Πονοκέφαλο στην Άγκυρα και στη τουρκική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Όπως χαρακτηρηστικά αναφέρεται στη παρακάτω δήλωση, η Ελλάδα αντί για συνεργασία προωθεί τη πολιτική των εξοπλισμών.

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Είναι γεγονός πως με την έλευση τόσο των Rafale όσο και των νέων πλοίων και ειδικότερα του συνδυασμού FDI HN και Gowind το ΠΝ ανανεώνεται ριζικά και ουσιαστικά και αποκτά σαφές ποιοτικό προβάδισμα έναντι του τουρκικού ναυτικο΄ύ. Και φυσικά αυτό που ενοχλεί περισσότερο τους Τούρκους είναι πως το ΠΝ πλέον με την έλευση των FDI HN θα επιχειρεί με αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της ελληνικής ΑΟΖ όσο και την άμυνα του κυπριακού ελληνισμού.