη,…άντε δες παραπέρα σε κείνους που τρώνε το σανό.

 7. @CK Respect
  με τέτοιους τύπους που απλά φτιάχνουν CV στις Βρυξέλλες και αλλαχού και κάθε τόσο μπουρδολογούν ασυστόλως και δεν βγαίνει ένας δημοσιογράφος….ένας να του πει…
  ρε καραμήτρο, ήσουν ΑΓΓΕΕΘΑ./
  τί από τα παραπάνω που προτείνεις ΤΩΡΑ, έκανες όταν ήσουν ΕΣΥ ΓΕΕΘΑ;; Επί 4 συναπτά έτη;
  Εξοπλισμοί;; στο 8%….παίρνεις ΜΗΔΕΝ/
  Έγινε τίποτα για την ALS επί των ημερών του πέρα από το μακέτο για το οποίο κάθε τόσο μας τα πρήζει; Υπήρχε διαθέσιμο χρήμα; όχι…τώρα και να υπάρχει το χρήμα….δεν υπάρχει…ΧΡΟΝΟΣ άσχετε! ΜΗΔΕΝ…
  Έκανε αναδιοργάνωση στρατοπέδων και αναδιάταξη για αντιμετώπιση της κατάστασης; ΜΗΔΕΝ…Ούτε τους πεζοναύτες από το Βόλο δεν μετακίνησε προς τον Ναύσταθμο.

 8. Δεν φταίει αυτός, αλλά όσοι του δίνουν βήμα για να εκστομιζει πα.. ρολογιες, μηδέν, το απόλυτο μηδέν σαν αρχηγός, μόνο εφέ, και λόγια. ΠΡΑΞΕΙΣ? Μια μόνο να μας πει και θα ζητήσω συγνώμη. Αλλά προκαλεί ο μυαλοπωλης. Γιατί δεν έκανε κάτι από αυτά που μας λέει επί αρχηγίας του? Εάν δεν τον άφηναν γιατί δεν παραιτήθηκε? ΕΊΝΑΙ ΓΛΥΚΙΆ Η ΚΑΡΈΚΛΑ, και κυρίως εάν έχει βελγικό μαξιλάρι…

 9. Πολιτική και ούτε καν στρατιωτική έκθεση ιδεών. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άλλες με βιασύνη και άλλες με οργάνωση και σχεδιασμό.

 10. Ο Στρατηγός ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ τό’χει καημό που του στέρησαν τους ιπποκόμους στις Βρυξέλλες (άραγε για τα ψώνια της συζύγου, όπως γινόταν και μέ άλλους Στρατηγούς μας στο ΝΑΤΟ ???) αλλά προπάντων που η σημερινή Στρατιωτική Ηγεσία του κατήργησε τις «τσίγκινες» πουλάδες που θέσπισε για τους αντιαεροποριστές- και την έφερε υπερήφανα ο ίδιος…. Όμως πέραν των ευτράπελων, ως ελάχιστη συμβολή στην Εθνική Άμυνα, ας καταθέσει το 50% των πλουσιοπάροχων απολαβών του στις Βρυξέλλες (που συνολικά αποτιμώνται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ), προκειμένου να μας πείσει για την πραγματική του Αγωνία περί της Εθνικής Άμυνας. Χωρίς μια τέτοια κίνηση, η «αγωνία» του μεταφράζεται σε αναζήτηση μιάς ακόμα κερδοφόρου Δημόσιας Θέσης, τώρα που «το παιχνίδι αλλάζει», και όλοι οι (παρα)συνάγωγοι στρέφονται στον ΛΟΥΦΕ.
  Εκείνο βέβαια που πραγματικά «ξενίζει»- δηλαδή πονάει πραγματικά- είναι η αναφορές στην Εφεδρεία, λησμονώντας ο ίδιος οτι η Εφεδρεία αποδεκατίστηκε με τις 500.000 νέων Ελλήνων που η Χρεοκοπία έστειλε στην ξενιτειά μεταξύ των ετών 2011-2014. Αλλά βέβαια η αναφορά στο γεγονός αυτό θα έθιγε «ημέτερα κακά»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *