Οι ΗΠΑ, που ανήγγειλαν την αποστολή τεσσάρων συστημάτων πυροβολικού υψηλής ακρίβειας HIMARS στην Ουκρανία, θέλουν να σιγουρευτούν πως οι ουκρανοί στρατιωτικοί θα είναι σε θέση να τα χειρίζονται σωστά προτού τους στείλουν περισσότερα, δήλωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι.

Το HIMARS είναι «εξελιγμένο» σύστημα, πρέπει να «πιστοποιηθούν αυτά τα αγόρια, να είναι σίγουρο ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά», ανέφερε ο στρατηγός πάνω στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ουάσινγκτον έπειτα από μια περιοδεία του στην Ευρώπη.

Πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές τους, οι συντηρητές τους, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, εξήγησε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή τεσσάρων HIMARS (εκτοξευτήρων πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε ελαφριά τεθωρακισμένα), αριθμό που αντιστοιχεί σε μια μοίρα (πυροβολαρχίας) με περίπου τριάντα στρατιωτικούς στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε κατόπιν την αποστολή παρόμοιων συστημάτων MLRS, εκτοξευτήρων πυραύλων προσαρμοσμένων σε πιο βαριά τεθωρακισμένα με ερπύστριες.

Ο περιορισμένος αριθμός των HIMARS και MLRS που θα σταλεί προκάλεσε επικρίσεις, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περισσότερες και ισχυρότερες», σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου όμως διαβεβαίωσε πως πρόκειται για επιλογή που αποφασίστηκε σε συντονισμό με το Κίεβο να εφοδιάζεται «μια μοίρα» του ουκρανικού πυροβολικού «κάθε φορά».

Με τα MLRS που θα στείλουν οι Βρετανοί και άλλη μια χώρα, που δεν κατονόμασε, «σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν μια πλήρη πυροβολαρχία», δηλαδή δύο μοίρες, σημείωσε. «Και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση στη συνέχεια, ανάλογα με τις αποφάσεις» του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε.

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δευτέρα τις δυτικές χώρες εναντίον των προμηθειών στο Κίεβο εκτοξευτήρων πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα επισημαίνουν ότι το βεληνεκές των HIMARS και των MLRS είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο ανάλογων ρωσικών συστημάτων, κάτι που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις αντιπυροβολικού (δηλ. εναντίον στοιχείων του πυροβολικού των αντιπάλων τους) μένοντας εκτός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.