Οι τουρκική εταιρία Meteksan και τα ναυπηγεία Ares παρουσίασαν το ένοπλο μη-επανδρωμένο ταχύπλοο σκάφος (AUSV : Armed Unmanned Surface Vessel) Ulaq, το οποίο σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Τουρκικού Ναυτικού. Η παρουσίαση έγινε με το πρωτότυπο σκάφος, το οποίο ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του και πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμές στη θάλασσα τον προσεχή Δεκέμβριο, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Σχεδιάστηκε για αποστολές συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης, περιπολίας και επιτήρησης, συνοδείας, προσβολής με πυρά και ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς ενσωματώνει και σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών. Μπορεί να επιχειρεί ελεγχόμενο είτε από σταθμό στο έδαφος, είτε από μητρικό πλοίο.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση, με την ολοκλήρωση των δοκιμών, το 2021, θα ξεκινήσει και η διαδικασία ανάπτυξης τριών (3) ακόμα εκδόσεων, μιας ανθυποβρυχιακού πολέμου με ελαφρές τορπίλες των 324 χιλιοστών, μια ναρκοπολέμου και μιας με 4-6 βλήματα κατά πλοίων Atmaca. Το μήκος του είναι 11 μέτρα και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων (65 χιλιόμετρα την ώρα). Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 400 χιλιόμετρα περίπου. Ο εξοπλισμός του αποτελείτε από έναν (1) τετραπλό εκτοξευτή κατευθυνόμενων ρουκετών Cirit, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων, και έναν διπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων L-UMTAS, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων και σύστημα καθοδήγησης λέιζερ. Οι δοκιμές του συγκεκριμένου πύργου ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2018.

Comments

  1. Άλλος ένας σοβαρός λόγος για να επισπεύσουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ και την ανακύρηξη συνορεύουσας ζώνης στα 24νμ

    1. Συμφωνώ με την επέκταση αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος. Εξάλλου δεν πρόκειται να αναψαιτιση την απειλή. Η είδηση αυτή είναι λόγος να βάλουμε τέλος στις σπασμωδικές διπλωματικές και εξολπηστικες αντιδράσεις και αντίθετος να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε την εθνική ανάπτυξη συστημάτων. Ότι δεν κάναμε τα τελευταία 200 χρόνια. Ομιλείτε σιγά η πατρίδα κοιμάτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *