Την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το οποίο αφορά στο «σεβασμό του κράτους Δικαίου», κατά της Ουγγαρία, εξετάζει η ΕΕ, κατηγορώντας τη Βουδαπέστη για διαφθορά και για τη στάση της στο μεταναστευτικό.

Ως εισηγήτρια, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γιούντιθ Σαρτζεντίνι,  έκανε λόγω για σοβαρές καταστάσεις διαφθοράς της κυβέρνησης Όρμπαν, για αντιδημοκρατικές πρακτικές, περιορισμό της ελευθεροτυπίας κ.ά. Στο ίδιο μήκος κύματος και αρκετά μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τα οποία κατηγόρησαν τον Όρμπαν και την κυβέρνηση του για εκτεταμένη διαφθορά.

Ο Όρμπαν από την πλευρά του κατηγόρησε τις Βρυξέλες ότι θα καταδικάσει την Ουγγαρία επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών, όπως χαρακτηριστικά είπε και συμπλήρωσε: «Δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Σύμφωνα με τις Βρυξέλες η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατηγορείται για αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική συμπεριφορά, αλλά και για έλλειψη αλληλεγγύης, αρνούμενη να δεχθεί αλλοδαπούς (πρόσφυγες και μετανάστες) στο έδαφός της, ενώ κάνει λόγο και για τις επιθέσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χαρακτηρίζονται ως όργανα του Τζορτζ Σόρος.

Εάν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 7, το οποίο απαιτεί πλειοψηφία 2/3 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πλειοψηφία 4/5 στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε η Ουγγαρία θα χάσει ορισμένα δικαιώματα, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.