Οι ΗΠΑ απειλούν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του F-35 από το πρόγραμμα προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών του Καναδά εάν ο Καναδάς δεν αλλάξει τις απαιτήσεις από την ανάδοχο εταιρία, απαιτήσεις οι οποίες στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των οφελών για την καναδική αμυντική βιομηχανία. Η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι εφόσον ο Καναδάς είναι συμμέτοχος στο πρόγραμμα F-35 δεν μπορεί να ζητά εγγυήσεις για βιομηχανικά οφέλη για την αμυντική του βιομηχανία, καθώς το έργο παραγωγής του F-35 είναι διαμοιρασμένο ήδη.

Το πρόγραμμα του Καναδά, συνολικού ύψους $ 14 δισεκατομμυρίων, αφορά στην προμήθεια 88 νέων αεροσκαφών προς αντικατάσταση των CF-18. Κατά πάγια τακτική ο Καναδάς ζητά βιομηχανικά οφέλη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Το ίδιο κάνει και για το πρόγραμμα του νέου μαχητικού. Ωστόσο, το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 δεν εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό συμβολαίων για κάθε συμμετέχουσα εταιρία. Η επιλογή βασίζεται στην ποιότητα και το κόστος της προσφοράς.

Επιπλέον, ο Ναύαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού, Mathias Winter, του προγράμματος JSF, δήλωσε εγγράφως στους Καναδούς ότι το πρόγραμμα παραγωγής του F-35 δεν επιτρέπει στις συμμετέχοντες χώρες να έχουν απαιτήσεις βιομηχανικών οφελών, πέρα όσων συμφωνούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης των εκάστοτε παραγγελιών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για τον Καναδά εντός του 2019.