Οι ΗΠΑ απειλούν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του F-35 από το πρόγραμμα προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών του Καναδά εάν ο Καναδάς δεν αλλάξει τις απαιτήσεις από την ανάδοχο εταιρία, απαιτήσεις οι οποίες στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των οφελών για την καναδική αμυντική βιομηχανία. Η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι εφόσον ο Καναδάς είναι συμμέτοχος στο πρόγραμμα F-35 δεν μπορεί να ζητά εγγυήσεις για βιομηχανικά οφέλη για την αμυντική του βιομηχανία, καθώς το έργο παραγωγής του F-35 είναι διαμοιρασμένο ήδη.

Το πρόγραμμα του Καναδά, συνολικού ύψους $ 14 δισεκατομμυρίων, αφορά στην προμήθεια 88 νέων αεροσκαφών προς αντικατάσταση των CF-18. Κατά πάγια τακτική ο Καναδάς ζητά βιομηχανικά οφέλη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Το ίδιο κάνει και για το πρόγραμμα του νέου μαχητικού. Ωστόσο, το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 δεν εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό συμβολαίων για κάθε συμμετέχουσα εταιρία. Η επιλογή βασίζεται στην ποιότητα και το κόστος της προσφοράς.

Επιπλέον, ο Ναύαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού, Mathias Winter, του προγράμματος JSF, δήλωσε εγγράφως στους Καναδούς ότι το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 δεν επιτρέπει στις συμμετέχοντες χώρες να έχουν απαιτήσεις βιομηχανικών οφελών, πέρα όσων συμφωνούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης των εκάστοτε παραγγελιών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για τον Καναδά εντός του 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *