Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ εξέτασαν τρόπους για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής και την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και πυρομαχικών, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ, δεδομένης της άνευ προηγουμένου υποστήριξης των Συμμάχων στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου. «Οι Σύμμαχοι συμφωνούν στην ανάγκη να εργαστούν χέρι-χέρι με την αμυντική βιομηχανία για την ενίσχυση της βιομηχανικής ικανότητας και ήδη επανεξετάζουν τους στόχους ικανότητας του ΝΑΤΟ για αποθέματα πυρομαχικών», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
«Παρατηρούμε μια τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών, εδώ και αρκετούς μήνες. Είναι ένα θέμα που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε από το φθινόπωρο», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «τώρα τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» και υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα από τη βιομηχανία, με νέες επενδύσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αυξάνουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών.
Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ολέξιι Ρεζνίκοφ για να συζητήσουν την κατάσταση στο πεδίο και τις πιο επείγουσες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας. Υπογραμμίζοντας το παράθυρο ευκαιρίας της Ουκρανίας να ανατρέψει την ισορροπία του πολέμου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις υποσχέσεις υποστήριξης των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων βαρέων όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ευχαρίστησε επίσης τους Συμμάχους για τη σημαντική συνεισφορά τους στο Πακέτο Βοήθειας Δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, το οποίο παρέχει στην Ουκρανία τροφή, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες εξοπλισμό αντι-drone και αμφίβιες γέφυρες.
Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την υποστήριξη σε άλλους εταίρους που κινδυνεύουν, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία και τη Μολδαβία. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την προστασία κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την ίδρυση Κέντρου Συντονισμού Υποθαλάσσιων Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Η δολιοφθορά των αγωγών North Stream τον Σεπτέμβριο του 2022 «μας υπενθύμισε τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουμε», είπε.
Τέλος, οι υπουργοί Άμυνας συζήτησαν επίσης τη σημασία μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών και τον τρόπο αξιοποίησης της δέσμευσης για τις αμυντικές επενδύσεις και τις μελλοντικές δεσμεύσεις μετά το 2024. «Είναι προφανές ότι πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεσμευτούν να δαπανήσουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.