Στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) πάντα τίθεται το ζήτημα της ναυπήγησης των νέων πλοίων στα Ναυπηγεία είτε αυτά είναι της Ελευσίνας είτε του Σκαραμαγκά (εφεξής θα τα αποκαλούμε ελληνικά ναυπηγεία). Τα τελευταία χρόνια, αμφότερα τα δύο κύρια ελληνικά ναυπηγεία έχουν περιέλθει σε πλήρες τέλμα. Ο λόγος απλούστατος. Η αποκλειστική προσήλωση των δύο κύριων ελληνικών ναυπηγείων σε προγράμματα του ΠΝ τα οποία δεν υπήρχαν σε συνδυασμό με τον διαχρονικό και διακομματικό κρατισμό και τις συντεχνιακές αντιλήψεις. Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως τα ναυπηγεία δεν διασώζονται και δεν εξασφαλίζονται μακροπρόθεσμα από προγράμματα του ΠΝ.

Σήμερα, με πρόσχημα την ναυπήγηση της οποιασδήποτε σχεδίασης στα ελληνικά ναυπηγεία η ελληνική κυβέρνηση δεν δρα με γνώμονα το όφελος των ναυπηγείων σε μακροχρόνιο ορίζοντα αλλά πρόσκαιρα και επιφανειακά. Συμβαίνει δε το εξής παράδοξο: έχοντας ως αυτοσκοπό τη διάσωση των ναυπηγείων παραμελούνται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του χρήστη, δηλαδή του ΠΝ.

Κατά συνέπεια, βασικό κριτήριο για την επιλογή της νέας σχεδίασης να αποτελεί η ανάληψη του έργου από τα ελληνικά ναυπηγεία και όχι εάν αυτή η σχεδίαση καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ΠΝ. Ως εκ τούτων, η ελληνική κυβέρνηση τάζει στον εκάστοτε υποψήφιο επενδυτή ένα ναυπηγικό πρόγραμμα αγνοώντας τις απαιτήσεις του ΠΝ απλά και μόνον για να δώσει εργασία στα ναυπηγεία. Φυσικά, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα από το παρελθόν το οποιοδήποτε ναυπηγικό πρόγραμμα κάποια στιγμή ολοκληρώνεται και μετά τα ναυπηγεία μένουν από δουλειά γιατί ο εκάστοτε ιδιώτης είναι προσδεμένος στα εξοπλιστικά προγράμματα από το ΠΝ, δηλαδή το ελληνικό κράτος.

Στην ουσία πρόκειται για δημόσια επένδυση με τον ιδιώτη να αναλαμβάνει ρόλο διαχείρισης δίχως ο ιδιώτης να προβαίνει σε δικές του επενδύσεις και ανάληψη επιχειρηματικού μοντέλου για τα ναυπηγεία με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.

Ανάγκη για ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό σχεδιασμό

Τι είναι όμως αυτό που λείπει από τα ελληνικά ναυπηγεία. Το βασικότερο πρόβλημα των ναυπηγείων είναι το μοντέλο λειτουργίας τους, το οποίο όπως προαναφέραμε βασίζεται στα προγράμματα, άρα στην οικονομική πριμοδότηση από το ίδιο το ελληνικό κράτος. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η εύρεση λύσης στα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Κομισιόν στη χώρα μας για παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Εάν αρθεί αυτός ο περιορισμός τουλάχιστον θα υπάρξει η πρώτη δίοδος για εργασίες από τον εφοπλιστικό κόσμο.

 Το δεύτερο βήμα είναι ένα υγιές μακροχρόνιο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας τόσο για τον Σκαραμαγκά όσο και για την Ελευσίνα που θα βασίζεται ως επί το πλείστον στις εργασίες προερχόμενες από ιδιώτες και όχι από το κράτος. Το ζητούμενο είναι τα ναυπηγεία να είναι ανταγωνιστικά. Συνεπώς, βασική απαίτηση είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία απέναντι στον κυρίαρχο ανταγωνισμό που πρεσβεύουν τα ασιατικά ναυπηγεία ειδικά στη ποντοπόρο ναυτιλία.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ευκαιρίες στις οποίες κατά το παρελθόν τα ελληνικά ναυπηγεία είχαν αξιόλογο ρόλο όπως στη ναυπήγηση πλοίων για την ελληνική ή διεθνή ακτοπλοΐα, ναυπήγηση μεγάλων yachts καθώς και άλλων επιμέρους ναυπηγήσεων όπως μπορεί να δημιουργεί συγκριτικό ελληνικό πλεονέκτημα και να διεκδικηθούν προγράμματα. Ασφαλώς, απαιτείται αγαστή συνεργασία με τον ελληνικό εφοπλιστικό κόσμο.

Είναι επίσης αναγκαίο να εξεταστεί εάν η χώρα αντέχει δύο μεγάλα ναυπηγεία (Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα) και επιμέρους μικρότερα (Σύρος).

Ο λόγος που αποφασίσαμε να τοποθετηθούμε επί αυτού του θέματος, είναι το επιχείρημα «οι Αμερικανοί ναυπηγούν τα MMSC στην Ελλάδα, άρα διασώζονται τα ναυπηγεία». Αντίστοιχα και οι Γάλλοι δύναται να το πράξουν στον Σκαραμαγκά. Όμως και στις δύο περιπτώσεις ο παρονομαστής είναι κοινός: βραχύβιος ορίζοντας ζωής για τα ναυπηγεία δεδομένου ότι προσανατολίζουμε τα ναυπηγεία μας στις εργασίες για το ΠΝ και όχι στις εργασίες από τον ιδιωτικό τομέα.

 Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν υποστηρίζουμε την άποψη πως τα οποιαδήποτε νέα πλοία του ΠΝ δεν πρέπει να ναυπηγηθούν στη χώρα μας αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί τον κυρίαρχο επιχειρηματικό προσανατολισμό των ναυπηγείων. Ο βασικός προσανατολισμός οφείλει να είναι ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο που δεν θα βασίζεται στα προγράμματα του ΠΝ.

Τα ναυπηγεία είτε του Σκαμαμαγκά είτε της Ελευσίνας υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΠΝ και να το υποστηρίζουν απρόσκοπτα στο επιχειρησιακό του έργο. Όχι για να ασκούν πιέσεις οι όποιοι επενδυτές στο ελληνικό δημόσιο να επιλεγεί μια σχεδίαση πλοίου απλά και μόνον για να δοθεί έργο στα ναυπηγεία και η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη διάσωση των ναυπηγείων πληρώντας ο Έλληνας φορολογούμενος την ιδιωτική επένδυση με τις εγγυήσεις προγραμμάτων του ΠΝ αφού ο ίδιος δεν φροντίζει να διασφαλίσει τα ναυπηγεία με δικό του ρίσκο και δικό του επιχειρηματικό πλάνο.

Ρεαλιστικά μιλώντας τα ναυπηγεία οφείλουν να στραφούν στις σχεδιάσεις μικρών πλοίων όπως παράκτιων περιπολικών, περιπολικών ανοικτής θάλασσας ή πυραυλακάτων, σχεδιάσεις για τις οποίες δεν απαιτείται τεράστιος όγκος ναυπηγών μηχανικών και μπορούν να αποτελέσουν υγιή βάση επανέναρξης όχι μόνον για το ΠΝ αλλά και για το Λιμενικό Σώμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτοσκοπός πρέπει να είναι η επιλογή μιας σχεδίασης πλοίου που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς επιχειρησιακές απαιτήσεις και ανάγκες του ΠΝ και όχι η επιλογή ενός πλοίου επειδή προσφέρεται η ναυπήγηση του στην Ελλάδα. Λανθασμένα λοιπόν ταυτίζεται η ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ ως πακέτο για την εξεύρεση λύσης για τα ναυπηγεία. Μια τέτοια «λύση» δεν είναι βιώσιμη. Υπονομεύει τα ίδια τα ναυπηγεία γιατί η εργασία που τους δίνεται είναι πρόσκαιρη.

Μολονότι, στο παρελθόν η διακομματική πολιτική ήταν τα ναυπηγεία να ζουν με δουλειές από το ΠΝ και παρότι αυτό δοκιμάστηκε και απέτυχε, εντούτοις η ίδια τακτική εξακολουθεί να υφίσταται με θύμα το ΠΝ.

Comments

 1. Το να μπορει το ελληνικό κράτος να κατασκευάσει τα πλοία του ειναι μεγάλη υπόθεση .Δεν γινετε να χασουμε την ικανότητα αυτή .Σημαίνει τεχνογνωσία επισκευών απο το 0 στις συγκεκριμένες σχεδιάσεις του ΠΝ αν χρειαστει …Πχ ολόκληρα κομματια του πλοίου αν καταστραφούν σε πολεμικες επιχειρήσεις .

  Υποτίθεται οτι οι Αμερικανοι κρατικος επενδυτικός οργανισμός θα εχει Sales και managment ,θα φερουν δουλειές με LNG κτλπ . Ή λογικη τους λεει οτι θέλουν το πρόγραμμα του ΠΝ για Start και κατα καιρους θα παίρνει ελληνικές παραγγελειες .

  Ο πριοβολος πρέπει να μάθουμε τι σχεδια εχει για να φερει δουλειές ωστε να μπορει να παρει σαν Start την Παραγγελεια του ΠΝ πχ Γαλλικα ή Αγγλικα .Αν δεν θελουμε να δωσουμε τα πλοια στους Αμερικανους MMSC με τον πριοβολο πιθανόν μπορούμε .

  Πάντως στη συμφωνία η Ενδιάμεση λυση ,τα ναυπηγεία,Sales κτλ παν πακετο με τις MMSC ως Start .Δεν γινετε να γινουν τα πρωτα 3 χωρις το 4ο απο οσα εχω καταλάβει .

  Οι διαθέσιμες λύσεις ειναι δύσκολες .

  Γνωμη μου οτι η Συμφωνία με τους αμερικανους θελει μια αλλαγή .Αντι MMSC την FFG και ας αργήσουν κάνα χρονο ακομα .Φερτε μου να υπογραψω αν γινει αυτη η αλλαγη

  1. Το τι υπογράφουμε εμείς είναι αδιάφορο, αν το πωλητής δεν το προσφέρει. Η υπόθεση των MMCS είναι καθαρά πιέσεις της LM. Πιθανόν να εξυπηρετείται και το USN για να ξεφορτωθεί LCS παίρνοντας και λεφτά από πάνω. Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση εκτιμώ πως η τιμή που θα έδιναν τώρα για FFGX θα ήταν εντελώς κουφή. Δεν πρόκειται να ακούγαμε τιμές FREMM 600-700 εκ.

   1. Θελουμε την προσφορα των Αμερικανων αλλά δεν θελουμε την MMSC γιατι δεν ειναι τοσο καλη οσο η Bel .
    Θελουμε την BEL αλλα ή προσφορα δεν ειναι καλη και ολοκληρωμενη οσο των Αμερικανων ..

    Καποια λυση θα υπαρχει !!! Δεν γίνετε

    1. Δεν έχουν όλα τα προβλήματα λύση. Αφαιρούμε περιορισμούς και βλέπουμε ποια είναι η λύση που μας κάνει. Το έργο με τα ναυπηγία σιτιζόμενα από το ΠΝ το έχουμε ξαναδεί. Τα προγράμματα του ΠΝ πρέπει να είναι έξτρα. Τα ναυπηγία οφείλουν να είναι βιώσιμα με τις δικές τους δυνάμεις. Προφανώς με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις προέχει το αξιόμαχο του ΠΝ, οπότε πρέπει να κόψουμε τον κώλο μας να πάμε σε [email protected], κλίνοντας όμως την ευνοϊκότερη δυνατή συμφωνία. Συμφωνία για 4+4 πλοίο με 2 A50 και 2 A70. Όχι scalp, Millenium ή ότι CIWS θέλουμε, βλήματα αεράμυνας σημείου σε τετράδες CAMM ή CAMM-ER ή MICA-NG, συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ECM. Για περιορισμό κόστους οι A70 θα μπορούσαν να μπουν και αργότερα όπως σκοπεύει να κάνει το γαλλικό ναυτικό. Συζήτηση για [email protected] XL πλοία με 6 sylver, ως αντίπαλο δέος στα TF2000. Όταν βάζεις 10 θέματα στο τραπέζι, μόνο οφέλη έχεις. Για την προοπτική της μεγάλης δουλειάς, θα αποκομίσουμε κέρδη στο σίγουρο πρόγραμμα που θέλουμε να τρέξουμε.

     1. Διαβαζv Bel XL 4+4 .Αυτα δεν δεν υπαρχουν .Τουλαχιστον αυτο ειπε ο μητσοτακης … 4 πλοια πολλαπλων ρολων .- … Οποτε άκυρο τρως και εσυ οπως και εγω με τις υπογραφες για τις FFG .

     2. Αν στην συμφωνία για τις 4 που θέλουμε, μπει προαίρεση για άλλες 4 ποιον ενοχλεί? Διευκολύνει και τους Γάλλους να στρογγυλέψουν κάποιες τιμές

     3. Ας πουμε οτι εχουμε τα 4-5 δις που θελουν οι Γαλλοι για 4 πλοια …Ποιος θα τα φτειαξει εδω ? ποιος ομιλος θα φερει επισκευαστικό εργο στα ναυπηγεια sales και μετα που τελειώσουν οι φρεγατες ?

     4. Γιατί στο περίφημο «πακέτο» τι γίνεται? Τι λέμε? Επισήμως, λέμε πάρε τα ναυπηγία και θα ναυπηγηθούν 4 φρεγάτες. Τι σχέση έχει η ONEX με την LM για να έχει τέτοια πρεμούρα να είναι όπως και δήποτε οι MMCS οι φρεγάτες? Ο σοβαρός επενδυτής πρέπει να έχει δικό του σχέδιο για την βιωσιμότητα του ναυπηγείου. Αν όντως έχει δεν τον απασχολεί τι φρεγάτες θα φτιάξει. Αν δεν έχει να μην σώσει να πάρει τα ναυπηγία.

     5. @dk
      Με αυτή την λογική δεν θα πάρει κανείς τα ναυπηγεια .Και απλα θα κλεισουν.Δεν γινετε Ελλαδα χωρίς ναυπηγεία ..Ειναι αλλο να μείνουν στάσιμα για λιγο καιρο και άλλο να τα τελειώσουν …
      Όλοι δίνουν στα ναυπηγεία τους δουλειά συμπληρωματική ποσο μαλλον εμεις που πρέπει να ξανά φτειαξουμε τον στολο λογο μαζικής παλαίωσης υλικού .Το θεμα ειναι να εξασφαλίσουμε σοβαρό επιχειρηματία που θα φτιάξει επιχείρηση με ολα τα ναυπηγεία και τα 3…
      Νομιζω οτι ο μονος που μπορει να βαλει σε ταξη το πρντελο που λεγετε ΕΝΑΕ,Ελευσινα και Συρου ειναι Αμερικανος … Ένα τηλ και τελειώνουν ολα τα πράσινα μπλε κοκκινα στρουμφ .

      Αμερικάνος και Bel δεν πάνε μαζί … Αμερικανος και αμερικάνικο πλοιο πανε μαζι …
      Σε ολα αυτά βάλε και την παράμετρο ενδιάμεση λύση που ψάχνει το ΠΝ .

      Τον πριοβολο δεν τον ξερω και δεν μπορω να πω γνωμη .. Αλλα νομιζω οτι θα μπορουσε να φτειαξει γαλλικα ή αγγλικά πλοία .

      Η ελευσινα δεν μπορει να φτιάξει φρεγάτα μονο κορβετα .

      Επισης κανεις δεν θα παρει τα ναυπηγεια στα χαλια που ειναι αν δεν πεσει με καποια βοηθεια να κανει Start … Μιλαμε για εξοπλισμο πλεον που εχει τα χρονακια του και πρεπει να διορθωθεί .

      Νομιζω οτι FFG δεν εχει προταθεί ακόμα γιατι βρίσκονται στην διαδικασια ανταγωνισμου με γαλλους κτλπ…Δεν ανοιγουν ολα τα χαρτια του απο την αρχη ….μας ψηνουν οι αμερικανοι … Και αφου ζοριστούμε με την καλη προσφορά και την μετρια MMSC τοτε θα μας χαλαρώσουμε με την FFG .

     6. Ναι ωραία. Εμένα δεν με απασχολεί να έχει άποψη ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων για το τι πλοία θα φτιάξει. Να φτιάξει αυτά που θα αποφασίσει το πολεμικό ναυτικό.

     7. Digenis

      Όσο «έβαλε» τάξη στην ΕΑΒ ο αμερικανός που έχει μέσο ΛΜ συμμετοχή θα έβαζε και στα ναυπηγεία.
      Οπότε δεν ισχύει αυτό που περιγράφεις, ούτε υπάρχει εγγύηση ότι με αμερικανό στα ναυπηγεία θα δουλεύουν και ρολόι, επειδή ο αμερικανός ξέρει να χρησημοποιεί το τηλέφωνο για επικοινωνίες δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμμαζέψει και ανθρώπους που δεν θέλουν να σοβαρευτούν με νοοτροπία για πονηριές και απατεωνιές.

     8. Digenis

      Χωρίς τους αμερικανούς δεν θα υπήρχε νομίζω η εταιρία.
      Ο Αδωνης και ο κάθε Αδωνης είναι για τα πανηγύρια.

      «26 Νοεμβρίου 1975
      Υπογράφεται η σύμβαση δημιουργίας της νέας εταιρείας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των πέντε αντισυμβαλλομένων αμερικανικών εταιρειών.»

      http://www.haicorp.com/el/company-el/timeline-el

  2. Δηλαδή πιστεύεις ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν ολόκληρα κομμάτια των ΜΕΚΟ, επειδή τα έφτιαξαν πριν 25 χρόνια; Για να συμβεί αυτό θα πρέπει τα ναυπηγεία να λειτουργούν εύρυθμα και να αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου και η κρατική πολιτική της αρπαχτής δεν βοηθάει, όπως εύστοχα αναλύθηκε στο άρθρο.

   Ασφαλώς και πρέπει τα ναυπηγεία να συμμετάσχουν στην κατασκευή των νέων φρεγατών. Αν μάλιστα κάποια κρίσημα modules φτιαχτούν αλλού, πχ στην Naval Group, στη Damen, κλπ, και γίνει εδώ η τελική συναρμολόγηση, θα γλιτώσουμε χρόνο και θα μοιραστεί η δουλειά και το ρίσκο.
   Αυτό δεν σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα διαλέξει τη σχεδίαση που μεγιστοποιεί το κέρδος του ναυπηγείου!!!
   Έχουμε μπλέξει λίγο τις προτεραιότητες (όπως πάντα).

   1. Ναι πιστευω οτι ακομα και σημερα αν χρειαστεί ο Σκαραμαγκας μπορει να λυση και να δέσει και τις ΜΕΚΟ και τα Τ214,Τ1100 μεχρι την τελευταία βίδα . 100% .Αξία ανεκτίμητη ,τεχνογνωσία πολύτιμη σε καιρο πολέμου και στην συντήρηση των πλοίων .

    1. @Digenis
     Η εντύπωσή μου είναι ότι η τεχνογνωσία έχει χαθεί καθώς οι έμπειροι τεχνίτες και ναυπηγοί έχουν φύγει ή συνταξιοδοτηθεί ή απλά έχουν ξεχάσει τις ιδιαιτερότητες μετά από τόσα χρόνια. Επίσης, ο εξοπλισμός έχει απαξιωθεί ή καταστραφεί – εξ ου και η ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις που διαβάζουμε.

     Γι’ αυτό λέω πως τα ναυπηγεία έχουν αξία όταν έχουν συνέχεια. Η πολιτική των τελευταίων 39 κυβερνήσεων ήταν σε λάθος κατεύθυνση και εξακολουθεί να γίνεται το ίδιο. Μόνο που τώρα επηρεάζεται σοβαρά η δυνατότητα άμυνας της χώρας και γι’ αυτό το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις.

     1. Θα σου πω τι ισχυει για την δικα μου δουλειά …. Οταν βλεπω κατι πανω στο αντικιμενο μου και εχω τα σχεδια μπορω να το αναλυσω και να το ξανα φτειαξω … Αν κολησω καπου φωναζω τον μπαρμπα τον κερναω καφε με βοηθαει και συνεχιζω .Τεχνιτης εγω ,τεχνιτης και ο μπαρμπας . Ετσι θα παει παρακατω στον επομενο τεχνικο μεχρι να αποσυρθούν οι ΜΕΚΟ και να ερθει το επομενο πλοιο .

     2. @Digenis

      Λοιπόν, αυτό το έκανε η Lockheed Martin πριν πολλά χρόνια, όταν έχασε την τεχνογνωσία για κάποια διαδικασία επί αεροσκάφους. Επανέφερε συνταξιούχους τεχνικούς αλλά τους πλήρωσε αδρά αδερφέ …. όχι καφεδάκι, χαχα (αθάνατη Ελλάδα)

  3. @Digenis

   Ο μοναδικος πελατης των Ναυπηγειων θα ειναι το ΠΝ. Βαζουμε στοίχημα;
   Δηλαδη πριν το 1986 που αρχισαμε ναυπηγησεις μεγαλων πολεμικων πλοιων, δεν μπορουσαμε να τα επισκευασουμε ;
   Αυτος ο Πριόβολος ειναι ολοφανερα ΑΕΡΙΤΖΗΣ. Τι παει να πει «φερτε μου 4.000.000.000 $$ συμβολαιο για «start», και μετα φερνω και εγω επιπλεον πελατες; Ειμαστε σοβαροι; Για μπαμπουίνους μας περνανε οι αεριτζήδες φίλοι του Μονόχειρος; Και ποιός εξασφαλιζει οτι θα φερει; Ας φερει αυτος πρωτα ναυπηγικο εργο οχι 5 δισ. , ας φερει το 1/4 αυτου του ποσου, και μετα συζηταμε. Τι τον εμποδιζει να το φερει; Πρεπει να του δωσει 4 δισ. $$ κεφαλαιο κινησης ο Ελληνας φορολογούμενος; Θα τρελλαθουμε σε αυτη τη χωρα.

   1. NF αυτο που κανει το ελληνικο ΠΝ το κανει το Γαλλικο ΠΝ το Κανει και το Ολλανδικο και το Αμερικανικο στα δικα τους ναυπηγεια .Δινουν δουλειες στα δικα τους ναυπηγεια . Δεν ειναι θεμα τρελας λοιπον .
    Το ολο προβλημα λοιπον εινα τα 3 ναυπηγεια μας να εχουν δουλεια ακομα και αν τελειωσουν τα προγραμματα του ΠΝ .Αυτο πιστευω οτι μονο το αμερικανικος κρατικος επενδυτικος οργανισμος μπορει να το κανει … Αν ο πριοβολος δεν εχει απο πισω του κατι σοβαρο θα πρεπει να ξεχασουμε τα Γαλλικα Αγγλικα …
    Ως λοιπον επομενη καλυτερη λυση για να μην παρουμε MMSC βλεπω τις FFG …

    Δεν βλέπω άλλες λύσεις …

    1. @digenis

     Εαν η damen περιμενε να ζησει απο παραγγελιες του Ολλανδικου Ναυτικου θα ειχε κλεισει Πριν χρονια.

     Εαν η naval group στηριζοταν αποκλειστικα στις παραγγελιες της ΜΝ, θα φυτοζωουσε με τοσα ναυπηγεια. Σιγουρα δεν θα ηταν κερδοφορα.

     Γενικα, αλλο πραγμα ο προστατευτισμος της βιομηχανιας και αλλο πραγμα η δημιουργια παρασιτικων οργανισμων.

   2. @NF

    Νομίζω τα έχεις μπερδέψει:
    Ο Πριόβολος ΔΕΝ είναι αυτός που προωθεί η προωθείται από αμερικανικα συμφέροντα
    Είναι ο όμιλος ONEX
    Ο Πριόβολος μονο αεριτζής δεν είναι αφού έχει ένα σωρό εταιρίες κυρίως εκτος ελλάδας

    1. @CK
     Eχεις δικιο, με μπερδεψε αυτο που εγραψε ο Διγενής. Ο Ξενοκώστας και η ΟΝΕΧ ειναι οι αεριτζήδες με τις ΜΜSC.
     Aλλα και για αυτον τον Πριόβολο δεν ξερουμε πολλα, και γενικως κρατω μικρο καλαθι. Ας τα παρει αυτος τα Ναυπηγεια αρκει να μην πει «για να ελθω θελω ναυπηγησεις του ΠΝ»

     1. Το πλάνο του δεν βασίζεται σε πολεμικά πλοία. Θα είναι bonus φυσικά αλλά δεν είναι ONEX
      H ONEX είναι ανάλογη περίπτωση με τους Γερμανούς. Αγοράζουμε υ/β αλλά πάρτε τον Σκαραμαγκά Αντίστοιχα το πλάνο της κυβέρνησης είναι πάρτε τον Σκαραμαγκά για να πάρουμε φρεγάτες Δεν νομίζω ότι μπορούν να σκεφτούν κάτι παραπάνω
      Ναυπηγικά πάντως το ιδανικό θα ήταν μια συμφωνία με την Babcock να τρέξει αυτή την παραγωγή 4 Type 31 σε όλα τα ναυπηγεία της Ελλάδας (όχι μόνο στα τρία)
      Αυτό που θέλουμε δηλαδή είναι βιομηχανικό έργο στην Ελλάδα (ως ποσσστό του κόστους της συνολικής αγοράς) και κάποιον να το μανατζάρει γιατί εμείς δεν το κατέχουμε το άθλημα
      Αν πάμε με τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο το καλύτερο είναι να μπούμε στο πρόγραμμα των FFG με συγκεκριμένο ποσοστό επί του προγραμματος στο Σκαραμαγκά έναντι αγοράς Εχει το πλεονέκτημα ότι οι πληρωμές θα πάνε πιο πέρα και φυσικά ότι το πλοίο δεν έχει σχέση με τις MMSC σε δυνατότητες

   3. ΄Ετσι είναι, με τέτοιους όρους γινόμστε και εμείς επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια. ¨Εχουμε καεί αρκετά από την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα σε αυτή τη χώρα. Η περιουσία του ελληνικού λαού συνεχίζει να είναι φέουδο επιτήδειων από το εσωτερικό και επικυρίαρχων από το εξωτερικό. Τα τελευταία 10 χρόνια τολάχιστον θα έπρεπε να μας έχουν διδάξει να απέχουμε από αυτοκτονικές πρακτικές. Αλλά το παρασιτικό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ελλίσεται και επιβιώνει με διάφορα χρώματα, ιδεολογίες προσωπεία και φανφάρες.

   4. Δεν ισχυει και τόσο ….ότι ισχύει ….ισχύει αλλά όχι 100%….!!! παραδειγματος χάρη …το πολεμικό ναυτικό επιθυμεί να ΑΓΩΡΑΣΕΙ στην απομενη 18αιτια κάπου στις 6-8 καινούριες φρεγάτες,6-7 υποβρυχια,καμία 10αρια πειραυλακατους,1 πλοίο υποστηριξης «προμηθεας» ακόμα,!!!!ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 10-15 δις…..!!!!!ΔΕΙΛΑΔΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΥΛΙΓΚΙΟΔΕΣ ΠΌΣΟ ΓΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ 90% των ναυπηγησεων στην Ελλάδα?????ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ !!!ΤΟ θέμα είναι ότι οι αμερικάνικη πρωταση όντως στα αλήθεια έχει επικυρωθεί από τον προθυπουργο και μας το φαιρνουν λαού λαου ή είναι ένας κινητήριος μοχλός ώστε οι Γερμανοί και Άγγλοι να σφαχτούν στα πόδια μας και να μας προσφέρουν την μεγαλύτερη ποσότητα πλοίων στην χαμηλότερη τιμή …..Αλλά και η Ευρωπαϊκή κεντρική επιτροπή να μας δώσει το Οκ για τεραστιες εξοπλιστικές δαπάνες ώστε να προτιμηθουν τα ευρωπαϊκά όπλα(πιο συγκεκριμένα ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ)!!!!ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ!!!!!!

  4. Oraia, afou diabasa ola ta sxolia sas na doso tin moustarda apo pano:

   Ti exoun i xores Ellada, Ollandia, Belgio, Dania, Suidia , na min walo Norwigia, Finnlandia.., mazi;
   TON PLI8ISMO ton prp. 10M!

   POS mporoun autes i xores, oxi mono na kataskevazoun pol. Ploia alla na exoun texnologia aixmis kai na paragoun sxedon oti 8es (Norwigia Souidia) i toulaiston ena apo auta; Pos ginete, otan autes i xores oute kan exoun ex8rous dipla tous pou ka8imerina tous apeiloun, na bgazoun ana 10 xronia nea ploia diaforon typon stin 8alassa;

   GIA NA TA AGORAZOUME EMEIS TA XAIBANIA GIA NA ZOUN AUTOI KALUTERA!!!

 2. Το έχω γράψει συνέχεια πως με 20 πλοία CROSSOVER φτιάχνεις πολεμική βιομηχανία σε βάθος
  20 ετών!
  Έχω γίνει κουραστικός το ξέρω αλλά με 8 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούμε να τα φτιάξουμε.
  Τόσο κοστίζουν τα 20 MRS SHIP MULTI ROLE SHIP.
  Κάνουν τα πάντα και συμφέρουν.
  Είναι η καλύτερη πρόταση κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται.
  Μπορείς να φτιάξεις όσα θες από όποιον τύπο θες δηλαδή αντί για 20, να φτιάξεις 18 μεγαλύτερα ή 16 ακόμα μεγαλύτερα.
  Πχ στα 16 πλοία, 6 ΧΟ 131 C, 6 XO 139 CF, 4 XO 131 A δηλαδή 6 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου 32 ESSM II, 6 φρεγάτες με δυνατότητα αεράμυνας 16 SM-2 και 16 ESSM II, 4 πλοία συνοδείας με δυνατότητες αποβάσεων.

 3. Πολυ σωστο αρθρο. Η οποια πολεμικη βιομηχανια υπαρχει για να εξυπηρετει τις Ενοπλες Δυναμεις κσι οχι το αντιστροφο. Ας κλεισουν τα κρατικοδίαιτα ναυπηγεια, αν δεν μπορουν να επιβιωσουν διχως τις παραγγελιες του Ναυτικου, τις οποιες αλλωστε ουδεποτε εχουν εκτελεσει ομαλώς και εγκαίρως. Χρειαστηκαν 14 χρονια για,να ναυπηγησουν 3 υποβρυχια και 12 χρονια για να ναυπηγησουν 3 φρεγατες. Και στις δυο περιπτωσεις κοντεψαν να τιναξουν τα αντιστοιχα προγραμματα στον αερα.

  Ας ειμαστε ειλικρινεις. Η «διασωση των ναυπηγειων» ειναι προσχημα. Το πραγματικο κινητρο του Μονόχειρος ειναι η αγορα αμερικανικης «προστασίας» μεσω της Λοκχηντ, και -κυριως- ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ.

