Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως «περικύκλωσε» την πόλη της Γάζας, έπειτα από μια εβδομάδα χερσαίων εμπλοκών και πολύνεκρων βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που έφθασε σήμερα στο Ισραήλ, για τη δεύτερη επίσκεψή του από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, κάλεσε να ληφθούν «μέτρα» για να σωθούν ζωές αμάχων.

«Οδυνηρές απώλειες»

«Είμαστε στην καρδιά της εκστρατείας. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβιβ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε ωστόσο πως η επιχείρηση είναι «δύσκολη» και πως το Ισραήλ υφίσταται «οδυνηρές απώλειες». Ο στρατός κάνει λόγο για 332 στρατιωτικούς νεκρούς από την 7η Οκτωβρίου.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν από το διαδίκτυο από τη Χαμάς δείχνουν μαχητές της να βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες και να επιτίθεται σε ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, η προέλαση των οποίων θα είναι δύσκολη -μεταξύ άλλων εξαιτίας των συντριμμιών- όταν θα επιχειρήσουν μέσα στην πόλη.

Κατά τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, η Γάζα θα αποτελέσει «συμφορά για το Ισραήλ». Οι Ισραηλινοί πρέπει να περιμένουν «την επιστροφή των στρατιωτών (τους) μέσα σε μαύρους σάκους», με άλλα λόγια νεκρούς, διεμήνυσε χθες εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Από τα μέσα του Οκτωβρίου ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έχει δώσει διαταγή στον πληθυσμό να φύγει από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ειδικά από την πόλη της Γάζας, εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου οι βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει συνοικίες ολόκληρες και όπου συγκεντρώνονται οι επιχειρήσεις του.

«Βλέπουμε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ, αυτός ο πόλεμος είναι ο χειρότερος που έχει γνωρίσει ποτέ ο παλαιστινιακός λαός», είπε η Σαμς Σάαθ, οδοντίατρος που έχει επίσης αμερικανικό διαβατήριο, καθώς έκανε υπομονή στο φυλάκιο της Ράφας, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να της επιτραπεί κάποια στιγμή να φύγει, να πάει κατ’ αρχάς στη γειτονική Αίγυπτο.

Στην πόλη της Γάζας, κάτοικοι πήγαν σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»).

«Δεν είναι ζωή αυτή. Έχουμε ανάγκη ασφαλή τοποθεσία για τα παιδιά μας», είπε ο Χιγιάμ Σαμλάχ, 50 ετών, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλος ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι».