Ο Έβρος, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται εκεί, κατέρριψε τρεις μύθους, οι οποίοι ήταν ευρέως διαδεδομένοι στο ελληνικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα. Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα για να τα παρακάμψουμε, παρότι στη δημόσια σφαίρα περισσεύουν οι ιδεοληπτικοί.

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ για το SL PRESS

Μύθος πρώτος: τα ανοιχτά σύνορα. Βόλευε μέχρι τώρα το παγκοσμιοποιητικό ιδεολόγημα τόσο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όσο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Βόλευε γενικότερα και την ελίτ της χώρας που έστελνε τους εκπροσώπους της, μαζί με πολιτικούς, να συμμετέχουν σε «ανθρωπιστικές» ΜΚΟ που όμως συνεργάζονταν με διακινητές και δουλεμπορικά κυκλώματα.

Πρώτα η ΝΔ έντρομη, μετά τη λαϊκή εξέγερση σε Χίο και Λέσβο και την απόφαση του Ερντογάν να μας στείλει το προσφυγικό τσουνάμι, αντιλήφθηκε πως η πολιτική των ανοιχτών συνόρων οδηγεί τη χώρα σε χάος και τα έκλεισε. Ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας που παραδέχθηκε την αναγκαιότητα των κλειστών συνόρων, τουλάχιστον σε τόσο ακραίες περιστάσεις και σάλπισε κήρυγμα ρεαλισμού προς την εκτός τόπου και χρόνου νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιους βουλευτές του.

Μύθος δεύτερος: η υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας θα οδηγήσει στη συνδιαλλαγή και την ειρήνευση. Μύθος που διέτρεχε πάλι όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα με ελάχιστες εξαιρέσεις (κρίσεις με «Χόρα» και «Σισμίκ», ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου). Αποδείχθηκε πως, ενώ η Ελλάδα μιλούσε μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη, του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Κατρούγκαλου, θερμά υπέρ της προσφυγής στη Χάγη και της κατευναστικής στάσης με την Τουρκία, ο Ερντογάν αντί να βάλει νερό στο κρασί του αποθρασύνθηκε. Αποδείχθηκε πως η νεοοθωμανική Τουρκία και ο σουλτάνος της, όταν σε βλέπουν να ικετεύεις, βρίσκουν τη στιγμή κατάλληλη να σε εκβιάσουν χειρότερα.

Ο Ερντογάν μας τσέκαρε

Ο Ερντογάν τσέκαρε επί εφτά μήνες τη νέα κυβέρνηση τόσο στο προσφυγικό, όσο και από τις δηλώσεις των πολιτικών ταγών της, αλλά και από την ανενόχλητη βόλτα του «Ορούτς Ρέις» μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Η κυβέρνηση απλά δήλωσε ότι μπορεί να το παρέσυρε ο αέρας, όπως εξάλλου και τη σημαία στα Ίμια. Θα διασκέδασε αφάνταστα ο σουλτάνος όταν είδε τον εμφύλιο που προκάλεσε στα ακριτικά νησιά η αψυχολόγητη ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει τα ΜΑΤ και να βομβαρδίζει με χημικά από ελικόπτερα αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό σε όλη την Ευρώπη.

Προφανώς κατέληξε ότι πλέον είμαστε κράτος-καφενείο και αποφάσισε πως τώρα είναι η ώρα να μας γονατίσει. Τον εκβιασμό με το προσφυγικό τσουνάμι είναι ολοφάνερο πως δεν τον σκέφθηκε λίγο πριν ανακοινώσει ότι ανοίγει τα σύνορα της Τουρκίας. Σίγουρα τον ετοίμαζε μεθοδευμένα, όταν οι δικοί μας πολιτικοί εκπρόσωποι πίστευαν πως η Χάγη θα γίνει το πλυντήριο για να γλυτώσουν τις ευθύνες χρόνων.

Η «βοήθεια» της ΕΕ

Μύθος τρίτος: Η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα σε μια ελληνοτουρκική ή προσφυγική κρίση. Αυτό που είδαμε στην πράξη ήταν την κυρία Ούρσουλα να μας δίνει τα ψίχουλα των 700 εκατομμυρίων, αλλά δεν αναρωτηθήκαμε με ποιο αντάλλαγμα. Αν πονηρευόμασταν, έστω και λίγο, θα αντιλαμβανόμασταν ότι μας τα έδωσε για να το βουλώσουμε. Μας τα έδωσε για να μην ζητήσουμε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, για να μην διεκδικήσουμε την ποσόστωση στους πρόσφυγες από τις ευρωπαϊκές χώρες και να μην υποβάλουμε βέτο σε προσεχείς ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ας δούμε την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν να μας υποδεικνύει πως θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα: «Τα 350 εκατομμύρια είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ άλλα 350 εκατομμύρια μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιημένου προϋπολογισμού. Το κονδύλι αυτό είναι για τη διαχείριση του προσφυγικού, τη δημιουργία και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών».

Με λίγα λόγια μας τα δίνει, όχι μόνο για να μην ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους τις ευθύνες τους, αλλά και για να δεχτούμε επίσημα και με τη βούλα να γίνει η Ελλάδα το hot spot της Ευρώπης. Για να δεχτούμε να σηκώνουμε μόνοι μας το βάρος στον αιώνα τον άπαντα. Εννοείται φυσικά πως τα ψίχουλα αυτά ίσα ίσα που φτάνουν για τρόφιμα, κουβέρτες, φάρμακα και μια προκαταβολή στους εργολάβους για τα δυο πρώτα hot spot, που ανακοινώθηκε πως θα γίνουν σε Σέρρες και Αττική.

Αναξιόπιστη η ΕΕ

Να σημειώσουμε επιπλέον πως η Ελλάδα ακόμη και με την προσθήκη των 700 εκατομμυρίων, θα λάβει φέτος σημαντικά μικρότερο κονδύλι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό εξαιτίας των περικοπών που έφερε το Brexit. Θα αντιμετωπίσουμε δηλαδή τη μεγαλύτερη κρίση με το μικρότερο κονδύλι που λάβαμε στην ιστορία μας.

Τον τρίτο μύθο για την ΕΕ που θα στέκεται στο πλευρό μας στα δύσκολα διέψευσε πανηγυρικά χθες το πρακτορείο Bloomberg καταλήγοντας και σε μια αιχμηρή προειδοποίηση για το μέλλον της ΕΕ: «Μια ένωση κρατών-μελών, που δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορα της και να εμπνεύσει συνοχή και αλληλεγγύη στα μέλη της, δεν έχει αξιοπιστία και τελικά κινδυνεύει να καταρρεύσει». Το Bloomberg με λίγα λόγια υποστηρίζει πως αν η ΕΕ ήταν σοβαρή θα έπρεπε τώρα και να φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας και να ελαφρύνει το βάρος της σε πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ: SL PRESS

Comments

  1. Έχετε δίκιο.

    Όμως ακόμη και λίγες μέρες πριν τα γεγονότα στον Έβρο, το ΕΛΙΑΜΕΠ, που παρέχει συμβουλές στην Κυβέρνηση, αλλά και 2 πρώην ΥΠΕΞ (Ντόρα & ΓΑΠ) συν κι ο «εξπέρ» Ροζάκης μιλούσαν για Χάγη, «δεν απειλούμαστε», για την «»τεράστια»» ευκαιρία του Ελσίνκι που χάθηκε κι άλλα τέτοια

    Τα γεγονότα φυσικά απέδειξαν πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται αλλά και γιατί σερνόμαστε συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις…

  2. Συμφωνώ με το άρθρο εκτός από τον πρώτο μύθο γιατί τα γεγονότα είναι διαφορετικά. Η κυβέρνηση παρέλαβε το καλοκαίρι το φτάχτη καταστραμένο από φυσικά φαινόμενα. Ο φράχτης φτιάχτηκε τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν κατάλαβε λόγω των γεγονότων στη Χίο και τη Λέσβο. Δε θα είχε το χρόνο να αντιδράσει στον Έβρο. Κάκιστα ο αρθογράφος δεν μελέτησε τα γεγονότα. Ευτυχώς όμως που δεν είναι μόνο ο αρθρογράφος που έκανε λάθος, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος δεν κατάλαβε ότι όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση προετοιμαζόταν και έκανε την κίνησή του σε λάθος χρόνο. Έπρεπε όταν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ ή το αργότερο δύο μήνες μετά τη αλλαγή κυβέρνησης. Το μόνο που κατάλαβε ο Ερντογάν είναι ότι δε μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κούλη σε ένα τραπέζι συζήτησης και γι’αυτό τόσο στο Βερολίνο για το θέμα της Λιβύης, όσο και στην τριμερή που πρότεινε ο φίλος του Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν ήθελε με τίποτα να βρεθεί απέναντι στον κούλη.

  3. Φίλε αρθρογράφε, ποτέ δεν είπε το ΚΚΕ ανοικτά τα σύνορα και μπάτε σκύλοι αλέστε. Για ψάξε το λίγο καλύτερα γιατί η θέση του απέχει πολύ από αυτό που γράφεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *