Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι Γάλλοι. Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις αφού όπως όλα δείχνουν η υπογραφή της σύμβασης θα είναι σε χρόνο ρεκόρ.

«Tα Rafale εισάγουν τη ΠΑ στην εποχή των ραντάρ AESA» σημείωνε αξιωματικός της ΠΑ στον γράφοντα. Η ίδια υψηλόβαθμη πηγή της ΠΑ τόνιζε στο DefenceReview.gr πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή και την εκπαίδευση της πρώτης ομάδας πιλότων στη Γαλλία.

 Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε τα 6 καινούργια αεροσκάφη της ΠΑ θα είναι έκδοσης F3R και 12 τα μεταχειρισμένα έκδοσης F3-O4T όλα με ραντάρ AESA, IRST και σύστημα αυτοπροστασίας SPECTRA. Φυσικά η ΠΑ μπορεί να ομογενοποιήσει στον στόλο των γαλλικών Rafale στο επίπεδο λογισμικού F3-R και μεταγενέστερα στο επίπεδο F4.

Στην έκδοση F3-R το Rafale ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις όπως το ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), την πιστοποίηση των βλημάτων αερομαχίας MICA NG (New Generation) και Meteor (μέγιστου βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων), των κατευθυνόμενων βομβών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) και των ατρακτιδίων  εντοπισμού, αναγνώρισης και κατάδειξης (λέιζερ) στόχων TALIOS και τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης AEROS. Επίσης, το Rafale F3-R ενσωματώνει αυτόματο σύστημα αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος.