Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας ερευνών του Κογκρέσου (CRS : Congressional Research Service) οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις δαπανούν πάνω από $ 1,2 δισεκατομμύρια το χρόνο σε «επιπλέον υγειονομικές δαπάνες και χαμηλότερη παραγωγικότητα», λόγω παχυσαρκίας. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι το βάρος είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη μη ένταξη νέων στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. (Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση ΕΔΩ)

Η ομάδα «Mission: Readiness», στην οποία συμμετέχουν περί τους 800 εν αποστρατεία Ναύαρχοι και Στρατηγοί, κατέθεσε στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, αναφορά σύμφωνα με την οποία η παχυσαρκία είναι απειλή για την επαγγελματική δομή δυνάμεων και ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη επανόδου της στρατιωτικής θητείας. Εκτός της παχυσαρκίας η ομάδα υπογραμμίζει και άλλους λόγους όπως η έλλειψη παιδείας, η χρήση και η εξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ και τα ποινικά μητρώα.

Οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται 175.000 νέους ένστολους κάθε χρόνο για να καλύψουν τις αποστρατείες και τις απώλειες, σύμφωνα με την έκθεση του CRS, αλλά, ιδιαίτερα από το 2008 και μετά, η επίτευξη του στόχου είναι όλο και πιο δύσκολη, ενώ τα ποσοστά απόρριψης λόγω παχυσαρκίας αυξάνουν διαρκώς. Σύμφωνα με έρευνα το ποσοστό παχυσαρκίας των Αμερικανών ηλικίας 20 ετών και άνω, για τα έτη 2017 και 2018 ήταν 42%, ενώ το ποσοστό στις ηλικίες 12-19 ήταν 21%, αλλά για τα έτη 2015 και 2016.

Το πρόβλημα είναι χειρότερο στις Δυτικές και Νότιες πολιτείες απ όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις αντλούν το 50% των 175.000 νέων ένστολων που χρειάζονται ετησίως. Στις πολιτείες αυτές  το ποσοστό παχυσαρκίας στις ηλικίες 20 ετών και πάνω είναι μεγαλύτερο του 42%. Επιπλέον, το 2018, το 17,4% του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είχε χαρακτηριστεί παχύσαρκο. Η έκθεση του CRS καταλήγει στα μέτρα της ποιοτικής βελτίωσης της τροφής και στην άσκηση ως μέσα μείωσης της παχυσαρκίας.