Ριζικές αλλαγές σχεδιάζει η ηγεσία των Αμερικανών Πεζοναυτών για την ερχόμενη δεκαετία με στόχο τη δημιουργία μιας δύναμης με μικρότερες μονάδες, αλλά με τεράστια ισχύ πυρός, η οποία θα μπορεί να πλήττει στόχους από απόσταση και με ακρίβεια. Οι αλλαγές είναι πραγματικά ριζικές διότι προβλέπουν την απόσυρση όλων των αρμάτων μάχης, τη συντριπτική πλειοψηφία των πυροβόλων (ρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων) και τη σημαντική μείωση των αεροπορικών μέσων, υπέρ του πυραυλικού πυροβολικού (ρουκέτες και βλήματα εδάφους-εδάφους) και των βλημάτων αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται έναν μόλις χρόνο μετά την ανακοίνωση της ηγεσίας του Σώματος για την ανάγκη απεξάρτησης από τα παραδοσιακά, μεγάλα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Όλες αυτές οι προτάσεις είναι απότοκο της επιχειρησιακής αντίληψης ότι οι Αμερικανοί Πεζοναύτες πλέον καλούνται να πολεμήσουν σε πολλά σημεία της υδρογείου, ιδιαίτερα στον Ειρηνικό. Σε επίπεδο προσωπικού, τα σχέδια αναφέρουν μείωση από τις 189.000 που είναι σήμερα στις 170.000 σε μια περίοδο δεκαετίας, μια μείωση της τάξεως του 10% περίπου.

Ένα μέρος της μείωσης του προσωπικού θα επέλθει από την κατάργηση επτά (7) Επιλαρχιών Μέσων Αρμάτων (ΕΜΑ), της απόσυρση όλων των οργανικών τους M-1 Abrams και των οχημάτων υποστήριξης τους. Επίσης προτείνεται η κατάργηση και των τριών (3) Λόχων Μηχανικού, οι οποίοι υποστηρίξουν τα M-1 Abrams στις επιχειρήσεις. Τα μόνα τεθωρακισμένα οχήματα που θα παραμείνουν σε υπηρεσία είναι τα LAV-25 (8 x 8) και τα νέα ACV (Amphibious Combat Vehicles, 8 x 8). Επίσης. Ομοίως, ο αριθμών των ενεργών Μοιρών Πυροβολικού, με πυροβόλα των 155 χιλιοστών, θα μειωθούν από 21 σε μόλις πέντε (5).

Από τα 24 Τάγματα Πεζοναυτών, τρία (3) θα καταργηθούν, αν και προβλέπεται αύξηση του αριθμού των μελών της Ομάδας Πεζοναυτών. Οι Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενες από F-35 Lighting II, θα παραμείνουν 18 στον αριθμό, αλλά η δύναμη τους δεν θα αποτελείται από 16 αεροσκάφη, αλλά από μόλις 10. Άλλες περικοπές αφορούν στην κατάργηση τριών (3) Ταγμάτων MV-22B Osprey, δύο (2) Ταγμάτων AH-1Z Viper και UH-1Y Venom και τριών (3) Ταγμάτων CH-53E Super Stallion, τα οποία αντικαθιστούν τα νεότερα CH-53K King Stallions.

Από την άλλη, προβλέπεται τριπλασιασμός των Μοιρών πυραυλικού πυροβολικού από τις επτά (7) στις 21 Μοίρες όλες με συστήματα M-142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), ικανών για βολές ρουκετών των 227 χιλιοστών και βλημάτων NSM (Naval Strike Missile). Επίσης οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θέλουν ένα νέο πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, με βάση το βλήμα Tomahawk και ικανότητα εκτόξευσης του από την ξηρά. Επίσης, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των UAV σε υπηρεσία, από τρείς (3) σε έξι (6) Μοίρες, ενώ θα προστεθεί άλλη μια Μοίρα με αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-130J Hercules με δυνατότητα ταχείας εναλλαγής ρόλου (από εναέριου ανεφοδιασμού σε μεταφοράς ή παροχής πυρών εγγύς υποστήριξης).

Αυτές οι ριζικές αλλαγές δεν γίνονται μόνο για λόγους οικονομικούς, δηλαδή για τη εξοικονόμηση δαπανών, αλλά συνάδουν με το δόγμα EABO (Expeditionary Advance Base Operations), που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες. Το δόγμα EABO βασίζεται στην ιδέα της ταχύτατης ενέργειας, με μικρή χρονική διάρκεια, αλλά τεράστια ισχύ πυρός. Το δόγμα υιοθετήθηκε ειδικά για την περιοχή του Ειρηνικού, όπου υπάρχουν πολλά νησιά, στα οποία ενδεχομένως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες να κληθούν να επιχειρήσουν ταυτόχρονα. Στην ουσία το δόγμα EABO περιορίζει τους Πεζοναύτες σε αγώνα μικρής διάρκειας, όχι παρατεταμένο αγώνα, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τα όπλα και της τακτικής άρνησης περιοχής της Κίνας.

Στο πλαίσιο του δόγματος EABO μικρές δυνάμεις Πεζοναυτών θα εισέρχονται στο πεδίο της μάχης από αέρος ή με μικρά ταχύπλοα, θα καταλαμβάνουν τον αντικειμενικό σκοπό (ένα μικρό νησί, για παράδειγμα) και εκεί θα δημιουργούν μια προωθημένη βάση. Από τη βάση αυτή θα επιχειρούν τα μέσα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας κατά της εχθρικής ενδοχώρας και εναντίων εχθρικών πλοίων. Σημαντική παράμετρος του δόγματος ΕΑΒΟ είναι η ανάγκη αναδίπλωσης των Πεζοναυτών, από τη μια στην άλλη προωθημένη βάση κάθε 48-72 ώρες, αφενός για λόγους ασφαλείας της φίλιας δύναμης, αφετέρου για την εναλλαγή και προσβολή των εχθρικών δυνάμεων από διαφορετικές θέσεις.

Στο πλαίσιο του δόγματος EABO οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα διαθέτουν τρείς (3) σχηματισμούς επιπέδου Συντάγματος (MLR : Marine Littoral Regiments), με αποστολή τον έλεγχο και την άρνηση θαλάσσιας περιοχής. Το δόγμα EABO έχει σοβαρές επιπτώσεις για στην οργάνωση της υποστήριξης, όπου έμφαση θα δοθεί στη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών πεδίου μάχης για την επί τόπου και ταχύτατη παραγωγή των αναγκαίων ανταλλακτικών. Ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα, τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό θα γίνεται από UAV κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, ειδικά σχεδιασμένα για αποστολές ανεφοδιασμού. Το ζήτημα της ενέργειας, εξετάζονται λύσεις όπως η χρήση πυρηνικής ενέργειας από συστήματα πεδίου μάχης.

Comments

 1. Λογικά σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμα και άνετα θα μπορούσε η δική πλευρά να ενδιαφερθεί για τα Abrams.

  Αλλά στου Κουλού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

  1. Νομιζω οτι πιο αμεσο και προσιτο θα ηταν να τσιμπαγαμε τα m 777 για αντικατασταση αλλων ρυμουλκουμενων η ενισχυση πχ ελδυκ. Θα μπορουσαμε να τα ενταξουμε και στο ιδιο προγραμμα με τα αμερικανικα για πιο ανθεκτικη καννη ανω ηδη προγραμματιζεται αυξηση του βεληνεκους με μακρυτερη καννη και νεα βληματα

   1. Θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν.
    Τώρα τα καθεστωτικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης τσιμουδιά.
    Όταν τρώνε δεν μιλάνε και το φαγητό κοιτάνε.
    Εδώ όμως φαίνεται και το επίπεδο του νεοέλληνα που είναι ανύπαρκτο και καταπίνει την προπαγάνδα σαν κουφέτα.

 2. Λογικό, όσο προχωράει η τεχνολογία, αντί να στέλνεις ένα σίδερο 60 τόννων να κάνει μια διαδρομή και μετά να παραδώσει μερικές οβίδες στον εχθρό σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση, θα έχεις ένα UAV ή ένα σωρό πυραυλάκια από πολύ μεγαλύτερη απόσταση, να παραδίδουν κάτι πολύ φονικότερο στον εχθρό, με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι οβίδες πλέον αντικαθιστούνται από πυραύλους και έξυπνες βόμβες, ενώ για στόχους που πλήτονται στην ευθεία θα υπάρχουν τα λέηζερ και τα railgun

 3. Οι ανεπίσημες ακόμη επαφές θα έπρπεπε να είχαν αρχίσει σήμερα το πρωί… Hot transfer Μ-1, + Μ-777, + (;) M-16/M-4 Carbine…

  1. Τα αυτονόητα λες αλλά κανείς δεν ακούει.
   Έχουν πέσει με τα μούτρα στο δημόσιο χρήμα σαν νηστικές ύαινες ως νέοι Μαυροκορδάτοι και Κωλέττηδες.

 4. Αν γίνει πρόκειται για πραγματική σπηλιά του αλαντίν. Αλλά δύσκολο το βλέπω να εγκρίνεται τέτοιο ριζικό σχέδιο από το κονγκρέσο.

 5. Απο τις λιγες φορες που εχουμε να παραδωσουμε παρα να γινουμε αποδεκτες μαθηματων. Μπορει να ειμαστε και το μοναδικο κρατος μελος του νατο που δεν ειχε σταματησει να προετοιμαζεται για μια κλασσικης μορφης συγκρουση εχοντας παραλληλα επιλεξει να προστατεψει ενα αρχιπελαγος με καινοτομες για την εποχη τους μεθοδους (πυκνο αντιαεροπορικο δικτυο, αεροστρωμνα, επακτιες συστοιχιες και αντιπλοικα σε αφ, πυροβολικο ε νησια, βαχονησιδες, πυραυλακατους και αγκιστρωση κτλ) λογω περιορισμενων πορων και μεγεθους του αντιπαλου ο,τι δηλαδη καλουνται να αντιμετωπισουν οι Αμερικανοι στη Νοτια Σινικη θαλασσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *