Σύμφωνα με ανακοίνωση-απάντηση του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σε έγγραφη ερώτηση του βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου, σχετικά με την προμήθεια των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior προκύπτει ότι «το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των $ 44.156.061 και καλύπτει τη μεταφορά, αρχική υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων».

Τα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν «από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800». Από τα 70 ελικόπτερα «τα 36 … θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας-ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων. Είκοσι τέσσερα (24) αρχικά θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως εκπαιδευτικά και θα έχουν βασικό εξοπλισμό επικοινωνιών και ναυτιλίας ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Τα τελευταία 10 δεν θα είναι εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου (Σ/Α), καθόσον αποτελούν εναλλακτική πηγή ανταλλακτικών».

Comments

  1. Καλώς να έρθουν αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται ως βοήθεια σε σχέση με ότι έχουμε δώσει εμείς στις ΗΠΑ! Και σε χρήμα για εξοπλιστικά και με βάσεις και με την πολιτική «yes sir» σε όλα. Μας χρωστάνε στήριξη και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο σκοπιανό, έμπρακτη και όχι με αέρα κοπανιστό όπως έγινε με την οικονομική κρίση!

    1. Λόγω της συνθήκης των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη (CFE), η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει οροφή 64 επιθετικών ελικοπτέρων. Συνεπώς με 28 AH-64 σε υπηρεσία, μόλις 36 OH-58 μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσία ως επιθετικά ελικόπτερα. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να ενταχθούν σε υπηρεσία με διαφορετικό ρόλο και χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς ή εκτόξευσης όπλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *