Δυναμική και μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας στην ελληνική έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2023. Κεντρικό στοιχείο τα προγράμματα των νέων ελικοπτέρων καθώς και του Πυροβολικού Μάχης.

Οι αμερικανικοί εκτοξευτές πολλαπλοί πυραύλων (ΠΕΠ) M142 HIMARS που κατασκευάζει η Lockheed Martin θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη DEFEA ενώ η ίδια αμερικανική εταιρεία προωθεί και τη νέα γενιά των MLRS. Σημειώνεται πως Lockheed Martin και Rheinmetall συμφώνησαν για την από κοινού ανάπτυξη ενός γερμανικού πυραυλικού συστήματος, αντίστοιχων επιχειρησιακών δυνατοτήτων με τα HIMARS.

Στη DEFEA 2023 θα δώσει το «παρών» και το γνωστό στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Μ270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, την Α2, με νέο σύστημα ελέγχου πυρός, το οποίο επιτρέπει τη χρήση πυραύλων ακριβείας (Precision Strike Missile), κινητήρα 600 ίππων, αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης και καλύτερη θωράκιση της καμπίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανικός Στρατός σκοπεύει να αναβαθμίσει ολόκληρο των στόλο των 225 M270A1 που διαθέτει αλλά και 160 παροπλισμένα M270A0 στην έκδοση Α2.

Οι επισκέπτες της έκθεσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για το τακτικό τροχοφόρο όχημα JLTV(Joint Light Tactical Vehicle) της Oshkosh που χρησιμοποιούν ο Στρατός, οι Πεζοναύτες και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το μεγαλύτερο όχημα της αμερικανικής Oshkosh, το φορτηγό FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles) που χρησιμοποιεί ο Στρατός των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανικός Στρατός θα παρουσιάσει ακόμη, το πανίσχυρο Μ1134 TOW Carrier ATGM (Anti-Tank Guided Missile Vehicle) της οικογένειας οχημάτων Stryker, ένα σύγχρονο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) που χρησιμοποιείται ως κύριο αντιαρματικό μέσο και διαθέτει αξιοσημείωτες δυνατότητες έναντι αρματικών απειλών καθώς είναι εξοπλισμένο με πυραύλους τύπου TOW. Όσοι βρεθούν στη DEFEA θα δουν και την αμερικανική εκδοχή του Μ1117 Guardian της Textron, που τέθηκε πρόσφατα στην υπηρεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Αθήνα πρόκειται να παραλάβει συνολικά 1.200 οχήματα του συγκεκριμένου τύπου μέσω του προγράμματος EDA, με εκατοντάδες να έχουν ήδη παραληφθεί και τα υπόλοιπα να καταφθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον, στο Metropolitan Expo θα βρεθούν σημαντικές αμερικανικές εταιρείες, όπως η Aviation Procurement Systems, η BAE Systems, η Boeing, η D&M Ammunition Manufacturing Solution, η Dillon Aero, η Erickson Inc., η General Atomis Aeronautical, η Lockheed Martin, η Onex, η Pratt & Whitney, η Raytheon Technologies Corporation, η State of Missouri International Trade & Investment, η EWR Radar Systems, η Masterclock, η Textron Aviation Inc., η Titanium Industries, η Velos Rotors Inc., η By-Linear/By-Light, η Summit Aviation Inc., η Alpha Systems, η Air Industrial – G. Alexandris and Join Stock Co., η Total View, η Aeroservices, η S3 Aerodefense, η Northrop Grumman και η Cubit Digital Intelligence.