  Η Κομισιόν ηδη υπεβαλλε ενοχλητικα ερωτηματα για τη διαδικασια ιδιωτικοποιησης των ναυπηγειων. Και επειδη μαλλον θα αποδειχθει αυτο που η Επιτροπη υποψιαζεται, αποκλειεται να επιτρεψει στα Ναυπηγεια να εχουν αλλον πελατη πλην του ΠΝ.
  Κοινως, ο Μονόχειρ μας ΕΜΠΑΙΖΕΙ.

  1. Δεν είναι μόνο αυτό. Ξαφνικά μια εταιρία θα βρεθεί να ελέγχει όλα τα ναυπηγία της χώρας. Αν αυτό δεν είναι μονοπωλιακή πρακτική τότε τι είναι? Επίσης αν δεν κάνω λάθος αυστηροποείται και το πλαίσιο συμμετοχής μη ευρωπαϊκών εταιριών σε στρατιωτικά προγράμματα.

 4. –ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ 15 ΔΙΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 15 ΕΤΙΑΣ= 2021-2035–ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΑ 5.5 ΔΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΦΡΕΓΑΤΩΝ-ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΣΚΕΨΗ —ΣΚΕΨΗ = Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ 6 ΦΡΕΓΑΤΕΣ MEKKO A200 TOY 2019 — ΜΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΕΔΩΣΕ 2.3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ -Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ 1 ΔΙΣ ΑΝΑ ΦΡΕΓΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΑΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ 6 ΦΡEΓΑΤΕΣ MEKKO A200 + 3 ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARA = 2.3 +2.7= 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ + ΣΥΝ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ MEKKO A100 ΣYNOLO=5.5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ —–ΜΕΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ = ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΔΙΑΘΕΣΗ 1.5 – 2 ΔΙΣ ΔΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ 2 ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ 214 Η BARACUDA [ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΑΣ+ ΕΝΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ – Η -2 ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΜΕΝΩΝ ΑΦΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ 7 ΔΙΣ Η 7.5 ΔΙΣ —ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ = ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ F35 [ΛΟΓΩ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ Κ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ [ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ F35-SU 57] KAI ΠΙΘANOTHTAS ΜΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ -ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ 12 RAFALE ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ Κ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΥΛ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ 18 RAFALE SYNOLIKA 36 –ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ 24 MIRAGE +36 ΡΑΦΑΛΕ=60 ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙ 154 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 2 ΠΡΟΣ 1 ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΤΑ 123 F16 ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ–ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙΣ 7,5 ΔΙΣ [ ΠΝ ]+ 4 ΔΙΣ [ ΠΑ] =11 – 11.5 ΔΙΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ = ΑΠΟ ΤΑ 3.300.000.000 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ 24 F35 ΕΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΑ 2 ΔΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ RAFALE ΜΕΝΟΥΝ 1.3 ΔΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟ = [ ME ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ 9 F35 ] H NA ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ 3- Η- 5 ΕΠΙΠΛΕΟΝ F35 ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΙΑ ΜΟΙΡΑ ΟΠΩΣ Η ΑΛΓEΡΙΑ ] ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟΝ ΕΑΝ Η ΗΠΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ F35 ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΣΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ RAFALE KI ΑΠΕΙΛΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΡΩΣΙΚΑ Η ΕΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ – ΗΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΟΤΕ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ —-ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Κ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΡΑΠΤΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ – ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΙΡΝΑΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΙΣΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ..ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΤΕ ΛΟΓΩ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ [ 10 ΠΛΟΙΑ] ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΙΣ BELHARA -ΟΠΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ KΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑ ΟΠΟΥ Ο ΚΟΡΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΑ RAFALE H ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΝΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 5ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ [ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΟΥ] –Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΑΝ ΜΕ 6 ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΑΞΙΑΣ 2,3 ΔΙΣ- ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ 8-9 ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΝΕΩΝ + 2 ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΜΕΝΕΣ [ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΛΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ –ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ] —ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ..ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΩΝ 4 ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΣΩΝΕΙ Κ ΚΑΛΑ ..ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ

  1. @ PANAGIOTIS ANASTOPOULOS

   Βρε Παναγιωτη, μας εβγαλες τα ματια ανθρωπε μου, γραψε με μικρα γραμματα και οχι με κεφαλαια.

   Στο πληκτρολογιο σου υπαρχει ενα κουμπι που λεει Caps Lock, πατα το για να γραψεις με μικρα

 5. Συχαρητήρια για τη ΞΕΚA’ΘΑΡΗ και ΛΟΓΙΚΌΤΑΤΗ θέση

  Απαράδεκτο το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο να φέρεται δηλώνει πως σκοπός του Ναυτικού είναι η διάσωση των Ναυπηγείωv της χώρας!

  Δυστυχώς υπακούουν σε πολιτκές εντολές για να δικαιολογήσουν τα ΑΔΙΚΑΙΟΛΌΓΗΤΑ όπως είχε γίνει και με τα P-3!!

  Τα Ναυπηγεία πρέπει να επιβιώσουν με τους ορους και τα κριτήρια της αγοράς και ΌΧΙ με έμμεση Κρατική επιδότηση

  Το μοντέλο αυτό δοκιμάστηκε στο πρόσφατο παρελεθόν με τα 214 & SV και ΑΠΈΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΏΣ

  Είχαμε άλλες φιλοδοξίες από τον ΚΥΡΙ’ΚΟ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ

  Η χωρα θέλει ξεκάθαρες αλλαγές και τομές ιδιαιτερα στο μέτωπο των ΔΕΚΟ

  ΌΧΙ τα ίδια λάθη ξανά!

 6. @CK
  Δηλαδη προεκλογικως δεν ηξερες τι ειναι ο Μονόχειρ; Δεν ειχες ακουσει τιποτε για την εμπλοκη του στο σκανδαλο της Siemens; Δεν ειχες ακουσει την πυρινη ανακοίνωση που ειχε βγαλει κατα της αναβαθμισης των F16 το 2017, η οποια αποδεικνυε την ολοκληρωτικη αδιαφορια του για την στρατιωτικη προπαρασκευη του Κράτους; Δεν ειχες διαβασει το γελοίο προεκλογικο του προγραμμα για την αμυνα της χωρας;

  1. Είχαν αυταπάτες 2Μ Έλληνες και έδωσαν το 55% των εδρών σε νέο και άφθαρτο πρόσωπο. Ποια Ζήμενς, ποια Καλτσεστρούτσι και ποια Μάγιο; Αυτά τα λένε ψεκασμένοι.

   Τώρα επιδοτείται η Aegean ενώ και με την Τράπεζα Πειραιώς γίνεται ένα απίστευτο αλισβερίσι!

   Μην πείτε ότι είναι off topic μια πέτσινη κρατικοποίηση μιας μεγάλης Ελληνικής τράπεζας. Ναυηγεία + τράπεζες = επενδύσεις πάνε μαζί. Εδώ πήρε δάνειο η Frapport. Τεσπα, μια απέραντη απογοήτευση.

   1. @CK
    Αναγκαστικα τον αναφερω ετσι για να μη φαω λογοκρισια.
    Πώς αλλιως λεγεται ο μονόχειρας στη δημώδη νεοελληνικη, φίλτατε @CK ;

    1. AAAA
     Τώρα το έπιασα!

     Το ότι δεν κάναν τίποτα 16+ μήνες εξουσία και συνέχισαν τη πολιτiκή του θα το ρισκάρουμε δεν σηκώνει λογοκρισία

     Τώρα να δούμε τι θα κάνουν!

     Ο σανός πέφτει σύννεφο πάντως ξέρουν το επικοινωνιακό παιχνίδι της παραπλάνησης πολύ καλά

     Και οι υπογραφές να πέσουν δεν λέει τίποτα εάν κρίνουμε πως κάναν 7 μήνες να στείλουν τη ψηφισμένη σύμβαση των M2000/FOS στο Επικρατειας

     Κόπηκε κάνα κεφάλι για αυτό?

     1. CK

      Έτσι νομίζουν πάντως, ότι ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι της παραπλάνησης.

      Εγώ παρατηρώντας τις αντιδράσεις και αυτά που εκφράζονται στα σχόλια στα επίμαχα θέματα, θα έλεγα ότι «πείθουν» μόνο εκείνους που πληρώνονται για να υποστηρίξουν αυτή την φθηνή σε ποιότητα καμπάνια στα επικοινωνιακά, και εκείνους που θέλουν να πιστέψουν αυτά τα παραμύθια για προσωπικούς λόγους. Είτε επειδή εργάζονται σε θέση που χρηματοδοτείται απο την ΛΜ είτε επειδή ανήκουν στην παρέα που έχει την εξουσία, η επειδή έχουν κόλλημα με τα αμερικάνικα συστήματα.

 7. Αγαπητοί φίλοι επαναλαμβάνομαι αλλά επιμένω ότι είναι πραγματικά αστείο και συνάμα τραγικό ότι τα εμπλεκόμενα Υπουργεία δεν γνωρίζουν καν την Νομολογία της ΕΕ ειδικά για θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού και των συνθηκών μονοπωλίου και εμπίπτουν σε ευαίσθητα θέματα όπως είναι φυσικοί πόροι, ναυπηγεία κλπ. που επηρεάζουν την εν γένει σχέση ενός κράτους με την Ένωση.
  Επαναλαμβάνω ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να το τραβήξει το σχοινί και να σύρει το Υπουργείο σε ένα μακρύ και προδιαγεγραμμένα χαμένο δικαστικά αγώνα που θα καταλήξει στην επιβολή προστίμου περί τα 600εκ ευρώ χωρίς τα επιπλέον κόστη κι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν.
  Οι Ευρωπαίοι δεν παίζουν με αυτά και ειδικά τώρα που τα δημοσιοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης θα γίνουν πιο αυστηρά λόγω της αύξησης του Χρέους.
  Ότι χρήμα διατεθεί πρέπει ν αφορά σε βιώσιμες επενδύσεις που συμπεριλαμβάνουν και την ΕΕ και τα ναυπηγία δεν είναι μια τέτοια γιατί αφενός ανακυκλώνει -αν δεν αυξάνει το συνολικό κόστος αφενός του αρνητικού λόγου μονάδας παραγωγής/μονάδα προϊόντος κι αφετέρου χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα απαλλάσσοντας τον ιδιωτικό τομέα από οποιαδήποτε επένδυση/έξοδο.
  Η μοναδική λύση αν θέλουμε ντε και καλά να νεκραναστήσουμε τα ναυπηγία είναι να τα εμπλέξουμε όλα φτιάχνοντας κομμάτια των σκαφών για να ελαχιστοποιήσουμε το χρόνο παραγωγής και να αποκτήσουμε scientific expertise σε συγκεκριμένα production clusters ώστε να μπορούμε επενδύσουμε επάνω του και να πουλήσουμε αργότερα ή ακόμη και να το κεφαλοποιήσουμε μετά με οίκους του εξωτερικού όπως κάνει πχ. η INTRACOM DEFENCE με τα αμυντικά συμβόλαια (e.g. RAYTHEON) που αναλαμβάνει και ανανεώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ταυτίζουμε και εν τέλει να εγκλωβίζουμε το μέλλον του ΠΝ με αυτό των ναυπηγείων.
  Όσο για την περίπτωση του Πριόβολου (που αν μη τι άλλο ακούγεται σε πρώτη φάση αισιόδοξη) κυρίως γιατί βασίζεται σε ναυπηγήσεις ιδιωτικού/επιβατηγού στόλου και όχι καθαρά στου ΠΝ, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από ένα αξιόπιστο due diligence του εταιρικού σχήματος που προωθεί και ένα αυστηρό εις βάθος feasibility study του project plan στη βάση συγκεκριμένων projections που έχει εκπονήσει και καταθέσει επίσημα ώστε να παρθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις. ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ.

  1. @ Paradox

   Υπαρχει ενα συγκεκριμενο σχεδιο πλοιου που εχει σχεδιαστει για να κατασκευαζεται σε κομματια απο διαφορετικα ναυπηγεια και να ολοκληρωνεται σε ενα πλοιο. Ειναι η Δανεζικη φρεγατα Iver Huitfeldt και η Βρετανικη εκδοση Type-31.

 8. Αληθεύει ότι η Αίγυπτος αγόρασε τις έξι meko για 2,3 δις? Γιατί αν αληθεύει και ισχύει επίσης το 5,5 δις για τέσσερις mmsc τότε είναι σκάνδαλο! Όχι μόνο για την ποσότητα αλλά και για την ποιότητα του πλοίου καθώς οι γερμανικές είναι κλάσεις καλύτερες από αυτές της L.M.! Με 5,5 δις θα μπορούσαμε να έχουμε 12 καινούργιες meko και 4 εκσυγχρονισμένες!

  1. @Ηλίας
   Βεβαιως αληθευει, βεβαιως οι γερμανικες φρεγατες ειναι πολυ ανωτερες, και βεβαιως ειναι σκανδαλο οι MMSC.
   Βασικα οι 12 φρεγατες Α200 θα μας κοστιζαν ακομα λιγοτερο, διοτι η τιμη αυτη αφορα τις 6 φρεγατες της Αιγυπτου. Αλλο 6, αλλο 12. Οσο περισσοτερες παιρνεις, τοσο βελτιωνεται η τιμη μοναδος.

   Με 5 δισ. παιρναμε 6 φρεγατες Α200 (2.3 δισ.), 4 κορβέτες Gowind 2500
   (1,2 δισ. ) και 2 νεα υποβρυχια 214. (1.5 δισ.) ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΑΥΤΙΚΟ.

 9. Εντωμεταξύ αν γίνει ένας καθαρός διαγωνισμός για τα ναυπηγεία όπου όποιος καταθέσει την καλύτερη πρόταση θα τα πάρει (ένας για Σκαραμαγκά και ένας για Ελευσίνα) χωρίς δεσμεύεις προσωπικού, τρόπου λειτουργίας και παλιά χρέη (ας τα στείλει στο υπόλοιπο κράτος μπας και ξεμπλέξουν) θα γίνει σκοτωμός. Αυτή την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο όλοι οι ναυπηγικοί και ναυτιλιακοί κολοσσοί ψάχνουν απεγνωσμένα διαμορφωμένους χώρους ναυπηγείων και πληρώνουν . Ειδικά τα Σκαραμαγκά με τους τεράστιους χώρους θα γίνει μακελειό. Και ας αφήσουν τα ναυπηγικά προγράμματα του ΠΝ κατά νου.

 10. Το μεγαλο λαθος εγινε οταν αποφασιστηκε η ναυπηγηση των πυραυλακατων Σουπερ Βιτα (Ρουσεν) στην Ελευσινα. Ειναι δυνατον ποτε να επιβιωσουν 2 κρατικο-διαιτα ναυπηγεια στην Ελλαδα που να ναυπηγουν πλοια μονο για το ΠΝ ??? Δεν ειμαστε ουτε ΗΠΑ ουτε Κινα για να ριχνουμε στο νερο 2 πλοια καθε χρονο.

  Η Ελευσινα επρεπε να ειναι αμιγως εμπορικο ναυπηγειο και ο Σκαραμαγκας αμιγως στρατιωτικο. Ετσι στον Σκαραμαγκα θα υπηρχε ενα πυρηνας που θα μπορουσε να σχεδιασει και να κατασκευασει απο μικρα περιπολικα σκαφη για το λιμενικο και πυραυλακατους, μεχρι φρεγατες και υποβρυχια. Με αυτη την εξειδικευση θα μπορουσαν να ναυπηγουν πλοια για εγχωριες αναγκες ( ΠΝ, Λιμενικο_ αλλα να κανουν και εξαγωγες στη διεθνη αγορα. Ποια χωρα δεν θα ηθελε ενα πλοιο εξοπλισμενο σαν αστακος και με τα καλυτερα ηλεκτρονικα της διεθνους αγορας?? Αντι να αγορασει ενα υποεξοπλισμενο γαλλικο κρουαζεριοπλοιο χωρις CIWS θα μπορουσε να αγορασει μια φρεγατα επιπεδου ALS με 2 σοναρ (γαστρας και συρομενο), 32+ κελια, 16 αντιπλοικους, 2-4 CIWS (π.χ. 2 RAM + 2 Phalanx), ταχυτητα 30+ κομβων και τα καλυτερα ηλεκτρονικα της αγορας.

  Βαλαμε ανταγωνισμο απεναντι στα ναυπηγεια, το θεμα ξεφυγε και οι ιδιοκτητες της Ελευσινας εκαναν καταγγελειες για τον Σκαραμαγκα. Καπως ετσι καταληξαμε να εχουμε 3 ναυπηγεια αλλα να μην λειτουργει κανενα.

 11. @ Jason
  Το γνωρίζω αλλά δεν θα ήθελα να υπονοηθεί ότι προτείνω κάποιον κατασκευαστή πέραν του μοντέλου λειτουργείας που πρέπει να επιλεγεί από τα συναρμόδια Υπουργεία που καλούνται να τρέξουν το project της αναβίωσης των ναυπηγείων.
  εξάλλου στη δική μου συλλογιστική δεν τοποθετώ την επιλογή των φρεγατών ώς πανάκεια στην επικράτησή μας με του τούρκους γιατί πραγματικά πιστεύω ότι με την έλευση των Τ200 και των 214/ΑΙΡ το παιχνίδι θα ξεφύγει στη θάλασσα εις βάρος μας.
  Εγώ πιστεύω στην out of the box θεώρηση η οποία βασίζεται πρωτίστως στα ακόλουθα:
  – Άμεσο εκσυγχρονισμό των PATRIOT, S300MPU & TORM1 σε 2
  – Προμήθεια υπο στρατηγικών όπλων βαθιάς κρούσης/αποτροπής Iskander, Tornado S ή/και ATACMS στη χειρότερη,
  – Ενίσχυση του αριθμού των Rafale σε τουλάχιστον 2 μοίρες με AASM-HAMMER και
  – Άμεση παραγγελία 4-6 214/ΑΙΡ με Scalp Naval (η πραγματική δύναμη του ΠΝ μας) και τέλος
  – Δίκτυο παθητικών ραντάρ σε όλα τα νησιά.
  Οι φρεγάτες είναι οκ αλλά σε κορεσμό θα φαίνονται σαν κινούμενοι ελέφαντες μεσοπέλαγα αν δεν φέρνουν τουλάχιστον 48 κελιά η κάθε μια λόγω του μικρού αριθμού τους.
  Θυμίζω ότι οι Τ200 θα φέρουν 64 κελία ESSM2 η κάθε μια χωρίς τους αντιπλοϊκούς Atmaca
  Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…..καθότι η επιβίωση των ναυπηγείων έχει μεγαλύτερη αξία για κάποιους εκεί στα υψηλά κλιμάκια.

  1. @ Paradox,

   Υπαρχουν πολυ φτηνοτερες και γρηγορα υλοποιησιμες λυσεις, μεσα σε 1-2 χρονια.

   Αντι για Ρωσικους Iskander, Tornado S οπου υπαρχουν κυρωσεις απο τις ΗΠΑ, αγορα Ισραηλινων LORA (βεληνεκες 300 χιλιομετρα) και βληματα περιφορας Harpy , Harop.

   Αντι για ναυπηγηση νεων υποβρυχιων με Scalp Naval που θα χρειαστουν 10 χρονια, αγορα μερικων εκατονταδων βληματων JASSM η Taurus KEPD για τα F-16 που ηδη εχουμε.

   Τα Rafale εξοπλισμενα με Meteor θα πρεπει να εχουν αποκλειστικο ρολο Εναεριας Υπεροχης.

 12. Ποιος θα θυμάται σε 10 χρόνια που θα (ξανά)χρεωκοπουν τα ναυπηγεία ότι έγιναν λάθος επιλογές;
  Τι συνέβη όταν ξένοι μεγάλοι όμιλοι ή εξαίρετοι Έλληνες επιχειρηματίες πήραν ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες; (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – ΕΛΒΟ)
  Μετά από ποσά χρόνια πήγαν φυλακή οι υπεύθυνοι του εξοπλιστικού πάρτυ των Ιμίων; (και υπό ποιες συνθήκες πολιτικών αλλαγών…)
  Τι θα αλλάξει αυτήν την φορά;

 13. Η λεγόμενη «διάσωση» των ναυπηγείων στην Ελλάδα είναι στην προκειμένη περίπτωση μια επικοινωνιακή μπαρούφα -για να μην πω ότι πρόκειται για συστηματική καμπάνια παραπληροφόρησης- πρωτόγνωρης «ποιότητας» που προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη -η ακόμα και εκείνους που γνωρίζουν περισσότερα γι’αυτα τα θέματα- ότι η απόφαση υπέρ των προβληματικών πλοίων που θέλει να ξεφορτωθεί η αμερικανική εταιρία «είναι η μοναδική και ορθή λύση» για το ναυτικό και για την χώρα.

  Σήμερα υπάρχουν πολλά ναυπηγεία στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα και προβλήματα με την ενοποίηση η οικονομική σταθεροποίηση -consolidation- αλλά δεν παρασέρνονται σε «λύσεις» του είδους που προτείνονται απο την ελληνική πολιτική, παρά τις οικονομικές πιέσεις που υπάρχουν και σε εκείνα στο εξωτερικό.

 14. ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΕΝΤΟΝΙ

  Μεταξυ 1960 και 1970 στην Αγγλια(Η.Β) ελαβε χωρα ενα απο τα μεγαλητερα πειραματα/προγραμματα κρατικης αναδιαμορφωσης βασικου τομεα που επιχειρηθηκε ποτε.Το σχεδιο αφορουσε την αναδιοργανωση των σιδηροδρομων,του μεγαλητερου και στρατηγικοτερου τομεα της τοτε Βρετανικης οικονομιας και εμεινε στην ιστορια απο το ονομα του ανθωπου που το ανελαβε ως Beeching cuts η ως Beeching Axe.

  Το προγραμμα ειχε δυο σκελη The Reshaping of British Railways (1963) και The Development of the Major Railway Trunk Routes (1965) και θωρειται ως εντελως αποτυχημενο αφου οδηγησε στην καταστροφη σχεδον τα 2/3 του Βρετανικου δικτυου με αποτελεσμα σημερα πολλες απο τις γραμμες που τοτε καταργηθηκαν με αρκετες απο αυτες και να καταστρεφονται να χρειαζεται να ξαναχτιστουν για να ικανοποιησουν τις αναγκες που υπαρχουν με τεραστιο κοστος.Κοστος το οποιο φυσικα βαρυνει το κρατος.

  Δεν θα επεκταθω πολυ περισσοτερο γιατι θα χρειαστει να γινω αρθογραφος στο ιστολογιο και υπαρχουν αμετρητες πηγες πληροφορησης στο ιντερνετ τοσο για το προγραμμα οσο και για τις αντιδρασεις που προκαλεσε και τα αποτελεσματα του.

  Μεσα ομως σε ολη την καταστροφη που επεφερε αφησε ενα μικρο περιθωριο.Πολλες απο τις γραμμες που υπαρχουν σημερα διατηρηθηκαν γιατι δοθηκε η ικανοτητα να αγοραστουν απο ιδιωτες.Οι τιμες στις οποιες πουληθηκαν ειναι πραγματικα εξωφρενικες με ολοκληρα railway lines με τις υποδομες τους να πωλουνται ακομα και στην τιμη της 1ας λιρας.

  Με αυτο τον τροπο «ιδιωτες» που κυριως αποτελουνταν απο φιλους του σιδηροδρομου δημιουργησαν τις δικες τους «εταιριες» αγοραζοντας κοψωχρονια την υποδομη και την επιδομη(μηχανες,βαγονια κ.α) με αποτελεσμα σημερα να εχουν διατηρησει ενεργες καποιες απο τις ομορφοτερες διαδρομες και να αποτελουν ενα απο τα booming industries της Αγγλικης τουριστικης βιομηχανιας.

  Fast forward στην Ελλαδα του σημερα.

  Οπως εγινε στην Αγγλια οταν οι Big Four(Great Western Railway,London,Midland and Scottish Railway,London and North Eastern Railway,Southern Railway) κρατικοποιηθηκαν ετσι και στην Ελλαδα οι Big Three(Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,Ναυπηγεία Ελευσίνος,Νεώριο Σύρου) κρατικοποιηθηκαν.Και οπως εγινε στην Αγγλια ετσι και εδω αυτο οδηγησε σε οικονομικο μαρασμο,ελλειψη επενδυσεων,ανυπαρκτη ανταγωνιστικοτητα και στο τελος πληρη απαξιωση που οδηγησε στην καταστροφη.

  Αντιθετως με την Αγγλια ομως που τελικα οι σιδηροδρομοι ιδιωτικοποιηθηκαν ξανα επιτυχημενα(παρα τα οποια προβληματα) και αφεθηκαν να λειτουργησουν με κανονες ελευθερης αγορας εδω στην Ελλαδα τα ναυπηγεια ακολουθησαν μια τελειως διαφορετικη πορεια.Οι οποιες ιδιωτικοποιησεις εγιναν ηταν ιδιωτικοποιησεις μονο κατ ονομα αφου ουσιαστικα δινονταν παντα ως «προικα» σε καποιον «επενδυτη» συνηθως αμφιβολης αξιας που εμφανιζονταν σαν κομητης οταν το κρατος ειχε καποιο μεγαλο συμβολαιο να αναθεσει οπως πλοια του Π.Ν η βαγονια για τον Ο.Σ.Ε.Ο επενδυτης κρατουσε τα ναυπηγεια για το χρονικο διαστημα του εργου επεκτεινοντας το οσο ηταν δυνατον με «αλλους» τροπους και οταν αυτο τελειωνε «εξαφανιζοταν» αφηνοντας τα ναυπηγεια σε τραγικη κατασταση και σε καποιες περιπτωσεις ζητωντας ακομα και αποζημιωσεις.Το κρατος απο την αλλη επανακρατικοποιουσε τα ναυπηγεια για να μην κλεισουν και «καταστραφει» η ναυπηγικη βιομηχανια.

  Η λυση λοιπον στο προβλημα ειναι πολυ απλη.

  Λαμβανοντας ως δεδομενο πως ο αριθμος των ναυπηγειων πρεπει να αντικατοπτριζει τις πραγματικες αναγκες της αγορας αλλα και την διασφαλιση της αμυντικης ικανοτητας της χωρας ο μονος τροπος ειναι να αναλαβει το στρατιωτικο σκελος των ναυπηγειων το Π.Ν(Στην Αγγλια το στρατιωτικο σκελος των σιδηροδρομων το ανελαβε ο στρατος διατηρωντας και γραμμες που εξυπηρετουσαν στρατιωτικες εγκαταστασεις αλλα ειχαν κριθει ασυμφορες και επροκειτο να καταστραφουν). Με τον τροπο αυτο εξασφαλιζει συντηρηση των πλοιων του, διατηρηση των γνωσεων και απεξαρτηση απο τις οποιες παραλογες απαιτησεις του ιδιωτικου τομεα.Παραλληλα θα μπορει να διαμορφωνει μονο του τις οποιες σχεδιασεις θελει να αγορασει κρατωντας και τα πνευματικα δικαιωματα η να προχωραει σε νεες σχεδιασεις ως προτυπα σε συνεργασια με σχεδιαστικα γραφεια/εταιριες/πανεπιστημια(αυτο κανει η Τουρκια μεταξυ πολλων αλλων) και μετα να καλει ενδιαφερομενες ιδιωτικες εταιριες οι οποιες μεσω διαγωνισμου θα αναλαμβανουν την ναυπηγηση και προωθηση του συγκεκριμενου πλοιου/μοντελου η στις δικες τους εγκαταστασεις(οποτε θα πρεπει να κανουν επενδυσεις απο την τσεπη τους-αρα πραγματικες και οχι πετσινες – outsourcing λεγεται) η στις εγκαταστασεις του Π.Ν με συνεργασια.

  Τα εμπορικα σκελη των αλλων ναυπηγειων θα πρεπει να πωληθουν και να αφεθουν να λειτουργησουν με κανονες ελευθερης αγορας και ανταγωνισμου.Οσα δεν καταφερουν να επιζησουν επειδη δεν μπορεσαν να προσαρμοστουν και να βρουν νεες αγορες και προιοντα/υπηρεσιες να προσφερουν θα πρεπει να κλεισουν.Το κλεισιμο τους ομως δεν θα επιρρεασει καθολου την αμυντικη ικανοτητα της χωρας.

  Η Ελλαδα ειναι πολυ μικρη και με περιορισμενες οικονομικες δυνατοτητες για να αγεται και να φερεται απο τις οποιες απαιτησεις του καθε ιδιωτη και των οποιων πολιτικων-οικονομικων συμφεροντων.Ειναι απλα τραγικο η αμυντικη ικανοτητα της να στηριζεται πανω σε ενα παρε-δωσε μεταξυ «επενδυτων» που προσφερουν ακαταλληλα σχεδια και στην εικονικη αναγκη διατηρησης μιας βιομηχανιας μεσω επαναληψης βηματων που εχουν ξαναγινει στο παρελθον και εχουν οδηγησει στον γκρεμο.

  Ειδικοτερα στην σημερινη περιπτωση το σχεδιο που προωθειται ειναι περισσοτερο προιον εξωφθαλμου εκβιασμου αφου αφορα στην αγορα ενος πληρως αποτυχημενου σχεδιου με ανυπαρκτες ικανοτητες που δεν εχει επιλεχθει απο κανενα ναυτικο με αξιωσεις(και το μονο που το επελεξε κοιταζει πως να το ξεφορτωθει και ηδη διαλεξε τον αντικαταστατη του),με ενα ιλιγγιωδες ποσο που ανταποκρινεται οχι σε πλοια γενικου ρολου αλλα σε πλοια αντιεροπορικης αμυνας(απο ποτε μια υποεξοπλισμενη φρεγατα/περιπολικο γενικου ρολου εφτασε να κοστιζει 1δις το κομματι;) αλλα και με μια γενικολογη τοποθετηση περι «ιδιωτικοποιησης» και σωτηριας ναυπηγειων την οποια ομως ουσιατικα θα πληρωσει το κρατος μεσω της αγορας των παραπανω πλοιων και με καμμια υποσχεση για το μελλον παρα μονο καποιες γενικολογες αναφορες περι ναυπηγησεων LNG,sales,services και αλλα φαιδρα.

  Αληθεια ξερουν οι διανοιες τι επενδυσεις και τι αναδιοργανωση χρειαζονται τα ναυπηγεια για να κανουν αυτα που λενε; Ξερουν ποσο κοστιζει ενα πλοιο LNG; Ξερουν τι τεχνολογια χρειαζεται; Ναυπηγουν LNG οι Αμερικανοι πουθενα; Και ξερουν σε τι τιμες και χρονους παραδωσης τα χτιζουν αλλα και τα εξυπηρετουν οι Ιαπωνες,οι Κορεατες και οι Κινεζοι που εχουν εμπειρια ετων στον συγκεκριμενο τομεα;

  Οπως ειπα και αλλου.Καλες οι ιστοριες,καλες οι μαλ… αλλα καπου πρεπει να υπαρχει και ενα οριο.

  1. Πεστα ρε αρχοντα Q, αυτο ειναι. Υπαγωγη του Σκαραμαγκα στο ΠΝ (ή στο ΓΕΕΘΑ) και παραλληλα πιστοποιηση του ως ΝΑΤΟ’Ι’ΚΟΥ επισκευαστικου κεντρου για την Μεσογειο. Και ακομα πιο προχωου λυση η μεταφορα του Ναυσταθμου στο Σκαραμαγκα….
   Για ναυπηγησεις yatch και μικρων σκαφων υπαρχουν ενας σκασμος ναυπηγεια στο Περαμα, Κυνοσουρα κτλπ
   ΥΓ: Ποιος πατριωτης θα θελησει να ναυπηγησει τανκερ στο Σκαραμαγκα και οχι π.χ. στην Κινα;

   1. @Ασβος
    Με εξαίρεση τον Δράγνη που κτίζει mega Yachts στο Πέραμα κανείς άλλος σοβαρός ΔΕΝ πρόκειται να εμπιστευτεί σκάφη ειδικά της Ποντοπόρου στον Σκαραμαγκά. Πολύ καλή σκέψη το μεγαλύτερο τμήμα του να περιέλθει στο ΠΝ. Είναι άλλωστε δίπλα και ο Παλάσκας, η ΔΥΚ… η Δ/ση Ταχέων Σκαφών κ.ο.κ.

  2. Η παρακμή των σιδηροδρόμων στη Βρετανία δεν ήταν αποτέλεσμα της κρατικοποίησης ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή η καταστροφή των σιδηροδρόμων όπως το ίδιο έγινε και με τα τραμ διεθνώς, τι έγινε για παράδειγμα στην Ελλάδα όπου ο μοντερνιστής Καραμανλής ξήλωσε τις γραμμές του τραμ που ανήκαν σε ιδιωτική εταιρεία τελείως παρανόμως.
   Στο θέμα μας τώρα τα καλύτερα ναυπηγεία στην Ευρώπη είναι της ιταλικής κρατικής Ficantieri και αυτό γιατί τα ναυπηγεία δουλεύουν με ελάχιστο ποσοστό κέρδους και δεν αξίζει σε ιδιώτες να κάνουν επενδύσεις στο τομέα των ναυπηγείων. Στη Ficantieri και τις πολύ χαμηλές τιμές, πάντα στο χρονοδιάγραμμα και χωρίς υπέρβαση κόστους οφείλεται η εντυπωσιακή αναβάθμιση του ιταλικού ναυτικού που γίνεται πλέον το μεγαλύτερο ναυτικό στην Ευρώπη. Ακούμε θα επενδύσουν οι Αμερικανοί στα ναυπηγεία γιατί δεν επενδύουν στην Αμερική όπου δεν κατασκευάζεται τίποτα εκτός από πανάκριβα πολεμικά για το αμερικανικό ναυτικό που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

   1. Το θεμα των σιδηροδρομων ειναι πιο συνθετο αλλα οντως κατα βαση ηταν πολιτικη αποφαση.Αλλωστε οι ιδιες οι κυβερνησεις με την διαχειρηση τους τους οδηγησαν σε σημειο που δεν υπηρχε αλλη επιλογη.Γιαυτο και γραφω οτι τελικα ολο το σχεδιο αποδειχθηκε αποτυχημενο.

    Η αναφορα μου ειναι πολυ απλοποιημενη αλλα δειχνει τις ομοιοτητες και διαφορες.

    Στο θεμα της Fincantieri δεν ειναι ακριβως ετσι.Η εταιρια ιδρυθηκε απο το πρωην Istituto per la Ricostruzione Industriale(IRI) οποτε οντως ξεκινησε σαν κρατικη εταιρια.Σημερα ομως το μεγαλητερο μερος των μετοχων(72.5%) ανοικει στην Cassa Depositi e Prestiti SpA η οποια ειναι επενδυτικη τραπεζα με κυριο μετοχο το Ιταλικο κρατος(83%).

    Ετσι παρα το γεγονος πως οντως η εταιρια φαινεται να ειναι κρατικη ουσιαστικα ειναι ενα joint-venture του Ιταλικου κρατους και ιδιωτων μετοχων.Και λειτουργει με ιδιωτικο-οικονομικα κριτηρια.

    Κατι τετοιο δεν μπορει να γινει στην Ελλαδα.Και λογω οικονομικων μεγεθων αλλα και λογω πολιτικων συνθηκων.Απο την αλλη ουσιαστικα κατι αναλογο καναμε και εμεις μεχρι τωρα με απολυτη αποτυχια. Απολυτως αναμενωμενο,λογικο και φυσικο.Και το ιδιο θα γινει αν επιχειρηθει ξανα.Οποτε καλητερα το Π.Ν να κρατησει τον βασικοτατο στρατιωτικο τομεα και ολα τα υπολοιπα να παλεψουν μονα τους.

    Στο τελευταιο θα συμφωνησω.Οι Αμερικανοι που στα ναυπηγεια τους δεν φτιαχνουν τιποτα εκτος απο πολεμικα πλοια και των οποιων το παραδειγμα ακολουθουμε μεχρι στιγμης με τις ιδιες καταστροφικες οικονομικες συνεπειες ερχονται και μας λενε οτι θα επενδυσουν στα δικα μας κατεστραμενα και με ξεπερασμενο εξοπλισμο και εγκαταστασεις ναυπηγεια για να μας μετατρεψουν σε ναυπηγικη υπερδυναμη αλλα Ιαπωνια και Κορεα.

    Σανο.

 15. Γενικότερα τι ισχύει με τον διαγωνισμό για την εξαγορά του Σκαραμαγκά:

  Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.
  Κύριος διεκδικητής είναι η ONEX με τη συνδρομή της DFC, καθώς στόχος των Αμερικανών
  είναι να δημιουργήσουν ένα ναυπηγικό κέντρο στην Ελλάδα με τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά,
  της Ελευσίνας και του Νεωρίου της Σύρου.

  Συμμετοχή στο διαγωνισμό φαίνεται να εξετάζει και ο όμιλος North Star του εφοπλιστή
  Πριόβολου με τη συνδρομή ενός ισχυρού ναυτιλιακού ομίλου.

  Επίσης,την συμμετοχή τους εξετάζουν η Γερμανική Lurssen, η Ολλανδική Damen Group και
  η Γαλλική Naval Group,η οποία πρόσφατα είχε επισκεφτεί τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις
  του ναυπηγείου.

  Ένα ερώτημα είναι τι θα απογίνει με τους εργαζόμενους στα ΕΝΑΕ, καθότι το σωματείο είχε
  ζητήσει από την κυβέρνηση να υπάρχει συνέχεια των συμβάσεων με το νέο ιδιοκτήτη.

  Ωστόσο, αυτό δεν κατέστει δυνατό λόγω του όρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μην
  υπάρχει συνέχεια των εργαζομένων μεταξύ του νέου φορέα που θα αναλάβει τα ναυπηγεία,
  σύμφωνα με αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση.Αυτό δυστυχώς σημαίνει πως αν δεν υπάρξει
  κάποια αλλαγή,οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και θα αποζημιωθούν.

  Εκτιμάται ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 30-40 εκατομμύρια ευρώ
  περίπου,για νέο εξοπλισμό για να αποκατασταθούν στοιχειωδώς οι κατασκευαστικές λειτουργίες
  του ναυπηγείου. Ενώ για να μπορέσει να υλοποιήσει νέα κατασκευαστικά προγράμματα,
  θα απαιτηθεί ποσό τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

  Ωστόσο,το νέο ναυπηγείο θα έχει άδεια για κάθε είδους ναυπηγικές εργασίες χωρίς περιορισμούς.

  Ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και ο διαγωνισμός για το κομμάτι που έχει περάσει στην
  Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου( ΕΤΑΔ).Επίσης αυτό, αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον
  αφού περιέχει τη δεξαμενή Νο5, που αποτελεί την μεγαλύτερη της ανατολικής Μεσογείου και
  έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μεγάλα δεξαμενόπλοια.
  Οι οικονομικές προσφορές θα κατατεθούν στις 27 Νοέμβρη.

  Επίσης, η λογική μας να δώσουμε και τα δύο ναυπηγεία σε ένα φορέα και να είμαστε
  εξαρτώμενοι διαχρονικά, χωρίς δικλείδες ασφαλείας κυριαρχικών δικαιωμάτων και
  πιστοποίηση των οικονομικών επενδύσεων, είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό,που θα πρέπει
  να εκτιμηθούν όλες οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικοί παράμετροι
  σε βάθος,για να μην πέσουμε στα ίδια λάθη.

  Αρκετά έχουμε δώσει στις ΗΠΑ,παρότι δεν έχουν πράξει τουλάχιστον το αυτονόητο ,να στείλουν
  το Oruc Reis στο σπίτι του,αφού τόσο πολύ ενδιαφέρονται για την ειρήνη στη περιοχή μας.

  Τα παραπάνω είναι από συνοπτική ανάλυση των δεδομένων σε διαδικτυακό ιστότοπο

 16. Πολύ εύστοχο και ξεκάθαρο άρθρο. Δυστυχώς όμως, το Κράτος και οι εφήμεροι διαχειριστές της εξουσίας είναι χείριστοι επιχειρηματίες…

 17. @Jason
  Δεν μπορω να συγκρινω καν τον Islander με το LORA ειτε σε βαθος κρουσης (500+klm) ειτε σε καταστροφικοτητα. Τα δε Harpy, Harpo εξαιρετικα αλλα διαφορετικης προσεγγισης και οχι για την επιτευξη αμεσου πληγματος με εξαιρετικη ακριβεια, υψηλη κινητικοτητα και πυκνοτητα πυρων.
  Επιμενω στα συγκεκριμενα ρωσικα οπλα γιατι η πιθανοτητα και μονο ως ενδεχομενου προσεγγισης της Ρωσιας ως προμηθευτη θα ταρακουνησει το συστημα και σιγουρα θα θεσει νεους ορους στο πως μας βλεπουν οι Νατοικοι και οι Ουσαιοι στα πλαισια των γεωπολιτικων συσχετισμων.
  Εξαλλου η Τουρκια το κανει κατα κορον με εξαιρετικη επιτυχια.
  Για τα δε Taurus/Jassm συμφωνω οτι ειναι σημαντικα αλλα το γεγονος οτι χρειαζονται φορεα (f16 για μας) ενεχει το κινδυνο σοβαρων απωλειων ακομη και σε Hi-Low αποστολες ειδικα μεσα σε πλεγμα ισχυρων παρεμβολων και αντιμετρων.
  Τα υποβρυχια μας αυτο ακριβως αυτο το πλεονεκτημα εχουν γιατι μπορουν να προσφερουν βαθος κρουσης για μας κλειδωνοντας και την Α.Μεσογειο χωρις να γινονται αντιληπτα.

 18. Συμφωνω με το αρθρο
  Δε γινετε η προοδος η οχι μιας εταιριας (ναυπηγειο) να γινετε ρυθμιστης της εθνικης αμυνας της χωρας
  Προσωπικα δεν θελω ουτε mmsc ουτε μπελαρα
  Θελω ενα καλο φτηνο σκαρι να του βαλω τα οπλα που χρειαζομαι κ τελος
  Υπαρχουν κ τα iver huitfelt κ τα τype 31 κ τα μεκο Α200
  Προσωπικα θελω. Τα πρωτα λογω κοστους λογω μεγεθους κ λογω ενδιαμεσων λυσεων κ λογω ευελιξιας οπλων
  Τα μεκο Α200 δεν ειναι καθολου ασχημα .ειναι πολυ καλα πλοια
  Απλα ειναι λιγο μικροτερα κ δεν ξερουμε τι ενδιαμεση λυση προσφερουν η τι αλλο μαγειρεμα θελουν με τα ναυπηγεια οι γερμανοι

 19. Εννοείται πως τα ναυπηγεία δεν μπορούν να καθορίζουν τα τις επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού.

  Δεν πολεμάνε τα ναυπηγεία στον πόλεμο αλλά τα πλοία και τα στελέχη του ΠΝ έχοντας στα χέρια τους αυτό που πρέπει.

  Το θέμα με τις νέες φρεγάτες έχει καταντήσει ειλικρινά κουραστικό σήριαλ.

  Το ψέμα η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο!

  Όχι πως στις άλλες χώρες είναι άγιοι αλλά εδώ το έχουν ξεφτιλίσει τελείως, δώσε και φύγε μακριά που λένε!

  Στην Πτήση ανεβάσανε άρθρο όπου τώρα λένε τέσσερις Belharra (Γαλλικής διαμόρφωσης) με 4 δις ευρώ και όλα μέσα δηλαδή όπλα υποδομές υποστήριξη!

  Με αυτό το «άρθρο» αναιρούν τους εαυτούς τους όπου λίγο πριν έλεγαν τέσσερις Belharra (Γαλλική διαμόρφωσης) με 4 δις ευρώ και χωρίς όπλα, υποδομές και υποστήριξη!

  Άντε βγάλε άκρη μετά.

  Defence Review βοήθεια!

  Ανεβάστε ένα άρθρο με τις τελευταίες εξελίξεις και την πιθανή νέα πρόταση των Γάλλων.

  Δεν αντέχουμε άλλο αυτό το μαρτύριο!

  Καλές πηγές έχετε αξιόπιστοι είστε σεβαστείτε τους αναγνώστες σας που σας στηρίζουν και ανεβάστε ένα άρθρο για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

  Δεν θέλουμε άλλο άρθρο για το πόσο κακή επιλογή είναι η MMSC το καταλάβαμε.

  Θέλουμε ένα άρθρο όσο το δυνατόν πιο σύντομα με όλες τις τελευταίες εξελίξεις και με τη νέα πρόταση των Γάλλων για το νέο πλέον πρόγραμμα των τεσσάρων φρεγατών.

  Η άποψη μου για τις νέες φρεγάτες.

  Αν ισχύουν οι πληροφορίες της Πτήσης πως η νέα πρόταση των Γάλλων είναι τέσσερις Belharra (Γαλλικής διαμόρφωσης) και κόστος 4 δις ευρώ με υποδομές, όπλα και υποστήριξη πόσο παραπάνω θα κόστιζε αν προσθέταμε άλλους δύο Sylver Α50 ώστε να έχει 32 κελιά ένα 76αρι Strales (με ρόλο και ciws) και ένα millenium ciws πίσω αν το κόστος του Ram είναι τόσο μεγάλο;

  Χωρίς φυσικά τους scalp-naval.

  Με 32 κελιά υποθετικά θα μπορούσε να έχει 24 Aster-30 και 32 camm-er και η φρεγάτα είναι μια χαρά εξοπλισμένη.

  Θα έλεγα 4+2 Belharra όπου οι τέσσερις ως γενικών καθηκόντων με την παραπάνω διαμόρφωση και οι άλλες δύο AAW Belharra XL με τα 48 κελιά και με προαίρεση άλλες δύο μελλοντικά.

  Τα έξτρα χρήματα θα μπορούσαν να βρεθούν και με την επιστροφή από τα κέρδη των ομολόγων δίνοντας και στους Γερμανούς ένα πρόγραμμα 2+2 νέα υποβρύχια προκειμένου να μην φέρουν αντιρρήσεις.

  Αυτή είναι η καλύτερη κατά την άποψη μου.

  Αν πάλι για οποιοδήποτε λόγο το πρόγραμμα των νέων φρεγατών πρέπει να δοθεί στους Αμερικάνους τότε η συμφωνία να αφορά αποκλειστικά την FFGX και δύο AB ενδιάμεση τίποτα άλλο.

  Σε διαφορετική περίπτωση σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για 4+2+2 Belharra.

  Τέσσερις γενικών καθηκόντων με 32 κελιά όπως είπε λίγο παραπάνω και δύο AAW Belharra XL με 48 κελιά με προαίρεση και άλλες δύο μελλοντικά.

  Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρώ πως οι Γάλλοι θα είχαν κάνει και τις ανάλογες εκπτώσεις συνολικά στο πρόγραμμα και φυσικά θα μας έδιναν δύο FREMM ως ενδιάμεση.

  1. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, εγώ θα προτιμούσα να πήγαιναν απευθείας για 4 FREMM με 32 VLS και 1-2 πυροβόλα RapidFire της Nexter για αεράμυνα και αυτοπροστασία των πλοίων.
   Μιχάλης

   Στην συνέχεια θα μπορούσαν να αξιολογήσουν π.χ. και τις οικονομικότερες Gowind 2500 – 3100 για συμπλήρωμα σε ένα μίγμα Hi-Lo για ανθυποβρυχιακές και εφαρμογές αντιμετώπισης απειλών στην επιφάνεια.

   Όσον αφορά πάντως το θέμα ενδιάμεσης λύσης, θα ήταν νομίζω προτιμότερο να ξεκινήσουν σύντομα την ναυπήγηση των πρώτων δυο μονάδων αντί να ψάχνονται για χαζομάρες που ούτε οι Μεξικάνοι δεν ζητάνε πλέον όταν υπογράφουν συμφωνίες για πλοία με ευρωπαϊκά ναυπηγεία και εταιρίες.

   Οι Γάλλοι δεν νομίζω να έλεγαν όχι στην απαίτηση να ξεκινήσει σύντομα η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου. Αν υπήρχαν τα χρήματα και η θέληση να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα του εκσυγχρονισμού του στόλου.
   Η πραγματικότητα είναι φυσικά εντελώς διαφορετική, αφού προτιμούν να μ…κιζονται στο Μαξίμου και να φυλάνε κατουρημένες ποδιές για να αρπάξουν και ένα χαρτζιλίκι για την υπογραφή στο συμβόλαιο. Έτσι λειτουργούν οι μπανανίες.

   1. Ότι και να πούμε αγαπητέ φίλε Ndgi οι «προτεραιότητες» της κυβέρνησης είναι άλλες.

    https://hellasjournal.com/2020/11/i-nees-amerikanikes-fregates-pou-agirazi-i-ellada-pos-i-ouasigkton-xeperna-tin-gallia/

    Χρησιμοποιούν το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να «εξυπηρετήσουν» τα συμφέροντα του Μαρινάκη και άλλων εφοπλιστών!

    Τζάμπα ασχολούμαστε.

   2. Αγαπητέ φίλε Ndgi η πραγματική βούληση της κυβέρνησης δεν είναι να ενισχυθεί πραγματικά το Πολεμικό Ναυτικό αλλά να ενισχυθούν οι ολιγάρχες όπως θα δεις στο λινκ!

    https://hellasjournal.com/2020/11/i-nees-amerikanikes-fregates-pou-agirazi-i-ellada-pos-i-ouasigkton-xeperna-tin-gallia/

    Θα σπαταλήσουν ουσιαστικά 5-5,5 δις ευρώ για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα.

    Η MMSC δεν θα προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια Meko ουσιαστικά που αγοράστηκε στα μέσα του 90!

    Αν το καλοσκεφτείς τα ίδια βασικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί η Meko τα ίδια θα έχει και η MMSC!

    ESSM έχει η Meko (που αγοράστηκε στα μέσα του 90) ESSM θα έχει και η MMSC που θα αγοραστεί το 2020!

    Η ενίσχυση πια ακριβώς θα είναι με τις νέες φρεγάτες στην περίπτωση των MMSC;

    Ένα λίγο καλύτερο ραντάρ από των σημερινών Meko και νέες κονσόλες και με τα ίδια οπλικά συστήματα όπως οι essm;;

    Δικαιολογείται αυτή η δαπάνη των 4-5 δις ευρώ;

    Σε καμία περίπτωση.

    Ενίσχυση μπορείς να έχεις είτε με το συνδυασμό SM-2 – ESSM είτε με το συνδυασμό Aster-30 – Aster-15 – camm-er και ραντάρ επιπέδου SF-500.

    Υπάρχει μια παραπλανητική παρανόηση της κυβέρνησης με τον όρο νέες φρεγάτες «γενικών καθηκόντων» εννοώντας προφανώς νέες φρεγάτες γενικών καθηκόντων σε όλα μέτρια.

    Ενώ το προφανές θα έπρεπε να είναι γενικών καθηκόντων και υψηλών επιδόσεων.

    Κοιτούσα ένα χάρτη που ανέβασε στο twiter ο Advanced όπου δείχνει στο Αιγαίο τα τέσσερα πλοία τι κάλυψη θα προσφέρουν είτε στην περίπτωση των MMSC με ESSM είτε στην περίπτωση των Belharra με SF-500 και Aster-30.

    Στην πρώτη περίπτωση η κάλυψη είναι πολύ μικρή ενώ στη δεύτερη περίπτωση καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο!

    Το προφανές δηλαδή, άλλωστε ο essm έχει εμβέλεια 50 km και ο Aster-30 έχει εμβέλεια 120+ km!

    Η αγορά νέων φρεγατών δεσμεύει το Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 40-50 χρόνια.

    Από τη στιγμή που η MMSC είναι μέτρα σήμερα σε 10-15 χρόνια το πολύ θα είναι απόσυρση!

    Αυτό το προφανές δεν μπορεί να το γνωρίζουμε εμείς που ασχολούμαστε με την άμυνα ερασιτεχνικά και να μην το γνωρίζουν οι ηγεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και κυρίως οι πολιτικές ηγεσίες που έχουν και τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις.

    Και εδώ κάτι σάπιο υπάρχει για να επιμένουν σε αυτήν την ακατάλληλη επιλογή.

    1. Προφανώς φίλε Μιχάλη, πρόκειται περισσότερο για εξυπηρέτηση συμφερόντων γνωστών και φίλων η συγχωριανών πολιτικών προσώπων, παρά για ένα σοβαρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του στόλου με νέα πλοία και συστήματα.

     Η ακαταλληλότητα των αμερικανικών πλοίων είναι μάλλον ασήμαντος παράγοντας για τους υπεύθυνους, όπως και η ανωτερότητα των πλοίων μαζί με τα συστήματα που προτείνουν οι Γάλλοι η και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες.

     Ο μόνη περίπτωση να αποτραπεί αυτή η εξωφρενική συμφωνία θα ήταν μια παρέμβαση μιας ευρωπαϊκής επιτροπής, θέτοντας περιορισμούς στα οικονομικά προς την ελληνική πολιτική, σε συνδιασμό με μια αντίρρηση της αντιπολίτευσης να εγκρίνει η να στηρίξει πολιτικά αυτό το σχέδιο, με την παρατήρηση ότι θα υπάρξουν έρευνες στο μέλλον όπου θα λογοδοτήσουν όσοι υπογράψουν για αυτή την αμερικανική πατάτα που είναι και πανάκριβη υπόθεση.

 20. 4 meko A200
  2 214
  Ενδιάμεση λυση 2 φ123

  Το μέγιστο που μπορουμε να πετύχουμε πιστεύω…κ ας ειναι γερμανικα. Βεβαια θέλω Μπελ αλλα δεν το βλέπω.

  Κ η μεκοΑ200 ειναι σαφώς πολυ καλύτερη της mmsc

 21. Συγνωμη ρε παιδια, αλλα γιατι εγω τα βλεπω απλα τα πραγματα;
  Ολος ο πλανητης γνωριζει εδω κ καιρο οτι εχουμε θεμα με τα ναυπηγεια, κ θελουμε κ πολεμικα πλοια.
  Σου ερχετε λοιπον ο αμεριμανος κ σου λεει,
  Θα το ναυπηγειο σου,
  Θα σου στειλω μερικα φ35.
  Θα φτιαξεις εδω τις φρεγατες σου.
  Θα εχεις μια συνεργασια στο μελον με τις νεες φρεγατες
  Θα εκσυχρωνησεις τις μεκο
  κ ετσι κ τα ναυπηγεια σου θα σωσεις κ φ35 θα παρεις κ τις νεες φρεγατες θα παρεις οταν βγουν.
  Απλα θα φορτωθεις τις αλουμινοτρατες με κοστος για μερικα χρονια
  Εδω θα ηθελα να κανω μια προταση.
  Ολα καλα, αλλα αντι για τις mmsc γιατι να μην φτιαξουμε το ετοιμο εδω κ χρονια στα χαρτια εθνικο πλοιο, με εξαρτηματα κ οπλικα συστηματα LM (USA)

 22. Κάπου διάβασα ότι έγινε πρόσφατη παρουσίαση σχετικά με τις BELLHARA και ότι ακούστηκαν καλά πράγματα. Λογικά ο κύριος Νικήτας κάτι πρέπει να γνωρίζει. Καλό θα ήταν αν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες να γινόταν μια ενημέρωση και σε μας. Επίσης πιστεύω όλοι θα θέλαμε να μάθουμε τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους οι δικοί μας και τι οι Ουσαίοι για ενδιάμεση λύση. Πιστεύω ότι εκεί θα σπάσει η συμφωνία. Σίγουρα φαίνεται ότι κάποιοι τα γυρίζουν ελαφρώς και αυτό μάλλον σημαίνει ότι κάποιοι αρχίζουν να μαζεύονται γιατί είχαν ξεφύγει νομίζοντας ότι όλα είναι ίσωμα εδώ στο ΕΛΛΑΝΤΑ. Μπορεί να έπαιξε και κάποιο ρόλο ότι αφυπνίστηκαν για κάποιο λόγο κάποιες επιτροπές στην Ευρώπη και είναι έτοιμες να αρχίσουν το μαστίγωμα. Και θα έχουν και δίκιο. Δεν είμαστε άνθρωποι εμείς οι Έλληνες. Μόλις δούμε γλυκό αντί να πάρουμε κουταλάκι πέφτουμε με τα μούτρα μες στην κατσαρόλα μπας και προλάβουν άλλοι και φάνε. Άντε να δούμε αν θα προλάβουν να φάνε μέχρι να γυρίσει ο χρόνος. Μετά η κυρά Αγκέλα θα πάρει τον πλάστη και που σε πονεί και που σε σφάζει.

 23. Τελικά γνωρίζει κανείς πόσο κοστίζουν οι FREMM; Και γιατί να είναι ακριβότερες από τις belhara ή κάτι MMCS; Μιλάμε για κλάση με 10 φρεγάτες. ειδικά στην έκδοση freda δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας κάνουν και πρέπει να ψαχνόμαστε με οτιδήποτε άλλο. και όπως και άλλοι αναφέρουν ας κινηθούμε σε hi-low με gowind που την ναυπήγησή τους την δίνουν παντού. Καλύτερα 2 FREDA με 32 aster30(και βάση σχεδιασμού μπορούν να φτάσουν τους 48 με μεταφορά του πυροβόλου πάνω από το υπόστεγο) και απλά να μπει ένα ram/searam και Strales + 4 gowind 3100 με mica(η ΠΑ έχει τεράστιο απόθεμα δεν θα γίνει κάτι αν παρει το ΠΝ 4Χ16 ή 32 να γίνουν ng) και exocet μαζί με Strales και searam. Ειδικά αν δουμε τα χαρακτηριστικά ΜΕΚΟ που έχουμε με Gowind3100 μιλάμε για πανομοιότυπα πλοία. Υπήρχε περίπτωση να πάει 2 freda(ναυπήγηση στην Γαλλία) και 4 gowind3100 (ναυπήγηση Ελλάδα) πάνω από 4 δις; Είναι δυνατόν να ανακαλύπτουμε πάλι τον τροχό με τους τούρκους να έχουν εκτροχιαστεί και να μιλάμε για το αν θα δώσουμε 5,5 δισ για να πάρουμε 4 περιπολικά με πυραύλους και ενδιάμεση λύση 2 περιπολικά χωρίς πυραύλους(αλλάζουν όλα στην αμερικανική πρόταση αν μιλούσαμε για 2 ΑΒ);

  1. Ποιός λέει ότι δεν μας εξυπηρετούν οι FREMM, η ότι πρέπει να είναι μόνο οι FTI στο παιχνίδι που είναι μικρότερες σε εκτόπισμα;

   Μήπως εκείνοι που θέλουν να έχουν μικρά γαλλικά η ευρωπαϊκά πλοία στην συζήτηση που συγκρίνονται σε εκτόπισμα με τις αμερικανικές ψεύτοκορβέτες της πλάκας, για να λένε ότι έκαναν σύγκριση «ισάξιων» πλοίων πρίν αποφασίσουν;

   Στο παρακάτω γίνονται αναφορές αναφορές για τα έξοδα των FREMM που δεν είναι αστρονομικά όπως νομίζουν ίσως μερικοί επειδή πρόκειται για πλοία μεγαλυτερου εκτοπίσματος.

   https://www.defensenews.com/naval/2018/07/25/france-takes-delivery-of-its-5th-fremm/

   1. Αυτό λέω και εγώ. Με το ζόρι μπελαρα και να στριμώχνονται. Τι αίσχη είναι αυτά; Να στερείται το ΠΝ πλοία να κάνει την δουλειά του για να μας τα πρήζουν τα ναυπηγεία με τις απεργίες και για να κάνουν δεν ξέρω και εγώ μπιζνες ποιοι θέλουν και πάνε να μας πουν ότι οι αμερικανικές είναι φρεγάτες; Και να σπάει το ΠΝ το κεφάλι του πως θα κάνει πλοίο μάχιμο το περιπολικό; Γιατί; Και οι Γάλλοι αν δεν θέλουν αλλού; Να μπεις σε ένα μαγαζί και να σου λένε αυτό θα πάρεις και να μην σου κάνει και να το πληρώσεις και μετά στην έξοδο να σου πει σπασε τώρα το κεφάλι σου να δεις τι να το κάνεις. Που εν έτη 2020 να μην έχουν σόναρ; και να μιλάμε για ραντάρ και όπλα με ικανότητες 80ς κα ι90ς. Και ακόμα μούγκα για την πλευστότητα του πλοίου(αν πούμε ότι για όλα τα άλλα θα βρεθούν λύσεις-λέμε τώρα-) που είναι για παράκτιο περιβάλλον που σημαίνει ότι μόλις περνάει το sea state 5 στο Αιγαίο (το μισο χρόνο δηλδ) θα κλειδώνεται στα λιμάνια μην ντελαπάρει. Και όλα αυτά 5,5 δις. Να τα βάλουν από την τσέπη τους αυτοί που τα σκέφτονται, πάνε να βγάλουν όλο τον κόσμο τρελό. Και να έχουμε και κάποιους δεν τους έκαναν οι αδελαίδες και να το αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτό το είπε και κάποιος του ΠΝ που και καλά τα είδε (στην χιλή είναι τυφλοί μάλλον); Καμία ντροπή πλέον. Πέρα από την πλάκα με 5,5 δις αγοράζει αεροπλανοφόρο να βάλουμε πα΄νω τα rafale. Γιατί δεν το σκεφτόμαστε έτσι; Και το ΠΝ ας πάρει και εμπορικά πλοία να τα βάψει γκρι και να τους βάλει πάνω δεμένα 2-3 RM70 και 2-3 osak. καλύτερα και ισχυρότερα θα είναι από τα mmsc.

    1. Έτσι συμφέρει προφανώς συγκεκριμένους παράγοντες στην Ελλάδα, για αυτό αποφεύγεται η συζήτηση για οποιαδήποτε άλλη επιλογή στα συστημικά μίντια, θαρρείς και η Ευρώπη με τα αξιολογότατα ναυπηγεία με μακρόχρονη πείρα -απο τα οποία αγοράζουν πλέον και οι αμερικάνοι- δεν προσφέρει αρκετή ποικιλία σχεδίων που είναι ήδη έτοιμα και ώριμα πλοία ώστε να προσφέρει μια σωστή λύση για αντικατάσταση πλοίων.

     Με αυτά τα χρήματα που ζητάνε οι αμερικάνοι για τις αστειότητες που θεωρούν λύση για αντικατάσταση φρεγατών που οι ίδιοι δεν υλοποίησαν, μπορείς να αγοράσεις σίγουρα αξιόλογα πλοία που να αξίζουν τα χρήματα που θα πληρώσεις. Χωρίς να σημαίνει αναγκάστηκα ότι θα «χαθούν» τα ναυπηγεία, αρκεί να αποκτήσουν σοβαρές ηγεσίες που δεν έχουν μέχρι σήμερα, γι’αυτό φαλίρισαν.

    2. Σωστότατος!
     Πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε τη πλατφόρμα και μετά τα υπόλοιπα!
     Level I Survivability
     και
     operational up to Sea state 5

     Ποιος από το Ναυτικό θα υπογράψει τέτοιο πλοίο ως το κύριο Πολεμικό του Στόλου??

     Περιπολικό η κορβέτα είναι!

     1. Δεν ξέρω αλλά κάποιος από το ΠΝ βρέθηκε να πει και για τις αδελαίδες ότι δεν έκαναν και τώρα κάνουν πάρτι οι χιλιανοί. Αυτά φοβάμαι. Περιπολικό και πολύ του είναι. Η πλατφόρμα δεν κάνει, πραγματικά πίστευα είναι η αναγκαστική αγορά για να έρθουν ΑΒ. Αλλά εδώ πάει να καταντήσει όχι αστείο αλλά επικίνδυνο γιατί αν χαθούν 5,5 δις που μπορούν να αγοραστούν τα πάντα για όλο το ΠΝ για να πάρουμε ένα τπτ μετά θα βρεθεί εκτεθειμένη η άμυνα της χώρας. Εδώ δεν μιλάμε για ένα απλό όπλο που οκ δεν κάνει στο 100% την δουλειά του αλλά έπρεπε να το πάρουμε για το Χ λόγο αλλά για το μέλλον ολόκληρου του κλάδου. 5,5 δις είναι 2 νέες φρεγάτες ικανότατες(βάλε όποιας χώρα θες) με 2-2,5 δις με τα όπλα και τις fos και εκπαίδευση, ακόμα 2 υποβρύχια με 1 δις, ακόμα 3 ΤΠΚ 700-900 εκατ. ακόμα 4 ΚΦ για 200 εκατ συν ακόμα 200 για αναβάθμιση κρίσιμη για τις παλιές(βγάζουν τρομακτικό έργο σε καιρό ειρήνης), 200 για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (σουηδική πρόταση συν μηχανές) και ακόμα 400-500 για μια ενδιάμεση λύση με την αναβάθμιση τους και να περισσεύουν και χρήματα για όλα τα μικροέργα(ανεφοδιαστικά, ρυμουλκά συντηρήσεις κτλ). Ας συγκρίνουμε αυτό με τα 4 καίκια που κάποιοι θέλουν να τα βρουμε και «αναβάθμσιη». Μάλιστα στο navalnews στο ερώτημα για το σόναρ(από ότι καταλαβαίνω στην παρουσίαση ήταν και ο Xavier Vavasseur) γράφει ότι ειπώθηκε άκουσον άκουσον ότι εντάξει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι να μάθει το ΠΝ να κάνει asw επιχειρήσεις με άλλους τρόπους είτε με asuv είτε με άλλες μονάδες που θα συνοδεύουν! Να πάρουμε νέες «φρεγάτες» για να τις συνοδεύουν οι παλιές που έχουν σόναρ! Και τους μιλάμε ακόμα! Και θέλουν και 4 δις!

     2. @PANAGIOTIS

      Το έχω δει σε αναφορά του Κονγρέσου η του GAO

      Το FREEDOM μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις ελικοπτερου μέχρι sea state 5
      σε και είναι σχεδιαμένο να επιβιώσει μέχρι sea state 8

      Τα αντίστοιχα μεγέθη για φρεγάτα MEKO ας πούμε είναι 6για ελικόπτερα kai 9

      Επίσης τα FREEDOM έχουν σχεδιαστεί με Relaxed stability για αυξημένη manouverability αλλα και αυτό προβλήματα τους έβγαλε

      Θα δώσω links μέχρι να βρω χρόνο διότι οι αναφορές του Κονγρέσου είναι αρκετές σελίδες

  2. Η fremm είναι ακριβότερη από τη FTI γιατί είναι ένα επίπεδο πιο πάνω και αυτός είναι ο λόγος που οι Γάλλοι τη σταμάτησαν και προχώρησαν στη FTI. Είναι καταρχήν το μέγεθος είναι μεγαλύτερο πλοίο και κυρίως το σύστημα πρόωσης αεριοστρόβιλοι για ταχύτητα και ντίζελ κινητήρες που λειτουργούν ως γεννήτριες για ηλεκτροκινητήρες ,αυτό το κάνει αθόρυβο για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις επίσης έχει καλύτερο και πιο ακριβό εξοπλισμό όπως τα σόναρ το Irst το ecm και επιπλέον έχει θέσεις για 32 πυραύλους .Αντίθετα η FTI μόνο ντίζελ κινητήρες που κινούν τους άξονες αυτό σημαίνει περισσότερο θόρυβο και κραδασμούς ενώ υστερεί σε όλο τον εξοπλισμό εκτός του ραντάρ, το ραντάρ αυτό είναι καινούριο και αυτός είναι και ο λόγος που οι Γάλλοι το πρότειναν γιατί εκτός που είναι φθηνότερο είναι καλύτερο εκεί που μας ενδιαφέρει στη αεράμυνα λόγω του ραντάρ ενώ ο αριθμός των θέσεων για πυραύλους για την εξαγωγική έκδοση είναι 32 όπως και στη Fremm.

 24. Δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να ανατεθεί η ναυπήγηση των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και τα πλοία αυτά να καλύπτουν τις απαιτήσεις του Π.Ν και να μην είναι τα αζήτητα του USN;
  Έτσι όπως επιχειρείται να διευθετηθεί η συμφωνία, η αναζωογόνηση των ναυπηγείων θα έχει ως αποτέλεσμα την αποβίωση του Π.Ν.

  Το μόνο πλοίο εκτοπίσματος φρεγάτας που μας ενδιαφέρει από το αμερικανικό οπλοστάσιο είναι η FFG.
  Δεν είναι ένδειξη σοβαρότητας εν έτι 2020 να διαπραγματευόμαστε την προμήθεια των MMSC, πλοίων βασισμένων επί σκάφους σχεδιασμένου για μέτριας έντασης παράκτιες επιχειρήσεις, χωρίς σόναρ γάστρας, με 1 Μκ41, 8 αντιπλοϊκά βλήματα και ένα στην καλύτερη περίπτωση, μέτριο ραντάρ που θα είναι είναι ήδη μερικώς παρωχημένο από την πρώτη μέρα υπηρεσίας του πλοίου.
  Σε τιμή περί το 1 δις ανά πλοίο. Το ξαναλέω. *************** και πρόστιμο.

  Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης τα πλοία αυτά δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα περισσότερο σε επίπεδο δυνατοτήτων και οπλικών συστημάτων εν συγκρίσει με τις ΜΕΚΟ, ενώ είναι πιο ευάλωτες σε πλήγματα και το προωστήριο σύστημα τους είναι επιεικώς προβληματικό, αν όχι παντελώς ακατάλληλο όχι για φρεγάτα αλλά ούτε για πυραυλάκατο.
  Οι δε αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ θα είναι σαφώς ανώτερες φρεγάτες!!!!! Μακράν.
  Και η πρόταση ενδιάμεσης λύσης LCS δεν αξίζει κριτικής υπό την έννοια πως είναι τόσο εξωφρενική που ισοδυναμεί με ύβρη.

  Εφόσον το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν επρόκειτο να απογαλακτιστεί από τις πατροπαράδοτες «εξαρτήσεις» και είχε ληφθεί η πολιτική απόφαση, ήδη από την προηγούμενη διακυβέρνηση το πρόγραμμα να ανατεθεί σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, έπρεπε εξ αρχής να καταστεί σαφές στις Η.Π.Α πως το μοναδικό πλοίο για το οποίο συζητάμε είναι η FFG αποκλειστικά, να επιδιώξουμε η παραγγελία μας να συνδυαστεί με αυτή του USN, έτσι ώστε αμφότεροι να αποκομίσουμε καλύτερες τιμές, και να μην σπαταλήσουμε ένα και πλέον έτος σε διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους που εν τέλει δεν ήταν απλώς προσχηματικές αλλά μας εμφάνισαν και ως αναξιόπιστους.

 25. Τοσο οι Μπελχαρα οσο και οι MMSC ειναι τραγικες και πανακριβες επιλογες ως φρεγατες γενικης χρησης.

  Η Μπελχαρα ειναι φρεγατα με κοστος 1+ δις αλλα χωρις CIWS και με 16 κελια χωρις quad-pack. Για να τη φερουμε στα μετρα μας θα πρεπει να πληρωσουμε 1,5 δις ευρω, τεραστιο ποσο. Απο την αλλη εχουμε το παρακτιο περιπολικο MMSC χωρις σοναρ τροπιδας και κοστος 1+ δις. Και απο πανω θελουν να μας φορτωσουν τα προβληματικα LCS που δεν φερουν καν οπλικα συτηματα εναντι 500 εκατομμυριων !!!!!

  Ολες οι χωρες βρισκουν σοβαρα και στιβαρα πλοια και αγοραζουν με κοστος 300 με 500 εκ. ευρω και εμεις συζηταμε για πλοια με κοστος 1+ δις και χωρις βασικα πραγματα, οπως σοναρ τροπιδας και CIWS. Μεχρι και η Αιγυπτος αγορασε ετοιμοπαραδοτες FREMM εναντι 600 εκ. ευρω. Ειμαστε σχεδον σαν ανεκδοτο. Δεν ειναι στραβος ο γυαλος, στραβα αρμενιζουμε.

  Oι Γαλλοι δεν εχουν αλλα πλοια να μας προσφερουν αντι για τις Μπελχαρα?

  Kαποιος λογικος ανθρωπος θα σκεφτοταν το εξης. Η Γαλλικη Naval Group που κατασκευαζει τις Belharra, κατασκευαζει επισης τις κορβετοφρεγατες Gowind 3100 οπως αυτες που αγορασε η Μαλαισια, και που εχουν εκτοπισμα φρεγατας (3100 τονοι), λογικο κοστος και μπορουν να αποκτηθουν σε βαθος χρονου σε μεγαλους αριθμους ωστε να ανανεωθει ο στολος. Το κοστος ειναι 300-450 εκ., αναλογως της διαμορφωσης συμφωνα με τα συμβολαια της Ρουμανιας και των ΗΑΕ.

  Η βασικη εκδοση των Gowind φερει Aster και εχει το Συστημα Διαχειρησης Μαχης SETIS. Τα ΗΑΕ επελεξαν να βαλουν πανω στο πλοιο εκτοξευτες ΜΚ-41 με ESSM, RAM και ΣΔΜ TACTICOS οπως στις Baynunah. Μπορει να παρει πυροβολο 76 χιλιοστων και οποιον αντιπλοικο πυραυλο θελουμε (Exocet, NSM κτλ). Το πλοιο εχει σοναρ τροπιδας και συρομενο. Βαζουμε πανω και ενα αξιοπρεπες περιστρεφομενο ρανταρ (NS100, NS200, Sea Giraffe, ΤRS-4D rotator κτλ) η ενα ρανταρ με σταθερα πανελ (TRS-4D fixed, Sea Giraffe 4A FF, Sea Master-400, APAR Blk2) και ειμαστε κομπλε.

  Παραγγελνουμε 4 πλοια με 4 σαν option και με ναυπηγηση στην Ελλαδα και θα εχουμε ναυπηγεια που θα λειτουργουν για τα επομενα 10+ χρονια και πλοια γενικης χρησης που να μπορουν να εκτελεσουν ολες τις αποστολες που θελει το ΠΝ. Δηλαδη τι αλλο θελουμε απο ενα πλοιο γενικης χρησης???

  Την ιδια ακριβως λογικη μπορουμε να ακολουθησουμε με οποιοδηποτε αλλο σοβαρο σκαρι (π.χ. ΜΕΚΟ-Α200, Iver Huitfeldt / Type-31, Damen Sigma κτλ). Η MMSC δεν ειναι σοβαρο σκαρι και ουδεποτε θα γινει.

   1. FORMIDABLE !!
    3500TN + HERCULES+16?ASTER 30+16?ASTER 15+MTU
    Armament: wikipedia
    Anti-ship: 8 × RGM-84C Harpoon SSM
    Anti-air: 2 × Sylver A50 8-cell VLS for MBDA Aster 15/30, 2 × Sylver A43 8-cell VLS for MBDA Aster 15[3]
    Anti-submarine: 2 × B515 triple tubes with reloads for EuroTorp A244/S Mod 3 torpedoes
    Guns: Oto Melara 76mm Super Rapid gun (mounted in stealth cupola), 4 × STK 50MG 12.7 mm (0.50 in) HMG, 2 × 25mm Mk38 Mod2 Typhoon Weapon Station Stabilised Gun

    Βαρύτερα εξοπλισμένες από τις [email protected] των 4500tn!!
    Ήδη ναυπηγημένα οποτε ελάχιστο ρίsko
    το HERCULES μπορεί να υποστηρίζει και αυτό 16 εμπλοκές
    Δεν μπορώ να καταλάβω ΓΙΑΤΊ δεν κοιτάνε αυτό το πλοίο η έστω τις GOWIND!!

    1. CK

     Όσον αφορά το ερώτημα σου για τις Gowind, η απάντηση ίσως να είναι, επειδή θα χαλάει την σούπα των πολιτικών για τα αμερικάνικα πλοία, αφού το γαλλικό σχέδιο και πλοίο υπερτερεί σε σχεδόν όλα τα σημεία.

  1. Υπάρχει ένας ασαφής χώρος ανάμεσα στο ναυτικό και την ακτοφυλακή, τα πλοία του ναυτικού είναι ακριβά και τα πλοία της ακτοφυλακής πολύ φθηνά, οι κατασκευαστές OPV προσφέρουν και μια ναυτική έκδοση που μοιάζει με πολεμικό πλοία και έχει και κάποια όπλα πρόκειται όμως για το ίδιο πλοίο , αυτά τα πλοία είναι σχετικά φθηνά και υπάρχουν και πλοία που δεν έχουν έκδοση OPV αν και θα μπορούσαν, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Gowind και SIgma που απευθύνονται σε ναυτικά που δεν θέλουν να είναι μόνο ακτοφυλακές αλλά τα πλοία αυτά δεν είναι για πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Gowind και Sigma είναι αποκλειστικά για εξαγωγές ούτε το γαλλικό ναυτικό ούτε το ολλανδικό πρόκειται να εντάξει ποτέ αυτά τα πλοία στο στόλο, ανήκουν στο ασαφή χώρο ανάμεσα στο ναυτικό και την ακτοφυλακή. Το γαλλικό ναυτικό έχει πολεμικά πλοία αλλά και πλοία της ακτοφυλακής, πρόσφατα αποφασίστηκε η αγορά 10 πλοίων περίπου 2000 τον το καθένα με 1 δισ ευρώ δηλαδή 20.000 τόνους με 1δισ όμως αυτά τα πλοία θα έχουν ένα πυροβόλο 40χιλ και δεν πρόκειται να γίνουν κορβέτες.

   1. Ολλανδικό Ναυτικό? Με τι έχουνε μείνει? 4LCF+2M??!!

    Γαλλικό Ναυτικό???
    Δηλαδή οι Lafayette είναι …πολεμικό πλοίο και όχι OPV??

    Εμείς οι μπατίρηδες γιατί δεν κοιτάμε για τις GOWI ND η τις FORMIDABLE?
    Μήπως γίνουμε ακτοφυλακή ?

    1. η lafayette είναι πυραυλάκατος σε μέγεθος φρεγάτας αρχικά ήταν για την ναυτική βάση στο Τζιμπουτί για περιπολίες στην ανατολική Αφρική και τον ινδικό ωκεανό όπου δεν υπάρχουν υποβρύχια και τα ρωσικά εξαφανίστηκαν από τις θάλασσες μετά το 90, ένα πλοίο δεύτερης τάξης σύμφωνα με τη γαλλική ορολογία.

   2. @ Mitch

    -1

    Απο που εξαγεις αυτα τα συμπερασματα ???

    To κοστος των πλοιων δεν εξαρταται απο το αν τα αγοραζει το Πολεμικο Ναυτικο η η Ακτοφυλακη μιας χωρας, αλλα εξαρταται απο την κατασκευη του πλοιου, τους ηλεκτρονικους αισθητηρες που φερει και τα οπλικα συστηματα που εχει. Εχεις δει πολλα πλοια ακτοφυλακης / OPV με ρανταρ ΑΕSA, sonar κητους και VDS, 8 πυραυλους κατα πλοιων, εκτοξευτες VLS και πυραυλους κατα αεροσκαφων?

    Εχεις δει τι οπλισμο φερουν οι Gowind της Μαλαισιας, Αιγυπτου, ΗΑΕ κτλ? Ειναι κανονικες φρεγατες.

    Εαν ισχυε αυτο που γραφεις, τοτε η καθε χωρα θα εβαζε την Ακτοφυλακη και το λιμενικο να αγορασει φρεγατες εξοπλισμενες στο μαξιμουμ και κατοπιν θα τις μεταβιβαζε στο Πολεμικο Ναυτικο.

 26. Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο και θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ανεξαρτησία της χώρας. Προτεραιότητα είναι ένα μάχιμο και αποτελεσματικό Πολεμικό Ναυτικό. Τα ναυπηγία όσο χρήσιμα και να είναι, δεν είναι αυτοσκοπός ώστε να θυσιάσουμε όλα τα παραπάνω, δεν θα σώσουν την χώρα έναντι των Τούρκων. Ο στόλος και ευρύτερα οι ΕΔ θα το κάνουν. Εύγε κ. Νικήτα για την προσφορά σας στην Λογική και την χώρα.

 27. Κατατέθηκε Ο ΚΠ

  Σημαντική αύξηση έστω και με τόση καθυστέρηση στον ελληνικό εξοπλιστικό προϋπολογισμό 2021

  Σημαντικά αυξημένος κατά 61,7% είναι για το 2021 ο Αμυντικός Προϋπολογισμός της Ελλάδας σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

  https://www.defence-point.gr/news/simantiki-ayxisi-esto-kai-me-tosi-kathysterisi-ston-elliniko-exoplistiko-proypologismo-2021

 28. Απο χτες παει και seafire500 εγινε seafire300 και τον αλλον μηνα ισως γινει 250 και παει λεγοντας,16 στοχοι εμπλοκης γαργαρα που ισως τελικα ειναι 8-12 αναλογα τα μποφορ και το χαμηλο βαρομετρικο(να ακουμε την σουζη προσεχτικα)….με λιγα λογια το TRS-4D ειναι καλυτερο οι ΕSSM καλυτεροι απο ASTER και οι MMSC-ΗΝ οι καλυτερες φρεγατες πολλαπλου ρολου του κοσμου μπορει και του γαλαξια!!

 29. @ip man
  Οι τύποι στην Στύση & Δ. πραγματικά το έχουν τερματίσει!!!
  Αυτοαναιρούνται συνέχεια.
  Τσεκάρουν αντιδράσεις και υπό το φόβο να μην τους διαβάζει κανείς πέρα από την γνωστή πρεσβεία και κάποια γιουσουφάκια αλλάζουν τα γραφόμενα τους προσπαθώντας όμως ακόμη κι αυτά να μην ανταποκρίνονται απολύτως στην αλήθεια.
  Η απόλυτη σήψη……
  Κανένας σεβασμός και αγωνία για την επιβίωση και την επιτυχία των ΕΔ. και του έθνους εν γένει

 30. Λοιπον να δουμε σοβορα ποιες ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οι αναγκες του ΠΝ:
  Αντικατασταση 9 ΦΓ
  Αντικατασταση 6 ΥΒ
  Αντικατασταση 3 ΤΠΚ αμεσα (S-148) και ακομα 9 μεσοπροθεσμα
  Αντικατασταση 2 ΚΦ (asheville)
  Αποσυρση 2 ΠΓΥ ηλικιας 60! ετων
  Ενισχυση των μεσων Ναρκοπολεμου
  Αλλαγη δογματος Αμφ. Επιχ. (Ναι, σημαινει αντικατασταση των ΑΓ)
  Συνολο καμια 30αρια πλοια στο αμεσο και μεσοπροθεσμο διαστημα αν δεν παμε σε λυσεις downsizing οροφων μεσων και προσωπικου.

 31. @Mitch
  αξίζει να διαβάσει κάποιος το άρθρο το οποίο για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει ξεκάθαρα την αδυναμία τόσο του σκάφους αλλά και της ελλιπούς μαχητικότητας του σε σκληρά θέατρα συγκρούσεων.
  ιδιαίτερη αξία έχει το σημείο που ενημερώνει βάσει επίσημων εκθέσεων του Αμερικανικού ΠΝ ότι το κόστος λειτουργείας υπερβαίνει κατά περίπου 45% το κόστος των φρεγατών που αντικατέστησαν!!!
  Αν αυτός δεν είναι δείκτης απόρριψης τότε πραγματικά αναρωτιέμαι τι άλλο είναι για τους σοφούς του ΠΝ και του ΥΠΟΙΚ.
  Είναι νομοτελειακό το γεγονός του να μην τα βγάζουμε στο Αιγαίο Πέλαγος (ούτε λόγος για την Α. Μεσόγειο) είτε γιατί δεν θα μπορούμε να τα συντηρήσουμε είτε γιατί θα γίνονται shooting targets για κάθε λογής τουρκικό παράκτιο και μη όπλο….
  Αιδώς Αργείοι!!
  Σοβαρευτείτε επιτέλους έστω και την ύστατη στιγμή

 32. Οι Αμερικανοι μας πουλουν με τιμη βαριας φρεγατας ενα πλοιο που ειναι οντως πολλαπλων ρολων (σηκωνει βιντζοτρατα, συρτη βυθου/εποφανειας, χωρητικοτητα 5 χμ παραγαδια). Αντεχει σε πληγμα σε πληγμα όσο νορβηγικη μπακαλιαροτρατα απο τα Λοφοτεν και λιγοτερο απο οτι το αντιτορπιλικο Βελος – πλοιο του 1943.

  Αλλα ερχονται σπουδαια ανταλλαγματα. Τεχνολογια διαστημικη και καθως τα Arleigh Burke εχουν ερθει ηδη απο το Μαιο, παμε κατευθειαν στο εξης
  https://lh3.googleusercontent.com/9x7Asxkok0RmmxNhHKHCysKato6lirDq9p_TKZIlADJiqRFn4oXDMz-hjQjrUVC08VIucPkMtNuYGvxUOyvLnA=s0

  Τοσο πολυ σανο, που αρκει να αρκει να ταισουμε περισσοτερα γελαδια και απο τη Μοντανα!

 33. Νεα επιχειρησιακά κριτήρια .Σαν να λεμε VDS , 48 κελια , Ρανταρ ερευνας ογκου κτλπ .

  Αυτή προϋποθέτει την ικανοποίηση τεσσάρων βασικών κριτηρίων: το χρηματοδοτικό πλαίσιο, τον εκσυγχρονισμό αριθμού φρεγατών, την εγχώρια ναυπήγηση και την ενδιάμεση λύση

  https://www.kathimerini.gr/politics/561168928/i-naytiki-ischys-sto-proskinio/

  1. Δεν βλέπω νέα επιχειρησιακά κριτήρια στο άρθρο. Βασικά, μια παρουσίαση της (ήδη γνωστής) κατάστασης κάνει ο γνωστός D-Mitch και μάλλον «στρογγυλοποιμένη».

   1. Στις FREEM HN ειχαμε μαθει τα επιχειρησιακά κριτήρια που πρεπει να εχει η νεα φρεγάτα . Τωρα βλεπω οτιδιποτε αλλο απο λογους εκτος απο τα κριτήρια της ιδιας της φρεγάτα .

    1. Μα δεν διαβάζεις #Κώστα#?

     Η Κυβέρνηση των Αριστων αποφασίζει για εξοπλισμούς με γεωπολιτικά κριτήρια

     Τι τους πέρασες?

     Σαν και μας που κτυπιόμαστε σαν χταπόδια για το ποιο την την έχει πιο μεγάλη την εμβέλεια το
     TRS4D h SF??

     Έχουνε σοβαρότερα πράγματα να ασχολουθουνε οι άνθρωποι όπως το σχεδιασμό της Ελλάδας του Μέλλοντος???

     LCS μας έρχεται

     Να δούμε ποιος Nαυτεος θα υπογράψει!!

     Εδώ πέρασαν τα P-3Mθα μου πεις!

     500mil % πεταμένα

     1. Στις Fremm θυμάμαι οι αναγνώστες σχεδόν ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις οταν έκλειναν ενα ενα τα οπλα , το ιδιο σχεδον εγινε και στις Bel … Στις MMSC δεν το βλεπουμε αυτο …Μπορει να ειναι νωρις και να γινει μετα την LOR .Προς το παρον δεν βλεπουμε ειδικευμένες επιχειρισιακες διαπραγματεύσεις αλλά πολιτικές γενικολογίες .

      Οσο για την κυβερνηση κρινω την δουλεια της καλύτερη απο οτι εχουμε δει μεχρι τωρα ..Φαινετε οτι παραγουν εργο … Το αποτελεσμα ομως μετραει … Δεν εχουμε φτασει στο σημειο να γινει προγραμματισμος και να παρουν ενα ενα τα προβληματα τον δρομο της λυσης τους ωστε να δουμε και αποτελεσμα .Ακομα στην αρχη ειναι .

 34. Αν κρίνουμε από το τελευταίο άρθρο του Πρώτου Θέματος (συστημικού ΜΜΕ) φαίνεται ότι αρχίζει και γυρνάει του πράγμα σχετικά με τα σαρδελοκούτια!
  λινκ: https://www.protothema.gr/politics/article/1068344/thorakisi-me-f-35-kai-rafale/

  Επίσης οι της Πτησης με τα τελευταία άρθρα άρχισαν να τα μασούν και αυτοί 🙂
  Κατά κάποιον τρόπο μας λένε άλλο τα προβλήματα των LCS/MMSC και άλλο το (γερμανικό) ραντάρ!

 35. Και εγω με την σειρα μου οφειλω να πω πως τον τελευταιο καιρο παρατηρω μια υποχωρηση απο την βεβαιοτητα της αγορας των MMSC.Τον «χορο» τον ανοιξε η μπροσουρα που λειτουργησε σαν λαγος με τα συνεχομενα αρθρα και συγκεντρωσε την σχεδον καθολικη αποδοκιμασια απο τους αναγνωστες και σχολιαστες της.Αποδοκιμασια η οποια δεν περασε απαρατηρητη.

  Ηταν λογικο τα υπολοιπα ελεγχομενα μεσα να «μαζευτουν» αφου τα στοιχεια εναντιων της προμηθειας ειναι πλεον συντριπτικα.Αυτο που νομιζω ομως οτι ουσιαστικα επαιξε τον βαρυτερο λογο ειναι η αποκαλυψη οτι η προσφορα απο Η.Π.Α για ενδιαμεση λυση ειναι τα LCS και οχι οτι εως τωρα διαφημιζοταν.Κατι εντελως απαραδεκτο οσο υποστηρικτης των MMSC και αν ειναι καποιος.

  Το θεμα πια ειναι που θα κινηθουμε.Η λογικοτερη λυση ειναι τα FREMM,

  Η Αγγλικη προσφορα(αν ισχυει) για τα Type 31 ειναι η πλεον οικονομικη και συνδιαζει αξιομαχα πλοια ενδιαμεσης αλλα σκονταφτει στην πολιτικο-οικονομικη συνεργασια Αγγλιας-Τουρκιας η οποια φαινεται να συνεχιζει στον στρατιωτικο τομεα αλλα και στο θεμα της Κυπρου με την παρουσιαση/υποστηριξη αποψεων που απηχουν πληρως τις Τουρκικες θεσεις.

  Τα MEKO A-200 ειναι τιμιοτατα πλοια αλλα σκονταφτουν στην δεδομενη σχεση Γερμανιας-Τουρκιας,την ασχημη εικονα της Γερμανιας στην Ελλαδα αλλα και στις υποψιες που θα δημιουργησει μια αποφαση υπερ τους λογω της δεδομενης παρασκηνιακης σχεσης μελων της κυβερνησης και της οικογενειας Μητσοτακη με σκανδαλα Γερμανικης προελευσης.

  Υπαρχει λοιπον η βουληση για τα FREMM; Δυσκολο το βλεπω.

  Ισως ξαναδουμε μια αλλαγη στις απαιτησεις που θα «σπρωχνει» τον χρονο παραδωσης προς τα πισω ετσι ωστε να ανοιξει το παραθυρο στα FFGX αν η κυβερνηση ειναι τοσο αποφασισμενη να δωσει το προγραμμα του ναυτικου στους Αμερικανους.

 36. Δεν ξέρω για μύθους όποιος θέλει φτιάχνει και κατασκευάζει πλοία χωρίς τίποτα!
  Δες το βίντεο να το καταλάβεις καλύτερα.
  Το τι δεν μπορούμε να φτιάξουμε πλοία αρκετά με τα ψέματα!
  https://www.youtube.com/watch?v=UhjIzDAHx6c
  DOST Hybrid Trimaran – 1st IN THE WORLD|

  In about half a year, the world will be seeing its first ocean wave-powered boat, a hybrid trimaran currently being built in Aklan.

  During a media event last month, Department of Science and Technology (DOST) Secretary Fortunato de la Peña said it is “environment-friendly, safe and unsinkable.”

  The Hybrid Trimaran Project, known fully as the “Hybrid Trimaran Fast Craft Passenger Cargo Vessel using Multi-Engine and Alternative Energy Source from Ocean Waves”,[1] was a concept by Filipino engineer Jonathan Salvador of Metallica Consultancy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *