Όσο οι μάχες στο Αφγανιστάν συνεχίζονται, μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, η Αφγανική Πολεμική Αεροπορία επωμίζεται όλο και μεγαλύτερο βάρος τόσο σε επίπεδο υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων, λόγω της αποχώρησης των Αμερικανών, όσο και σε επίπεδο συλλογής πληροφοριών.

Σε διάστημα ενός μήνα η Αφγανική Αεροπορία έχει εκτελέσει 491 αποστολές προσβολής στόχων στο έδαφος και παροχής εγγύς υποστήριξης κατά των Ταλιμπάν.  Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο αμερικανικό Κογκρέσο όλα τα αεροσκάφη της Αφγανικής Αεροπορίας επιχειρούν τουλάχιστον 25% πάνω από τα προτεινόμενα όρια χρήσης, κάτι που επιβαρύνει την υποστήριξη τους. Η κατάσταση αυτή αναμένετε να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο όταν οι Αμερικανικές Δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από το Αφγανιστάν.

Η Αφγανική Αεροπορία διατηρεί σε υπηρεσία δέκα Cessna-208 και 19 A-29 Super Tucano σε ρόλο συλλογής πληροφοριών και κρούσης. Η χρήση τους είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος για τις κυβερνητικές δυνάμεις, στη μάχη τους κατά των Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν διαθέτουν αεροπορικά μέσα. Η απώλεια τους θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον Αφγανικό Στρατό.