Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο ύψους $ 125 εκατομμυρίων για την προμήθεια οκτώ ραντάρ τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array) ELM-2084 MMR (Multi-Mission Radar), μέγιστης εμβέλειας 460 χιλιομέτρων περίπου, σε αποστολές επιτήρησης αέρος. Το ELM-2084 είναι ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών επιτήρησης αέρος, αντιαεροπορικής άμυνας και εντοπισμού πυρών πυροβολικού, με 100 χιλιόμετρα μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού, στο συγκεκριμένο ρόλο. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2021 και θα ολοκληρωθούν το 2023. Το ποσοστό συμμετοχής της Τσεχικής αμυντικής βιομηχανίας θα είναι της τάξεως των 30%.

Τελικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελικά προχώρησε κανονικά παρά την προειδοποίηση του NATO, τον Ιούνιο του 2018, ότι τα συγκεκριμένα ραντάρ μπορεί να μην είναι συμβατά και να μην ενσωματωθούν στο συμμαχικό δίκτυο αεράμυνας καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί από χώρα-μέλος. Τη συγκεκριμένη θέση εξέφρασε το Συμβούλιο Διαπίστευσης της Διοίκηση Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ASAB : NATO Air and Missile Defense Command and Control Security Accreditation Board).

Comments

  1. Αρκετά ανταγωνιστικές τιμές πάντως, και με σημαντικές δυνατότητες: S-Band Multi-Mission Radar (MMR) family, advanced 3D Active Electronically Steered Array (AESA) for Air Defense (AD) and Artillery Weapon Location (WLR) missions!

    H εμβέλεια του είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή του αναφέρετε, καθως ειναι 250 ναυτικά μίλια και όχι χιλιόμετρα.

    https://www.iai.co.il/p/elm-2084-mmr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *