Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσουν επί της αρχής για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αποστολής εκπαίδευσης του Στρατού της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Αρκετές χώρες της ΕΕ παρέχουν εδώ και κάποιο καιρό εκπαίδευση στα ουκρανικά στρατεύματα, κυρίως προκειμένου να μάθουν να χρησιμοποιούν τα όπλα που στέλνουν δυτικές χώρες στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσουν να απωθήσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Η κατάσταση επί του πεδίου εξακολουθεί να είναι πολύ κακή», τόνισε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Πράγα.

«Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με πρωτοβουλίες όπως αυτή η αποστολή εκπαίδευσης την οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε: «Σήμερα πιστεύω ότι θα έχουμε μια γενική, συνολική πολιτική συμφωνία (…) ελπίζω ότι θα λάβουμε το πολιτικό πράσινο φως για την αποστολή αυτή».

Ο ίδιος ο Μπορέλ έχει ταθεί πρόσφατα υπέρ αυτού του προγράμματος εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντάς το «λογικό».

Πριν έξι μήνες, στα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν εξετάσει την ιδέα να προσφέρουν στρατιωτική εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό στο πλαίσιο των συζητήσεων για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα.

Με την Τσεχία, ένθερμη υποστηρίκτρια της Ουκρανίας, να έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο και την κατάσταση επί του πεδίου να έχει αλλάξει εντελώς, η πρόταση βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι.