Ως αποκύημα της αναδυόμενης Επαναστάσεως στις Στρατιωτικές Υποθέσεις αλλά και ως ευρύτερη επίπτωση των συνεχόμενων οικονομικών κρίσεων του 21ου αιώνα, η πλατφορμοκεντρική φιλοσοφία ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων με σκοπό την μερικώς επιφανειακή παραγωγή εθνικής ασφάλειας φαίνεται να έχει φτάσει σε τέλμα.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν φαίνεται να στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της εθνικής τους άμυνας και βιομηχανικής ανάπτυξης στην διαμόρφωση μίας ασύμμετρης φιλοσοφίας πολέμου, η οποία εν πολλοίς, ως ακρογωνιαίο λίθο, έχει την βελτιστοποίηση των πυραυλικών αποδόσεων που χρησιμοποιούνται από πάσης φύσεως πλατφόρμα εκτόξευσης. O Ινδικός Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων σε ανακοίνωσή του στις 2 Ιανουαρίου δήλωσε πως ο Ινδικός Στρατός εντός του 2021 είναι έτοιμος να αξιοποιήσει επιχειρησιακά πέντε νέα πυραυλικά συστήματα εκ των οποίων τα δύο είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή μετά από διακρατική συμφωνία με αρκετά ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης. 

BrahMos και BrahMos-ER

O πύραυλος BrahMos αποτελεί προϊόν Ινδο-Ρωσικής ανάπτυξης, καθώς έχει κατασκευαστεί από την Ρωσική NPO Mashinostroyeniya και από τον Ινδικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων, έχοντας ως αρχικό αντίστοιχων αποστολών τον Ρωσικό αντιπλοϊκό πύραυλο cruise Ρ-800 Oniks.

Η κατασκευή του σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει από το 1998 έπειτα από διακρατική συμφωνία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, ενώ παράλληλα είναι ικανός να εκτελέσει πληθώρα αποστολών καθώς εκτοξεύεται ναυτικές, εναέριες, υποθαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες. Μπορεί να καλύψει αποστάσεις από 290 μέχρι 400 χιλιόμετρα κάνοντας χρήση κινητήρα scramjet και επανασχεδιασμένης ατράκτου με ταχύτητες που αγγίζουν τα 4,5 Mach.

Πριν εκτοξευθεί το βλήμα έχει ήδη λάβει συντεταγμένες τοποθεσίας του στόχου (preset) από τους αισθητήρες της πλατφόρμας εκτόξευσης, ενώ διανύει αδρανειακή πορεία καθοδήγησης μέσω συστήματος INS. Στην τερματική φάση της πτήσης ο πύραυλος εκτελεί βύθιση διεξάγοντας χαμηλό προφίλ πτήσης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (μέχρι και 5 μέτρα) ενώ λαμβάνει υποβοήθηση είτε από δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας (GLONNAS, GAGAN) είτε λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο μέσω τοπογραφικής αναγνώρισης στόχου TERCOM που έχει φορτωθεί στην κεφαλή του. 

Οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον BrahMos-ER (Extended Range) είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και οι προδιαγραφές του είναι αρκετά φιλόδοξες. Η εμβέλεια η οποία θα φτάνει αγγίζει τα 800 χιλιόμετρα με βελτιωμένη υπερ-υπερηχητική ταχύτητα 8 Mach. Η έκδοση Block IV BrahMos θα έχει επιπλέον βελτιωμένους κινητήρες υγρού καυσίμου ramjet ενώ στην τερματική φάση της πλοήγησης θα μεταφέρει επιπλέον εσωτερικά καύσιμα για μεγαλύτερη εμβέλεια. Δεδομένων των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο BrahMos έχει κατασκευαστεί και εξελίσσεται με σκοπό να αδρανοποιήσει τις Ναυτικές Μονάδες Μάχης του Κινεζικού Ναυτικού και να τις εκδιώξει από τα εγγύς Ινδικά ύδατα και την ευρύτερη περιφέρεια του Ινδικού Ωκεανού, τελματώνοντας έτσι την λειτουργεία της Νότιας λωρίδας (ναυτικής) του γεωοικονομικού σχεδίου της Κίνας BRI (Belt and Road Initiative).

Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή Sushant Kulkarni, η Ινδία μέσω της τοποθέτησης πυραύλου BrahMos σε Sukhoi 30MKI είναι ικανή προβάλει ισχύ τόσο σε ορεινό περιβάλλον στα σύνορα με Πακιστάν-Κίνα, όσο και σε υδάτινο έναντι κοινών Ναυτικών Γυμνασίων μεταξύ Πακιστανικού και Κινεζικού Ναυτικού. Δεδομένης της επιχειρησιακής ευελιξίας αλλά και της γεωστρατηγικής αξίας του προαναφερθέντος συστήματος θα ήταν αρκετά πιθανό να το θεωρήσουμε ως ένα υποστρατηγικό (αν όχι στρατηγικό) όπλο για το Ινδικό Στράτευμα.

Βολή της Ναυτικής Έκδοσης του BrahMos από φρεγάτα του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια ασκήσεως ως προς απάντηση στα Σινο-πακιστανικά Ναυτικά Γυμνάσια πέριξ του Ινδικού Ωκεανού.

