Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς και ο αρχικατάσκοπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν «ευαίσθητα» θέμα κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ. Ο Μπερνς επέστησε την προσοχή στον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR, για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και για τους κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά.

Ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου, απευθείας επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας που έχει γίνει γνωστή αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, είχε σταλεί στη Μόσχα στα τέλη του 2021 από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να επιστήσει την προσοχή στον Πούτιν σχετικά με την ενίσχυση των στρατευμάτων της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία. «Η επαφή (ανάμεσα στον Μπερνς και τον Ναρίσκιν) έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», δήλωσε ο Ριαμπκόφ στο RTV1. «Τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν ευαίσθητης φύσης».

«Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα», είπε. «Όμως δεν στεκόμαστε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους». Ο Ριαμπκόφ είπε πως άλλη μια επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, όταν συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.