Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών πυρομαχικών για τα άρματα μάχης M-1A2 Abrams στο Κουβέιτ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας άνω των $ 250 εκατομμυρίων, όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η κυβέρνηση του Κουβέιτ αιτήθηκε την αγορά των πυρομαχικών και του σχετικού εξοπλισμού, ενώ η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την αμυντική ικανότητα του Κουβέιτ έναντι σημερινών και μελλοντικών περιφερειακών απειλών.

Το αναφερόμενο αμυντικό υλικό θα δώσει στο Κουβέιτ την ικανότητα να αποτρέψει, αλλά και να αμυνθεί κατά χερσαίων απειλών, ενώ θα βοηθήσει και στην προστασία συνοριακών περιοχών, αλλά και σημαντικών χερσαίων υποδομών, όπως αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση του Πενταγώνου. Η προτεινόμενη πώληση δεν θα απαιτήσει την αποστολή επιπρόσθετων εκπροσώπων της αμερικανική κυβέρνησης, αλλά και εταιριών στο Κουβέιτ ούτε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα ετοιμότητας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου (DSCA) ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο σχετικά με την ενδεχόμενη πώληση των πυρομαχικών. Παρά την έγκριση που έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η έκδοση της σχετικής ενημέρωσης δεν αποτελεί ένδειξη υπογραφής κάποιου συμβολαίου ή ολοκλήρωσης των σχετικών διαπραγματεύσεων. H General Dynamics Corp έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση της προτεινόμενης πώλησης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.