Astra-IR

Ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων DRDO διεξήγαγε δοκιμές πτήσης του πυραύλου αέρος-αέρος Astra εφοδιασμένο με κεφαλή υπέρυθρης απεικόνισης. Ο οργανισμός παράλληλα με τον παθητικό αισθητήρα υπερύθρων κατασκεύασε και ένα σύστημα ECCM ενώ όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσει επιχειρησιακά μέσα στο 2021.

Astra-Mk2

Έχουν προγραμματιστεί αρκετές αναπτυξιακές δοκιμές του πυραύλου αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας νέας γενιάς Astra Mk2, ικανού να επιτεθεί σε εχθρικούς στόχους από απόσταση 160km + διατηρώντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού-ενίσχυσης των Sukhoi-30MKI ζωντανό παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ο Οργανισμός DRDO ανακοίνωσε πως οι δοκιμές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και το βλήμα θα ενταχθεί σε επιχειρησιακές πλατφόρμες τους πρώτους μήνες του 2021. Γενικότερα, ο ινδικός πύραυλος Astra αέρος-αέρος στο αρχικό στάδιο πτήσης λειτουργεί με αδρανειακή καθοδήγηση INS, ενώ στο τερματικό στάδιο κατευθύνεται μέσω ενεργού ραντάρ στην κεφαλή του.

Bολή πυραύλου Astra Mk2 κατά την διάρκεια αεροναυτικής άσκησης στον Ινδικό Ωκεανό

Akash-NG

Το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας στη 1 Ιανουαρίου 2020 ανακοίνωσε πως ενέκρινε την εξαγωγή των εγχώριας παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) Akash. Η Επιτροπή Ασφάλειας του Υπουργικού Συμβουλίου (CCS), υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Narendra Modi, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών οπλικών συστημάτων για να επιτύχει τον στόχο της Ινδίας για εξαγωγές 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να βελτιώσει τις στρατηγικές σχέσεις με φιλικές ξένες χώρες, ανέφεραν ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Η.Π.Α. σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά πυραυλικών συστημάτων Akash, ενώ χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Αίγυπτος και το Βιετνάμ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την αγορά των BrahMos.

Ο Akash έχει εμβέλεια 30 χλμ., τερματικό ύψος εκτόξευσης τα 18.000 μέτρα, το σύστημα παρέχει κάλυψη πυραύλων αεροπορικής άμυνας για έκταση 2.000 km², ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει εναέριους στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα UAV, πυραύλους cruise, πυραύλους αέρος-επιφανείας καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους. Μια συστοιχία Akash περιλαμβάνει ένα μοναδικό ραντάρ συστοιχίας Rajendra 3D παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης και τέσσερις εκτοξευτές με τρεις πυραύλους στον καθένα.

Πληροφορίες κάνουν λόγω πως η σύνδεση της συστοιχίας μπορεί να γίνει εντός της χώρας παραλαβής από Ινδούς τεχνικούς. Κάθε συστοιχία μπορεί να εντοπίσει έως και 64 στόχους και να επιτεθεί σε 12 εξ αυτών ταυτόχρονα. Το σύστημα Akash είναι φορητό και ικανό να προστατεύει μια κινούμενη συνοδεία οχημάτων ή ακόμα και μία ολόκληρη γεωγραφική ζώνη εντός ενός δικτυοκεντρικού πλέγματος αεράμυνας.

Το αντιαεροπορικό σύστημα Akash κατά την διάερκεια άσκησης του Ινδικού Στρατού πέριξ της ορεινής περιοχής Ladakh όπου έλαβε χώρα στρατιωτική διένεξη μεταξύ Κίνας-Ινδίας το καλοκαίρι του 2020

Ο Gupta Kumar πρώην ερευνητής του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινδικού Πυροβολικού, ανέφερε πως η επιχειρησιακή σημασία ολόκληρου του πυραυλικού συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάσης φύσεως γεωκλιματικό περιβάλλον (τόσο σε θαλάσσιο όσο και σε ορεινό) καθώς χρησιμοποιεί εξειδικευμένους αλγορίθμους διασύνδεσης μεταξύ της κεφαλής του πυραύλου και της πλατφόρμας Διοίκησης-Ελέγχου υπό την οποία θα λειτουργεί.

H κεφαλή του πυραύλου είναι ικανή να τροποποιηθεί έτσι ώστε ο πύραυλος να δέχεται εντολές πλοήγησης από στρατιωτικό δορυφόρο ή από κάποια εναέρια πλατφόρμα μετάδοσης δεδομένων. Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε αν θα καταφέρει να συνδεθεί με δεδομένα στοχοποίησης που θα του παρέχουν τα Γαλλικά Rafale της Ινδικής Αεροπορίας τα οποία θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Ambala. Δεδομένων των χαρακτηριστικών του συστήματος είναι εμφανές πως οι πυραυλικές συστοιχίες αυτές θα μεταφερθούν στην ορεινή περιοχή Ladakh όπου Κίνα και Ινδία μάχονται μέσω Ειδικών Δυνάμεων και πυροβολικού από τον Ιούνιο του 2020.

STAR

Ο Οργανισμός DRDO αναπτύσσει ένα σύστημα υπερηχητικών στόχων που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται μια εισερχόμενη υπερηχητική απειλή. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ικανότητας του συστήματος πυραύλων για ένα σενάριο υπερηχητικής εμπλοκής με ξένες δυνάμεις. Το σύστημα STAR χρησιμοποιεί έναν κινητήρα Liquid Ramjet για να δώσει μια προ-προγραμματισμένη υπερηχητική πορεία cruise στο βραχίονα υψόμετρου με υψομετρικά στάδια από 10 μέτρα έως 10 χιλιόμετρα.

Οι παραλλαγές του συστήματος STAR μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εμπλοκή εχθρικών στόχων στη θάλασσα και θα παραδοθούν στο Ινδικό Στράτευμα ως φθηνότερη εναλλακτική λύση έναντι των ακριβών Supersonic cruise πυραύλων BrahMos οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε στόχους ύψιστης προτεραιότητας.

Comments

 1. Πολύ καλό άρθρο και χαίρομαι που το παρόν μέσο ανοίγει απ ό,τι φαίνεται μια συζήτηση γύρω από αυτά τα συστήματα.
  Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε αντίστοιχα συστήματα, ειδικά με αφορμή την προσέγγιση Ελλάδας – Ινδίας, στον ελληνικό χώρο, σαν απάντηση στους Atmaca. Θα κλείδωναν ουσιαστικά όλη την Αν. Μεσόγειο.
  Με αφορμή και το προηγούμενο άρθρο σας για την παράδοση των Bora είναι απορίας άξιο πώς η Ελλάδα δεν στέφεται σε υποστρατηγικά οπλικά συστήματα τα οποία είναι σαφώς προσιτά οικονομικά και δημιουργούν άμεσα αποτροπή.

  1. Kαλησπέρα ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και μακάρι να δούμε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση από πλευράς Ελλάδος στα εξοπλιστικά και στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας-τεχνογνωσίας-πληροφοριών με την Ινδία καθώς έχουμε πολλά να κερδίσουμε μέσω της ευρύτερης παρουσίας της στον Δακτύλιο του Rimland

 2. Πολύ ενδιαφέρον θα ήταν η Αγωρα ινδικών πυραλων και γιατί όχι να αναπτυχθουν γυμνάσια του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας και της Ελλάδας…ΕΝΑΣ Σύμμαχος που εμφανίστηκε από το πουθενά και μπορεί να πρόσφερει πολλά … έστω και σαν ιδέα συνεκπαιδευσης με mirage,rafale,meko , Παπανικολης…..!!!

 3. Πιστεύω ότι αν μπούμε στην διαδικασία απόκτησης τέτοιων συστημάτων θα ήταν ευχής έργον να συζητήσουμε για συμπαραγωγή με τους Ινδούς και λογικά το κόστος δεν θα ήταν τόσο μεγάλο όσο η απόκτηση κάποιου αντίστοιχου δυτικής προέλευσης συστήματος.
  Έχω μόνο 2 προβληματισμούς,
  1)αν είναι όντως τόσο αποτελεσματικά όπλα όπως τα δυτικά και
  2) εμείς οι απλοί και χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πολίτες πως μπορούμε και προτείνουμε διαφορά τέτοια σενάρια και οι αρμόδιοι (κυρίως πολιτικοί προϊστάμενοι) δεν μπαίνουν καν στον κόπο.
  Εξαιρετικό άρθρο ακόμη μια φορά.

  1. καλησπέρα ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Απώτερος σκοπός είναι η επιχειρησιακή κατάδειξη των ικανοτήτων αυτών των συστημάτων με σκοπό την μετάδοση τεχνογνωσίας μέσω συμπαραγωγής ορισμένων εξ αυτών για μεταφορά τεχνογνωσίας και οργάνωσης παραγωγής. Πάνω σε αυτό το κομμάρτι θα μπορούσε να στηριχτεί μια πολύ πιο ευέλικτη διπλωματία που αφορά τόσο το εμπόριο όσο και τα εξοπλιστικά με σκοπό να να βρει η Ελλάδα μία νέα γεωπολιτική ταυτότητα στην νέα γεωγραφία που διαμορφώνεται (με 4η Βιομηχανική Επανάσταση και λιώσιμο πάγων)

 4. Κύριε Χωριανόπουλε, τα όπλα αυτά μπορούν να έχουν διασύνδεση με τον υπόλοιπο αμυντικό ιστό;
  Είναι πιστοποιημένο κάτι τέτοιο;

 5. Καλά όλα αυτά αλλά το θέμα είναι ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν τέτοια συστήματα (Brahmos), γιατί είμαστε μέλη της συνθήκης μη διασποράς πυραυλικής τεχνολογίας, οπότε ό,τι μας δώσουν θα είναι μέσα στα 300 km. Τώρα θα μου πείτε μα καλά και 300 km δεν είναι αρκετά? Η απάντηση είναι ναι αλλά που θα τους βάλεις σε πλοίο ή σε κάποιο νησί? Οι πύραυλοι αυτοί είναι τεράστιοι από άποψη μήκους και διαμέτρου στα ραντάρ θα φαίνεται από χιλ. μακριά, ενώ σε νησιά έχεις ήδη ATACMS και exocet. Επίσης από την στιγμή που δεν πρόκειται να μας δώσουν ποτέ την τεχνολογία για την κατασκευή τους δεν έχει νόημα να αγοράσεις κάτι τέτοιο. Ακόμα εάν θέλετε σαν ιδέα γιατί να μην ζητήσουμε από τους Αμερικανούς την τεχνολογία για τους ATACMS που ήδη έχουμε ? Με μια απλή μετατροπή θα μπορούσαμε να τους μετατρέψουμε σε ship killers. Ενώ οι πύραυλοι αυτοί θα είναι φθηνότεροι και δεν εμπίπτουν στην παραπάνω συνθήκη, ενώ η τεχνολογία είναι παλιά και μάλλον δεν θα υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς τεχνογνωσίας.

 6. Πολύ κατατοπιστικό άρθρο για την έρευνα και παραγωγή πυραυλικών συστημάτων από την Ινδία.

  Οι Ινδοί εδώ και αρκετά χρόνια έχουν επενδύσει σε έρευνα και τεχνολογία (‘οχι μόνο στην Άμυνα), ενώ διαθέτουν πλέον και αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, βασιζόμενοι κυρίως στην αρκετά μεγάλη δεξαμενή υψηλά
  καταρτισμένων Ινδών σπουδαστών.

  Πολλοί Ινδοί σπουδαστές βρίσκονται σε εκατοντάδες Πανεπιστήμια της Δύσης, ενώ είναι πλέον σύνηθες
  να συναντάς Ινδό επιστήμονα ή υψηλό στέλεχος σε πολυεθνική
  Αξιοσημείωτη η πρόταση για συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας, διότι σε άλλη περίπτωση θα ήταν
  ένας επιπλέον προμηθευτής και εμείς ένας υποψήφιος ευκαιριακός πελάτης.

  Η ερώτησή μου είναι εάν τα συστήματα αυτά μπορούν να διασυνδεθούν στο υπάρχων σύστημα αεράμυνας
  και εάν αυτό δεν ‘ενοχλήσει’ τους Νατοικούς και λοιπούς ‘ευαίσθητους συμμάχους μας’

  Αναφέρομαι στους δύο συμμάχους που έχουν πάντα λόγο : 1) στους έχοντες δραστήρια Πρεσβεία
  και 2) στους αρέσκοντες στο Achtung, Alemanous

  1. Η Ινδία ήδη συνεργάζεται με Ισραήλ στον τομέα ανάσχεσης Ισλαμικών δικτύων στην Μέση Ανατολή, στα μία ευρεία γκάμα εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ συνεργάζεται και με την Γαλλία σε κοινό διαστημικό πρόγραμμα με έμφαση σε πυραυλικές τεχνολογίες και ηλεκτρονικής έρευνας τύπου SIGINT. Δεδομένων όλων αυτών και δεδομένου ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται πρωτίστως με την Ινδία στον τομέα της γεωοικονομικης ανάσχεσης της Κίνας στην Κεντρική Ασία πιστεύω πως σαφώς θα μας »αφήσουν».

 7. Η συγκεκριμενη κατηγορια πυραυλων Brahmos βασιζεται στο παγιο δογμα της ΕΣΣΔ για βαθεια κρουση ειτε με interceptors οπως το MiG 31 Foxbat και το μαχητικο/βομβαρδιστικο κρουσης Su24 Fencer ειτε σε επιγειες/επακτιες πυροβολαρχιες στις εσχατιες της Ρωσικης Απω Ανατολης, στο Θυλακο του Καλινιγκραντ στην Ιγκουσετια στα Συνορα με τη Φινλανδια.ως διαχρονικος εχθρος των Ρωσων ειτε στη Μαυρη Θαλασα.

  Μαλιστα η εταιρεία KTRV μαζι με άλλα ινστιτουτα συμπαριλαμαβανομενου του Tichomirov που σχολειται με αισθητηρες αξιοποιήσε την τεχνογνωσία που είχε αναπτυχθεί στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης για παρόμοιες προσπάθειες, όπως ένα πρόγραμμα που αναφέρεται ως ‘Kholod’ το οποίο χρησιμοποιούσετροποποιημένους πυραύλους S – 200 (SA – 5) για έρευνες υπέρ-υπερηχητικών (hypersonic) βλημάτων.

  Εχω αναφερει και παλιοτερα οτι τετοιοι πυραυλοι οπως oi Bastion εχουν δωθει και σε αλλες χωρες οπως το Βιετναμ και η Συρια και θα μπορουσαν να τους προμηθευτουμε αν ειχαμε μια σοβαρη στρατιωτικο πολιτικη ηγεσια.

  Σε καθε περιπτωση η Ινδια ειναι μια καθ’ ολα φιλελληνικη χωρα η οποια θα επιθυμουσε και η ιδια μιας τετοιου ειδους σχεση ως πολος ανασχεσης του διπολου Τουρκιας-Πακισταν και εσχατως και της Κινας.

  Μια επισης ενδεχομενη παραχωρηση/πωληση των δικων μας S-300 στους Ινδους σε ανταλλαγμα οπλων οπως οι Brahmos σε διαφορες παραλλαγες εδαφους αερος και αερος-εδαφους ειδικα μετα την πιστοποιηση τους στα Rafale IND θα ηταν αν μη τι αλλο μια ενδιαφερουσα συνδιαλλαγη.

  Και μην μου πει κανεις οτι ειναι λαθος κινηση γιατι εμεις ετσι κι αλλιως δεν θα μπορεσουμε ποτε να ενεργοποιησουμε τους S300 λογω των γνωστων συμμαχικων εμποδιων και προσχοματων με αποτελεσμα το συστημα να μας δημιουργει περισσοτερα προβληματα απο οτι μας λύνει.

   1. Κι ομως η συγκρκιμενη προταση με αναβαθμιση σε S300MPU με εξελιγμενα βληματα μεγαλυτερου βελινεκους θα ηταν ιδιαιτερα αναγκαία για την Ινδια η οποια εχει πολλα διαφορετικα μετωπα να καλυψει εκτος του Κασμιρ και του Ρατζασταν στα δυτικα αλλα και του πολυ σηματικου οικονομικα Ουτααρ Πραντες στα ανατολικα που συνορευει με την Κινα.

    Η Ινδια το 2025 επισημως ξεπερναει την Ιαπωνια ως τριτη πιο ισχυρη οικονομικα χωρα στο Πλανητη με οτι αυτο συνεπαγεται.
    Οι πολιτικη της ειναι πολυ ανοιχτη σε διεθνεις συνεργασιες και το επιστημονικο της προσωπικο ιδιαιτερα ανεπτυγμενο και προ παντων δεκτικο σε νεες τεχνολογιες και εθκαιριες.

    Ειναι κριμα να χασουμε την ευκαιρια γιατι ολες οι επομενες εξελιξεις στον κοσμο θα συμβουν στο τριγωνο Στενα Ορμουζ, , Στενα της Μαλακα και Νοτια Σινικη Θαλασσα και εμεις σε αυτα θα ειμαστε παλι εξω.

    1. Η πρόταση των Belhara HN πιστεύω από γεωσταρτηγικής απόψεως είχαν σκοπό, για χάριν της Γαλλίας, να μας βάλουν εντός του Τριγώνου το οποίο πολύ σωστά αναφέρατε. Δεν μας δίνανε τους SCALP για να βαράμε την Άγκυρα όπως λέγανε στα κανάλια από το πρωί ως το βράδυ.

 8. Διαβάζω τα σχόλια και πραγματικά απορώ, πρέπει πάντα να περιμένουμε σωτηρία από κάποιο σύμμαχο ο οποίος θα έρθει ως δια μαγείας και θα μας δώσει τη τεχνολογία του που ανέπτυξε ξοδεύοντας δις για να φτιάξουμε εμείς δικά μας όπλα, επειδή ξαφνικά εμείς βαφτίσαμε μια προσέγγιση μαζί του στρατηγική συμμαχία? Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ινδία αλλά για όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Οπότε αν περιμένετε τεχνολογία αιχμής, λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω εκτός και αν η Ελλάδα κάνει κάποια τεράστια παραγγελία από κάποια χώρα και απαιτήσει μεταφορά τεχνολογίας σε κάποιους τομείς, όπως ακριβώς έκανε και η Ινδία αλλά και πάλι άντε και μας δίνουν τεχνολογία για brahmos υπάρχει εταιρεία στην Ελλάδα που έχει τη τεχνολογική και παραγωγική δυνατότητα να αναπτύξει ένα ανάλογο όπλο ?
  Όσον αφορά τη προσέγγιση Ελλάδας-Ινδιας θα πω ότι είναι θετικότατη, όμως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Οι Ινδοί δεν είναι καθόλου εύκολοι στις μπίζνες, οπότε οποιαδήποτε συνεργασία σε αυτό το τομέα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Όσον αφορά την Ελλάδα και τις στενές σχέσεις με μη «παραδοσιακούς συμμάχους» που φυσικά για πολλούς από αυτούς ισχύει το » αν έχεις τέτοιους φίλους τι τούς θέλεις τους εχθρούς» πρέπει να τονίσουμε πως η Ελλάδα είναι ίσως μια από τις ελάχιστες χώρες στο πλανήτη που μπορεί να έχει στενές σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, είτε από θρησκευτικούς, ιστορικούς ή άλλου τύπου δεσμούς. Η Ελλάδα δηλαδή με απλά λόγια θα μπορούσε να είναι μια χώρα γέφυρα με πραγματικά ανεξάρτητη πολιτική κάτι που θα είχε αντίκτυπο και στην οικονομία και στην άμυνα. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες έχουμε επιλέξει το δρόμο του προτεκτοράτου, πετώντας στα σκουπίδια ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της χώρας για το οποίο άλλοι θα σκότωναν να το αποκτήσουν. Αλλά κάθε χώρα επιλέγει το δρόμο της, και κάθε λαός τη μοίρα του. Φέτος γιορτάζει η χώρα 200 χρόνια από την επανάσταση της ανεξαρτησίας της, καλό θα ήταν όλη η χώρα και η πολιτική ελίτ να δουν επιτέλους το νέο κόσμο που αναδύεται και πια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτόν. Η θέση της φυσικά μπορεί να είναι αξιοζήλευτη αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν θα γίνει έτσι.

 9. Μέχρι που να αποφασίσουμε να προσεγγίσουμε την Ινδία και να πάρουμε όπλα από εκεί θα φάμε 10 χρόνια στη συζήτηση, θεωρία και φιλοσοφία, άρθρα στο φούλ, θα δούμε κυβερνήσεις και αξιοματούχους να πηγαινοέρχοντε και τίποτε δε θα γίνει. Για συμπαραγωγή κτλ. δε το συζητώ.
  Δυστυχός αργούμε πάρα πολύ, δε βλέπουμε αποφάσεις, δσ κάνουμδμε τίποτα ενώ οι γείτονες τρέχουν τα πράγματα.

 10. Δεν θα μπορούσαν 2 αεροεκτοξευομενοι να μπούνε στα αναβαθμισμενα P3? Από ένας σε κάθε πτέρυγα, η προσαρμογή της βάσης ανάρτησης οπλισμου δεν νομίζω να είναι τόσο ανυπέρβλητο πρόβλημα, το ίδιο και οι καλώδιωσεις στις πτέρυγες.
  Ο κεντρικός υπολογιστής είναι της ελληνικής skytalys, άρα γιατί να μην μπορεί να φορτωθει το πρόγραμμα βολης του σε υπολογιστή ελληνικής εταιρείας?
  Έχουν υπογράψει καμία σύμβαση με την ΛΜ, που τους απαγορεύει να κάνουν κάτι τέτοιο?
  Δεν νομίζω.

 11. Αγορες οπλικων συστηματων μπορουμε να κανουμε απο παρα πολλες χωρες (π.χ. ΗΠΑ, Γαλλια, Βρετανια, Γερμανια, Σουηδια, Ισραηλ, Ιταλια, κτλ κτλ), αλλα το ζητουμενο σε αγορες ειναι η αποτελεσματικα τους. Η Ινδια ειναι κατα κυριο λογο εισαγωγεας οπλικων συστηματων και οχι παραγωγος χωρα, ουτε φημιζεται για την υψηλη τεχνολογια της. Αλλο Raytheon και Lockheed Martin, αλλο ΤΑΤΑ. Ουτε για αστειο δεν θα πρεπει να σκεφτομαστε Ινδικα συστηματα, ειδικα οταν αυτα δεν εχουν ενταχθει καν σε υπηρεσια στην Ινδια. Δεν εχουμε χρηματα για πειραματα.

  Εμεις πρεπει να κοιταζουμε σε συμπαραγωγες συστηματων και σε μεταφορα τεχνογνωσιας απο χωρες και συστηματα που εχουν δοκιμαστει εκτενως. Θα μπορουσαμε να κανουμε συμπαραγωγη των MICA VL, Aster, Spike NLOS, LORA, IRIS-T SL, κτλ κτλ. συστηματα δηλαδη που γνωριζουμε, αρκει να επιδιωξουμε συμπαραγωγες και να κανουμε μεγαλες παραγγελιες.

  Ας κοιταζουμε επισης τις ευκαιριες συμπαραγωγης που προσφερει η Σερβια, καθως εχει αξιολογα συστηματα οπως τους πυραυλους ALAS-C (παραπλησιο με το Spike NLOS) το οποιο εχει βεληνεκες 60 χιλιομετρων και το οποιο εχει αγοραστει απο τα Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα, το πυραυλικο συστημα Sumadija που φερει ρουκετες Jerina-1 με βεληνεκες 285 χιλιομετρων κτλ. Ας δοκιμασουμε αυτα τα συστηματα ωστε να διαπιστωσουμε ποσο ικανα ειναι και ας κανουμε συμφωνια εγχωριας παραγωγης και μεταφορας τεχνογνωσιας.

  https://en.wikipedia.org/wiki/ALAS_(missile)

  https://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0umadija_%28multiple_rocket_launcher%29

  Οι Τουρκοι μολις παρελαβαν τους πυραυλους ΚΗΑΝ των 280 χιλιομετρων, οι οποιοι ειναι Κινεζικοι βαλλιστικοι πυραυλοι που κατασκευαζονται κατοπιν αδειας στην Τουρκια. Εμεις τι κανουμε για να αποκτησουμε εγχωρια τεχνογνωσια για αντιστοιχα βληματα μεγαλου βεληνεκους??? Ας κοιταξουμε να κανουμε συμπαραγωγη ενος συστηματος οπως το Σερβικο Sumadija η το Ισραηλινο LORA ωστε να αποκτησουμε αντιστοιχες δυνατοτητες.

  1. πραγματικά το σερβικό οπλοστάσιο έχει εξελιχθεί τρομακτικά και σε ταχύτητες κατασκευής και σε αποτελεσματικότητα οπλικών συστημάτων. Απόανοιχτές πηγές έχω δει πως αρκετό κομμάτι της προόδου οφείλεται στην συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Κίνα (κυρίως σε μη επανδρωμένα και σε συστήματα πλοήγησης).

 12. Ο Κωνσταντίνος Γρίβας λέει στο 39:40:
  «Είμαστε σε άμεση γεωπολιτική γειτνίαση με την Ινδία. Η Ινδία είναι πολύ πιο κοντά μας γεωπολιτικά από ότι είναι π.χ το Βέλγιο.»

  http://www.youtube.com/watch?v=pVsts2Xzd5Y

  Πρέπει να αναπτύξουμε ισχυρούς δεσμούς, σχέσεις και συνεργασίες με την Ινδία σε όλα τα επίπεδα!

  1. όπως λέει και ο Friedman πλέον ο πλανήτης είναι επίπεδος. Μία παύση του εμπορίου στην Σρι Λάνκα για τον οποιοδήποτε λόγο είναι ικανή να επηρεάσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

   https://infognomonpolitics.gr/2020/09/o-gallo-indikos-axonas-anaschesis-tis-kinas-kai-o-stratigikos-rolos-tis-elladas-ston-dromo-pros-mia-nea-geopolitiki-taftotita/

 13. Αγαπητοι κυριοι συντονιστες, καντε αν ειναι δυνατον ενα αρθρο για τις τελευταιες εξελιξεις με την γαλλικη προταση.
  Αξιολογα σε ρεπορταζ σαιτ. (newpost, hellasjournal) αναφερουν και τα 2 για προταση 4 πλοιων στα 3,5 δις ευρω
  +1, 5 δις οπλων (υπερβολικο δεν ειναι?)
  Επισης το οξυμωρο της προτασης ειναι πως 2 πλοια ειναι hellenique και 2 Fdi, αλλα πως ειναι δυνατον να αφησει το ΠΝ τις 2 Fdi, χωρις ciws/ecm, οταν το κοστος πιστοποιησης τους το εχει πληρωσει ηδη στις hellenique.

  1. Νομίζω είναι το γνωστό κόλπο παρουσιάζουν ανύπαρκτες φουσκωμένες προτάσεις για να δικαιολογήσουν το δικό τους πακέτο, αν πρόσεξες το σύνολο βγαίνει και πάλι 5 δισ όσο αυτό που πλασάρουν, το Hellasjournal είναι γνωστή φιλοαμερικανική ιστοσελίδα.

  2. Τα άρθρα μου φαίνονται αναμάσημα και wishful thinking προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και σκοπό.

   Όπως έχω πει και στο παρελθόν, για να μην ακούμε κάθε τρεις και λίγο διάφορες κουλές προτάσεις, έπρεπε να βγει η κυβέρνηση, να θέσει το καλούπι και μετά να τους καλέσει να καταθέσουν μια πρόταση που να χωράει στο καλούπι.

   Το καλούπι θα ήταν κάτι στο στυλ του τι θέλει at minimum:
   -4 φρεγάτες και δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης, τα ενδιάμεσης λύσης να έχουν και ΑΑ δυνατότητα
   -από τις 4 νέες φρεγάτες, οι δύο τουλάχιστον να έχουν πολύ καλή ΑΑ δυνατότητα
   -συνολικό κόστος με όπλα για 4 πλοία συν ενδιάμεση λύση 3 δις. Η τιμή περιλαμβάνει και μπόνους παράδοσης στον συμφωνημένο χρόνο 0,2 δις ανά πλοίο (σύνολο 0,8 δις)
   -όποιος το πάρει θα πάρει και το έργο ΜΕΚΟ Up με προϋπολογισμό πχ 0,3 δις
   -αν υπάρχει καμιά τρομερή ποιοτικά ανώτερη πρόταση από τις άλλες που πχ θα ξεφεύγει στο κόστος, θα εξεταστεί μόνο αν ξεφεύγει το πολύ μισό δις από το ανώτατο κόστος.
   -ο κατασκευαστής εγγυάται ότι δεν θα έρθει να μας φορέσει άλλες χρεώσεις ότι και καλά βγήκαν πιο ακριβά στην κατασκευή κτλ και θα εγγυηθεί παράδοση στους δεδομένους χρόνους, αν οι χρόνοι ξεπεραστούν κατά 1 έτος, ο κατασκευστής χάνει το μπόνους 0,2 δις που είναι στην τιμή του πλοίου, και για μεγαλύτερη καθυστέρηση πληρώνει πρόστιμο

   Και μετά να έρθουν όσοι θέλουν, αφού το καλούπι και οι όροι του παιχνιδιού είναι προκαθορισμένοι. Τώρα προσπαθεί ο καθένας να αλλάξει το καλούπι όπως συμφέρει τον ίδιο, αλλάζουν τον προυπολογισμό αλλάζουν τις προδιαγραφές αλλάζουν τα πάντα και τα πάντα ρει

 14. Η Ινδία σε λίγα χρόνια θα είναι στις τρεις πρώτες οικονομίες του πλανήτη. Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει μια πραγματική σύμμαχο στην περιοχή, αυτή είναι η Ινδία και όχι το Πακιστάν. Από εκεί και πέρα οι κοιμησηδες των ελληνικών κυβερνήσεων πρέπει να τρέξουν όχι μόνο για σύναψη διμερών συμφωνιών αλλά και για διαμεσολάβηση με Ευρώπη. Βαλλιστικά συστήματα και όπλα που θα πιστοποιήσουν για τα ινδικά rafale θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Ελπίζω ο ρόλος των ΗΑΕ να είναι καθοριστικός στο να ξυπνήσουν κάποιοι στην Αθήνα! Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι για πάντα δέσμια των δεσμιων του Βερολίνου.

 15. Επειδή όπως σχολίασα και στο προηγουμενο άρθρο, όλοι μα όλοι οι πύραυλοι είναι κυρίως ρωσοκινεζικής προέλευσης (ακόμη και οι ινδικοί αξιώσεων), θα το εκτιμούσα αν υπήρχε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο σχετικά με το γιατί δεν είναι ΚΑΝΕΝΑΣ δυτικός πύραυλος στην λίστα.

  Π.χ. είναι γιατί έχουν εντελώς διαφορετική στρατηγική και φιλοσοφία, ή για κάποιον άλλο λόγο? Γιατί είναι βέβαιο ότι αν θέλουν, μπορούν να αναπτύξουν, ωστόσο μέχρι στιγμής όλοι σχεδόν εξαντλούνται σε πυραύλους οι ταχύτητες των οποίων είναι σχεδόν υποηχητικές, ie θυμίζουν απλούς πυραύλους κρουζ με λίγο παραπάνω εξυπνάδα και ευελιξία.

  Γιατί η Δύση θεωρεί ότι κάνει την δουλειά της με αυτά, την στιγμή που οι άλλοι αναπτύσσουν μια ολόκληρη παλέτα πυραυλική με νέες ικανότητες?

  1. Από ποιον απειλείται η Δύση??
   Δες σε τι κατάσταση είναι οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις
   Και βεβαια δεν νιώθουν ότι απειλούνται από τη Ρωσία
   Οι γερμανοί δεν εξαρτιόνται ενεργειακά από δαύτους???

   Εξαιρώ βεβαια τους Αμερικανους από τα παραπάνω
   Έχουν το πλεονέκτημα στις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις οποτε δεν ασχολούνται με τέτοιες τεχνολογίες

  2. Η Δύση αντιλήφθηκε το χάσμα σε τεχνολογίες παρόμοιας φιλοσοφίας πυραύλων μετά το 2014 από τα γεγονότα της Κριμαίας όταν είδε στην πράξη τι ήταν ικανό το ρωσικό πυροβολικό να κάνει. Οι ΗΠΑ κάνουν άλματα στν ανάπτυξη hypersonic βλημάτων αλλά κανένα από αυτά δεν έχει μπει σε επιχειρησιακή παραγωγή. Επίσης για την καθοδήγηση βλημάτων οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν το GPS όμως μετά από διαμάχη της διοίκησης τραμπ με την google σχεδιάζουν να σταματήσουν την χρήση του και να το αντικαταστήσουν με το starlink. Τέλος ας μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ από εκεί που ήταν η χώρα που επιτίθετο (δομούσε όλες τις πλατφόρμες ΄για παρουσία σε ξένα εδάφη) τώρα ξαφνικά καλείται να αμυνθεί έναντι των επεκτατικών τάσεων της Κίνας-Ρωσίας και να μπει σε τομείς παραγωγής που δεν έχει αναπτύξει μέχρι τώρα.

 16. Εαν υπηρχε βουληση θα μπορουσαν να ειχαν γινει πολλες συνεργασιες με Φιλικες χωρες(Ισραηλ,Σερβια, εσχατως Ινδια κλπ) και οι Αμυντικες Βιομηχανιες ,Εργοστασια και Ναυπηγεια δεν θα ηταν αραχνιασμενα.
  Ειδικα με την Ινδια που ειναι και Πυρηνικη Δυναμη (οπως η Γαλλια) δεν θα επρεπε να Κ@λ@ βαρανε ειδικα τωρα που οι Μογγολοι εχουν στενωτατες σχεσεις ( και Πυρηνικες) με Πακισταν. Η αδρανεια αυτη θα μπορουσε καποιος να ισχυριστει ,οτι περναει πλεον στη «σφαιρα» της εσχατης Προδοσιας.

 17. Θεωρητικά επί του παρόντος αυτοί (και οι άλλοι που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο άρθρο) δεν χρειάζονται στο Αιγαίο όπου κάνουμε την δουλειά μας με τους Exocet/harpoon.

  Ωστόσο 1-2 συστοιχίες τέτοιων ή παρεμφερών θα ήταν πολύ χρήσιμες στο κάτω μέρος της Κρήτης, όπου και σχετικά ασφαλής θα ήταν από πχ αεροπορική προσβολή και η εμβέλειά τους θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την ΝΑ Μεσόγειο και για την απόσταση Ελλάδας Κύπρου.

  Όσον αφορά τον περιορισμό των 300 χλμ, νομίζω ότι αυτός βασιζόταν σε συνθήκη ΗΠΑ Ρωσίας η οποία καταργήθηκε? Αλλά ακόμη και αν υφίσταται ο περιορισμός, σιγά δημοσιοποιούν ότι μας πουλάνε τον πύραυλο με το μικρό βεληνεκές και μας παραδίδουν τον άλλο με το μεγαλύτερο. Υποθέτω ότι οπτικά και τεχνολογικά δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές, ίσως έχουν περισσότερο χώρο για περισσότερο καύσιμο.

  ΥΓ επειδή ορισμένες μεγάλες δυνάμεις έχουν δείξει ότι μπορούν εύκολα να τζαμάρουν το gps (και πιθανά και τα άλλα συστήματα σαν το gps, πχ galileo, glonass κτλ) η ΕΕ θα έπρεπε να σκεφτεί να αναπτυξει κάτι που δεν τζαμάρεται και εμείς θα πρέπει να σκεφτούμε πως πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα κατευθύνονται από Erieye, P3 φρεγάτες μας και Ραφάλ, δηλαδή πρέπει να επενδύσουμε στο πως να τα συνδέσουμε όλα αλλά να δημιουργείται και μια ολιστική fushion εικόνασε κάποο κεντρικό επίπεδο από συνδυασμό και αλληλεπικάλυψη όλων των αισθητήρων μαζί

  1. To άρθρο είναι ως προς προβληματισμό και δεν προτείνει προτάσεις δτην κυβέρνηση. Σαφώς και οi exocet και harpoon κάνουν καλά την δουλειά τους αλλά χρειάζεται ένας πιο ευέλικτος σχεδιασμός στρατεύματος και ορισμένοι εκσυγχρονισμοί σε ήδη υπάρχοντα συστήματα. Για την αντιμετώπιση swarming tactics/mossaic warfare που διαμορφώνει η άγκυρα μέσω μη επανδρωμένων σε θάλασσα κια αέρα πέραν της ποσότητας βλημάτων που χρειάζεται, χρειάζονται και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Όσον αφορά τον περιορισμό των 300χλμ πλέον είναι πολύ λίγες οι χώρες που τον τηρούν. Η ευρύτερη τάση που διαμορφώνεται η διαμόρφωση παλαιών πυραύλων με νέους κινητήρες για επαυξημένα βεληνεκή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *